Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξέσπασαν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας

Ξέσπασαν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας

0
koinof_xan1-empros

Διανύουν τον τρίτο μήνα εργασίας, αλλά δεν έχουν πληρωθεί. Διαμαρτυρία χθες στο δημαρχείο

«Ζητούμε μόνο μία υπεύθυνη απάντηση», αναφέρουν εργαζόμενοι του προγράμματος στο δήμο Ξάνθης. Δικαιώνει την αγανάκτησή τους και ο Δ. Μπένης

Σε μια αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας προέβησαν οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Ξάνθης από το τμήμα Καθαριότητας, έχοντας κουραστεί από τον εμπαιγμό και τη συνεχή μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής τους. Οι 480 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με 5μηνες συμβάσεις στο δήμο Ξάνθης, ξεκίνησαν να δουλεύουν από τον Ιούλιο (σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες), ωστόσο ο χρόνος πληρωμής τους μετατίθεται συνεχώς, ενώ η προσπάθεια επικοινωνίας τους με τους «αρμόδιους» έχει καταστήσει τους εργαζόμενους «μπαλάκι» μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.

Ας μιλήσει κάποιος υπεύθυνα
Το πρωί της Τρίτης, αρκετοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, θέλοντας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να ζητήσουν κάποιος να τους πει τι πρέπει να περιμένουν. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, από τα γραφεία στην Αθήνα τους έστειλαν στην Κομοτηνή, από εκεί στην αντιπεριφέρεια και αυτοί τους συμβούλεψαν να απευθυνθούν στο δήμο. Η κατάσταση αυτή επιτείνει τον εκνευρισμό, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που προσλήφθηκαν αφορά χρόνια άνεργους, με οικογένειες και υποχρεώσεις. «Περιμέναμε τόσα χρόνια, θέλουμε μόνο να δουλέψουμε. Οι περισσότεροι έχουμε οικογένειες, άνοιξε το σχολείο, κάποιοι έρχονται από μακριά και πληρώνουν οι ίδιοι τις βενζίνες τους», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ενώ το μόνο που ζητούν είναι να δώσει κάποιος τέλος στην αγωνία τους. «Θέλουμε κάποιος να μας δώσει μια υπεύθυνη απάντηση. Ας μας πουν ότι θα μας πληρώσουν στο τέλος της σύμβασης, αλλά να το ξέρουμε. Και να τηρηθεί», σημειώνουν. Τέλος, καλούν και άλλους εργαζομένους της κοινωφελούς και σήμερα να διαδηλώσουν, με την ελπίδα να πάρουν τουλάχιστον απαντήσεις.

Οχλήσεις προς το υπουργείο και από το δήμο
«Ό,τι και να πουν τα παιδιά έχουν δίκιο», απαντά ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης που συντόνισε από την αρχή την υλοποίηση του προγράμματος στο δήμο Ξάνθης. «Είναι αδιανόητο να τους αφήνουν τέτοιες εποχές απλήρωτους. Δε φταίνε σε τίποτα», σημειώνει, προσθέτοντας: «περιμένανε σχεδόν δύο χρόνια γι’ αυτή τη θέση και εδώ και δύο μήνες εργάζονται κανονικά. Το αποτέλεσμα στην πόλη έχει ήδη φανεί». Ωστόσο, εξηγεί ότι ο δήμος έχει αναλάβει μόνο την εργασία και δεν εμπλέκεται καθόλου στην πληρωμή, τις συμβάσεις και τις προσλήψεις. Ενημερώνει πάντως ότι έγιναν συνεχείς οχλήσεις προς το υπουργείο, πιεστικές μάλιστα για το θέμα αυτό, σε σημείο, που όπως είπε ο αντιδήμαρχος : «φτάσαμε να γίνουμε και ενοχλητικοί».
Πάντως, διευκρίνισε ότι λεφτά για την κοινωφελή δεν έχουν δοθεί πουθενά, ούτε σε Δράμα, Καβάλα ή Ορεστιάδα, που ξεκίνησαν νωρίτερα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι, δε γίνεται να αφήνει τόσες χιλιάδες κόσμου απλήρωτους. Και πρέπει να αφήσει τις δικαιολογίες, αφού το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδούμενο και άρα έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι. Τα λεφτά έπρεπε να υπάρχουν. Από την αρχή ξέραμε ότι ενδεχόμενα η πρώτη πληρωμή θα καθυστερήσει ένα μήνα, αλλά αυτό το διάστημα έχει περάσει», κατέληξε ο κ. Μπένης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …