Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χτυποκάρδια» για το επίδομα θέρμανσης στην Θράκη

«Χτυποκάρδια» για το επίδομα θέρμανσης στην Θράκη

0
dianomi_petrelaio

Στη Βουλή θα φέρει το θέμα τις επόμενες ημέρες ο Δημήτρης Σαλτούρος

Με κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά, και περιουσιακά κριτήρια η διανομή του επιδόματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών

To ζήτημα της διανομής του επιδόματος θέρμανσης «καίει» ιδιαιτέρως τους κατοίκους της Θράκης, αλλά και όλων των περιοχών που έχουν «βαρύ» χειμώνα και θα αναγκαστούν να πληρώσουν αδρά για να ζεστάνουν σπίτια και καταστήματα. Η εξίσωσή του με το 80% του πετρελαίου κίνησης θα εκτινάξει σε τιμές βεβαρημένες κατά 40% την ήδη «αιματηρή» δαπάνη για τη θέρμανση από τις 15 Οκτωβρίου.
Για τους κατοίκους της Θράκης ο καθορισμός χαμηλότερης τιμής για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ζωτικής σημασίας, με δεδομένη και τη ήδη υπάρχουσα κατάσταση, αφού μεγάλος αριθμός οικοδομών δεν έβαλαν πετρέλαιο και την προηγούμενη ακόμη χρονιά, αδυνατώντας οι ένοικοι να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Ξάνθης είχε τονίσει ότι: «για την περίπτωση των καυσίμων κίνησης δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση γιατί θα πλήξει τον ανταγωνισμό, αντιθέτως όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης η διατήρηση κοινής τιμής σε όλη τη χώρα είναι αυτή που γεννά την αδικία, αφού στη δική μας περιοχή είναι διαφορετικά τα δεδομένα και όσον αφορά στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όσο και στο πόσο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες».
Τον προβληματισμό αυτό φαίνεται ότι αποδέχεται και ο βουλευτής της Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, συλλέγει στοιχεία και στατιστικά προκειμένου να φέρει το θέμα στη Βουλή, ώστε να πετύχει μεταχείριση ανάλογη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Το θέμα θα φτάσει στη Βουλή είτε με τη μορφή ερώτησης, είτε με τη μορφή επερώτησης, αλλά πάντως θα ζητηθεί η θέση του υπουργείου Οικονομικών και θα διεκδικηθεί ή έστω και κατ’ ελάχιστο ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Ξάνθης, μιας και δεν εισακούστηκαν έως τώρα οι ισχυρισμοί των σχετικών επαγγελματικών ομάδων.

Δικαιούχοι: κριτήρια, προϋποθέσεις και χρόνος καταβολής
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη διανομή του επιδόματος θέρμανσης, διευκρινίζοντας ότι θα δοθεί με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά, και περιουσιακά κριτήρια. Πάντως, το υπουργείο επιβεβαιώνει και το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η διανομή του επιδόματος θα καθυστερήσει διότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν προβλέπει την καταβολή δαπάνης για επίδομα θέρμανσης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των δικαιούχων θα απαιτήσουν χρόνο. Υπάρχει συνεπώς πιθανότητα η πληρωμή του επιδόματος να γίνει από τον προσεχή Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις καταβολής και τους δικαιούχους προβλέπεται:
– Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριος-Απρίλιος είναι πολύ χαμηλή.
– Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί λίγο πάνω από τα 100 ή τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή θα προβλέπεται ως πρόσθετο κριτήριο χορήγησης ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της θερμαινόμενης κατοικίας.
– Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, το εξής: το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας να προβλέπει τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
– Τέλος το επίδομα μελετάται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε 2 ή 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις, είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους ευπαθείς οικονομικά πολίτες οι οποίοι θα ενταχθούν στους δικαιούχους και του νέου επιδόματος. Για παράδειγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους, το επίδομα ενδέχεται να καταβληθεί από τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.λπ), μαζί με τη σύνταξη ενός ή περισσότερων μηνών. Ωστόσο, εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος καταβολής, θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των υπηρεσιών μηχανογράφησης των συγκεκριμένων φορέων για τα στοιχεία των δικαιούχων του επιδόματος, δηλαδή αυτών που θα πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…