Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καλή φώτιση» σε μαθητές και δασκάλους

«Καλή φώτιση» σε μαθητές και δασκάλους

0
agiasmos_1-empros

Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αγιασμός στο 5ο&10ο δημοτικά σχολεία Ξάνθης

«Κουδούνι» με προβλήματα στην μεταφορά μαθητών και στα λειτουργικά των σχολείων. «Στο κόκκινο» πολλά σχολεία του νομού

Με ανέμελα παιδικά γέλια, χαρωπές φωνές και μηνύματα αισιοδοξίας, από τους εκπαιδευτικούς και τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές του τόπου, ότι οι όποιες δυσκολίες απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας θα αντιμετωπιστούν, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, με την τέλεση του Αγιασμού στο σχολικό συγκρότημα του 5ου και 10ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης στην συμβολή των οδών Σ. Βλαχοπούλου και Βάρναλη. «Καλή χρονιά, ειρηνική και ευλογημένη», ευχήθηκε στους μαθητές ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων που τέλεσε τον Αγιασμό, «δύναμη και υπομονή στο έργο τους» στους δασκάλους, στους γονείς και κηδεμόνες. Παρόντες ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Μπένης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπάμπης  Δημαρχόπουλος, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σάββας Μελισσόπουλος, γονείς και κηδεμόνες και οι μικροί μαθητές. Στην πρώτη σειρά τα «πρωτάκια» που άκουσαν το καλωσόρισμα από τον διευθυντή του σχολείου τους και χειροκροτήθηκαν …για να πάρουν θάρρος, από  τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων.  

Προβλήματα με τα  λειτουργικά έξοδα και στην μεταφορά των μαθητών
Τα προβλήματα στα σχολεία φέτος δεν επικεντρώνονται όπως πέρσι, στην έλλειψη βιβλίων αφού όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του σχολείου «τα παιδιά θα πάρουν αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού τα βιβλία τους», ούτε στην έλλειψη δασκάλων καθώς όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας κ. Μελισσόπουλος «υπάρχουν μόνο ένα με δύο κενά». Ούτε ακόμη στη συντήρηση και την καθαριότητα των σχολείων αφού όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης,  «ο δήμος Ξάνθης έχει κάνει παρεμβάσεις συντήρησης σ’ όλα τα σχολεία του δήμου».  Εκεί που εντοπίζεται  το πρόβλημα είναι στην αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων, της θέρμανσης και της ΔΕΗ καθώς όπως επισημάνθηκε «πολλά σχολεία είναι στο «κόκκινο».» Παρά ταύτα ο κ. Μελισσόπουλς σημείωσε ότι έχει δοθεί η α’ και η β’ δόση (20 εκ. ευρώ για όλους του δήμους), η οποία σύντομα θα κατανεμηθεί σ’ όλες τις σχολικές επιτροπές και θα μπορέσουν έτσι ν’ αντιμετωπίσουν τις δαπανες.  Επίσης μέγα πρόβλημα είναι η μεταφορά των μαθητών που είναι στον «αέρα», θέμα όμως που δεν άπτεται της αρμοδιότητας ούτε των δήμων μετά την μεταφορά της στην περιφέρεια, ούτε της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως αφορά τους μαθητές και τους γονείς του που αδυνατούν να τους μεταφέρουν και όπως επισημάνθηκε απ’ όλους πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Τέλος να σημειώσουμε ότι ο κ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εγγραφή των 21 παιδιών που δεν φοίτησαν σε νηπιαγωγείο για το οποίο είπε ότι δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση από το υπουργείο μέχρι στιγμής (αναλυτικές δηλώσεις παρακάτω).


Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Επειδή από τους προγόνους μας διδαχτήκαμε ότι σημαντικό στη ζωή μας να το ξεκινάμε επικαλούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Θεού έτσι σήμερα την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς τελέσαμε εδώ στο 5ο και το 10ο δημοτικά παρουσία των εκπροσώπων των αρχών του νομού και της πόλης τον αγιασμό ευχόμενοι στους μαθητές να είναι η νέα σχολική χρονιάς ευλογημένη από το Θεό και πλούσια σε πνευματικούς καρπούς».


Προϊστάμενος Π.Ε. Ξάνθης Μελισσόπουλος: «Αυτή η μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς που παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο κρίσης έχουμε ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα διότι και από εκπαιδευτικούς είμαστε πλήρης και τα βιβλία έχουν έλθει στην ώρα τους και το κτιριακό ζήτημα είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, καλύτερο και από άλλες χρονιές. Εκείνο που μπορεί ν’ απορυθμίσει ένα σύστημα είναι η οικονομική του διάσταση αλλά εμείς στην εκπαίδευση ξέρουμε να τα ξεπερνάμε αυτά τα προβλήματα βάζοντας  αγάπη και μεγάλη προσφορά και στο παιδί και στην ελληνική οικογένεια».

Προβληματίζει η μεταφορά των μαθητών
Μελισσόπουλος: «Αυτό που με ανησυχεί είναι η μεταφορά των μαθητών. Μας έχουν ενημερώσει και οι υπεύθυνοι του  ΚΤΕΛ και των ΤΑΞΙ ότι δεν κάνουν την μεταφορά των μαθητών. Παρότι είναι αλλονών αρμοδιότητα εμείς έχουμε μεγάλο ενδιαφέρουν γιατί τα παιδιά μας περιμένουν έξω στους δρόμους και οι γονείς τους αδυνατούν να τα μεταφέρουν. Είμαστε σε συνεχή ενημέρωση
Τα υπόλοιπα είναι προβλήματα που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν με βάση τα οικονομικά δεδομένα αν μείνουμε στα περσινά θα είμαστε σε καλό επίπεδο. Φέτος οι σχολικές επιτροπές πήραν την πρώτη δόση, πρόσφατα πήραμε και  τη β’ δόση (20 εκ. ευρώ) τα ίδια με πέρσι. Μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε καλά.
Τα σχολεία είχαν πάντα κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες είτε με νομικά πρόσωπα είτε με υπηρεσίες .  Τώρα επειδή η ρευστότητα δεν υπάρχει πλέον δεν περιμένει κανείς γι αυτό έχουμε αυτά τα μικροπροβλήματα. Βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη θέρμανση και τη ΔΕΗ. Και σ’ άλλα σχολεία οι διευθυντές μας έχουν πει ότι τα οικονομικά τους είναι στο κόκκινο.



Δηλώσεις Μελισσόπουλου για τα 21 παιδιά του Εχίνου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγγραφής στο δημοτικό
«Πολλοί ασχολούνται με το ζήτημα αυτό που ανάγεται και στη σφαίρα της πολιτικής. Πολλοί παράγοντες και όχι μόνο από την πλευρά της μειονότητας επενδύουν σ’ αυτό με ένα τρόπο απρεπή. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι πρόκειται για παιδιά και μας στενοχωρεί το γεγονός ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί,  όπως όλοι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους.  Όμως υπάρχει ένα ζήτημα παιδαγωγικό που το βλέπουμε όλοι και καλύτερα να ξεπεραστεί με την προσθήκη ενός νέου νόμου ή  με διόρθωση κάποιου λάθους αλλά όχι παραβιάζουν κάποιοι πολίτες το νόμο. Εμείς έχουμε δώσει όλες στις διαστάσεις του θέματος στο υπουργείο το οποίο είναι αρμόδιο ν’ απαντήσει. Έχουμε πάρει σαφείς εντολές ότι μόνο όσα παιδιά έχουν παρακολουθήσει νηπιαγωγείο θα εγγραφούν. Αν αυτό είναι υπερβολικό ή χρειάζεται ενός χρόνου παράταση με πολλή χαρά θα το δεχτούμε. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει εξέλιξη»


Ο δήμος δίνει προτεραιότητα στα σχολεία
Μπένης: «Δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών πιστεύω πως ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες που υπήρχαν. Δόθηκε μια πρώτη προτεραιότητα απ’ όλους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προσπαθήσαμε να’ μαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας άλλωστε η πρώτη επίσκεψη στα σχολεία το αποδεικνύει καθώς και οι χώροι είναι καθαροί, ο δήμος είχε παρεμβάσεις πολλές σ’ όλα τα σχολεία του δήμου μας.

«Σαν δήμος Ξάνθης έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο σ’ αυτό το θέμα από άλλους δήμους. Το υπουργείο έχει μια άποψη να δοθεί παράταση της σύμβασης από την περιφέρεια γιατί δεν προλαβαίνουν σχεδόν όλοι οι δήμοι να κάνουν τις διαδικασίες. Γι αυτό θα πάμε σε μια αλλαγή του καθεστώτος
Οι δήμοι έχουν αυτό το ερώτημα , αν έχει εγγραφεί το ποσό για μεταφορά. Αν υπήρχε διασφαλισμένο το ποσό θα γινόταν η μεταφορά από τους δήμους. Υπήρχε μια έλλειψη στο σχεδιασμό να πάει  σε μεγαλύτερα μεγέθη όπως η περιφέρεια και είναι και πιο λογικό».    

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…