Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτο… «ντριιιν» με απεργία

Πρώτο… «ντριιιν» με απεργία

0
katalipsiptwt1-empros

Κατάληψη στη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας από τους δασκάλους

Συνεχίζουν σήμερα με απεργία ενάντια στα νέα μέτρα, που χαρακτηρίζουν «χαριστική βολή». Τρίωρη στάση εργασίας από τους καθηγητές

Απεργιακός αναβρασμός κυριαρχεί στο χώρο της εκπαίδευσης από σήμερα, πρώτη σχολική μέρα για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δάσκαλοι έχουν προκηρύξει απεργία για τη σημερινοί μέρα, ενώ οι καθηγητές περιλαμβάνουν στις κινητοποιήσεις τους τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 5 μ.μ.). Σε συμβολικοί κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης προέβησαν χθες το μεσημέρι, μετά την τέλεση του αγιασμού, τα μέλη του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης, προκειμένου να δώσουν τον τόνο της αντίδρασης, που δείχνει αγωνιστική διάθεση απέναντι στα νέα μέτρα, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και γενικότερα για τους μισθωτούς.

Σε θέση μάχης οι δάσκαλοι
Ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος, εξήγησε ότι η συμβολική κατάληψη πραγματοποιείται «στα πλαίσια της αγωνιστικής δράσης και της απόφασης της ομοσπονδίας και του συλλόγου της Ξάνθης ενάντια στα νέα μέτρα, τη φτώχεια και τους μισθούς πείνας ιδιαίτερα νέων συναδέλφων, που αναγκάζονται να μετακινούνται σε κάθε μέρος της Ελλάδας με μισθό 500 ευρώ». Ο κ. Ντούμος χαρακτήρισε χαριστική βολή για τους εργαζομένους τα νέα μέτρα τη στιγμή που στο απυρόβλητο μένουν έχοντες και κατέχοντες.
Ιδιατέρως αναφέρθηκε στα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων, κυρίως λόγω των δυσκολιών κάλυψης των λειτουργικών εξόδων και ζήτησε από την Πολιτεία να παρέμβει. Ενημέρωσε για τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το ΔΣ της Ομοσπονδίας, όπου επετεύχθη η δέσμευση του πρώτου για 21 εκ. ευρώ ως πρώτη δόση , προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες, αλλά ο ίδιος, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα θα προκύψουν ξανά και άμεσα, πρότεινε ειδικά για τα σχολεία κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μειωμένο τιμολόγιο στο ρεύμα, ακόμη και δωρεάν παροχή νερού. Ακόμη καταδίκασε την καθυστέρηση στην πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών ειδικής αγωγής. Ειδικά για την αξιολόγηση, ο κ. Ντούμος επανέλαβε ότι οι δάσκαλοι αντιδρούν στον τιμωρητικό χαρακτήρα και προτείνουν επιμόρφωση για τις αδυναμίες, ενώ ερωτηθείς για το χρόνο που επελέγη η απεργιακή κινητοποίηση σε συνδυασμό με την πιο επιφυλακτική στάση από πλευράς καθηγητών της δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακών, ο ίδιος τόνισε: «θα έπρεπε να υπάρχει ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, νομίζω ότι δικαιωνόμαστε γιατί και άλλοι κλάδοι μπαίνουν στις κινητοποιήσεις». Τέλος σχετικά με την υπό εξέταση αύξηση του ωραρίου, ο κ. Ντούμος μετέφερε τις αντιρρήσεις των δασκάλων και σημείωσε: «δουλεύουμε 24 ώρες, με τη μείωση 21. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε μέσα σε κάθε τάξη 25 ψυχές. Η αύξηση του ωραρίου θα έκανε το έργο μας πολύ κουραστικό».
Σχετικά με την κινητοποίηση των δασκάλων, τα αιτήματα και το κλείσιμο των σχολείων με το «καλημέρα» ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε: «Οι απολύσεις μπορεί να αγγίζουν οποιαδήποτε κοινωνική τάξη όμως στην εκπαίδευσης έχουμε πολλούς αναπληρωτές που χρειάζονται για να καλυφτούν τα κενά και δεν νομίζω να φτάσουμε σε επίπεδα να απολυθούν άνθρωποι. Το θεωρώ, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, τραγικό γι’ αυτό οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι για να το αντιπαλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Εγώ ως εργαζόμενος είμαι αλληλέγγυος αλλά ως υπηρεσιακός παράγοντας πρέπει να πω ότι μέχρι τώρα δεν έχω καμιά ένδειξη. Οι συνδικαλιστές σωστά οργανώνουν την αντίδρασή τους όμως θέλω να είναι όλοι ακριβείς και να μην σπέρνουν τον πανικό».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…