Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Όσο υπάρχει ο νόμος θα εφαρμοστεί»

«Όσο υπάρχει ο νόμος θα εφαρμοστεί»

0
nipiagogeia-empros

Αυτή είναι η θέση του περιφερειακός διευθυντής της Π.Ε.  Κ. Κελεσίδη για το θέμα των 21 παιδιών που δεν φοίτησαν σε νηπιαγωγείο

«Η ομαλή ένταξη των μουσουλμάνων στην εκπαίδευση απαιτεί προσχολική αγωγή», υποστηρίζει ο περιφερειακός διευθυντής

Συνεχίζει ν’ απασχολεί και να προβληματίζει το θέμα που ανέδειξε το «Ε» σε ρεπορτάζ του στο φύλλο της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τα 21 παιδιά απ’ τον Εχίνο τα οποία με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας& Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κελεσίδη Γιώργου που αποτελεί πιστή εφαρμογή του νόμου που υποχρεώνει την προσχολική αγωγή, δεν εγγράφονται στην α’ τάξη δημοτικού, επειδή οι γονείς χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην περιοχή τους» τα στέρησαν από τη φοίτηση σε νηπιαγωγείο. Το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις λόγω και της ιδιομορφίας του καθώς και η απόφαση των γονέων έχει πολιτική χροιά δεδομένου ότι το γνώριζαν και σε κάθε περίπτωση δεν χρησιμοποίησαν ως αιτιολογία «άγνοια» και είναι πλέον στα χέρια του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου αν θα αναστείλει για φέτος την εφαρμογή του νόμου, λύση που επιζητείτε από  τους μειονοτικούς βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης ή θα επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου. 

Είναι απαραίτητη η προσχολική αγωγή …τ’ άλλα όλα είναι δικαιολογίες
«Ο νόμος είναι σε εφαρμογή το 2008 και είναι ξεκάθαρος. Τα παιδιά που δεν έχουν φοιτήσει σε νηπιαγωγείο δεν μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό. Κι αυτό είναι το σωστό καθώς υστερούν από την αφετηρία. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν, και να μπουν άμεσα στη διαδικασία της μάθησης αν προηγουμένως δεν έχουν παρακολουθήσει προσχολική αγωγή. Ισχύει για όλους, μουσουλμάνους και χριστιανούς», επισημαίνει ο κ. Κελεσίδης αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχουν και 30 ανάλογες περιπτώσεις παιδιών στη Ροδόπη αλλά και σε μέρη που ζουν Αθίγγανοι(Δενδροπόταμο, Δροσερό, Αγία Βαρβάρα κ.λ.π.)
Ο κ. Κελεσίδης υποστηρίζει ότι από το 2008 έως το 2010 ήταν χρόνια προσαρμογής  που προβλέπονται από το νόμο και ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει καμιά σημαντική δικαιολογία για τους γονείς: «Η ομαλή ένταξη των μουσουλμάνων στην εκπαίδευση απαιτεί προσχολική αγωγή. Δεν μπαίνουμε στη λογική σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν. Ας φοιτούσαν τα παιδιά τους σε οποιοδήποτε νηπιαγωγείο π.χ. δημόσιο , ιδιωτικό δίγλωσσο …τρίγλωσσο. Τότε θα μπορούσαν να εγγραφούν διαφορετικά πρέπει να πάνε φέτος στο  νηπιαγωγείο και του χρόνου να εγγραφούν στην πρώτη τάξη», τονίζει ο κ. Κελεσίδης.

Στα χέρια του υπουργείου το θέμα – Σιγή μέχρι στιγμής
Κληθείς όμως να σχολιάσει αναφορικά με τις πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα και αν τελικά προωθηθεί μια άλλη λύση σημείωσε: «Όσο υπάρχει  ο νόμος θα εφαρμοστεί. Αν αποφασίσουν και συμφωνήσουν στο υπουργείο μπορεί να δοθεί παράταση μόνο για φέτος. Προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ούτε μας έχει σταλεί οτιδήποτε σχετικό οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…