Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διστακτικά τα έξοδα της νέας σχολικής χρονιάς

Διστακτικά τα έξοδα της νέας σχολικής χρονιάς

0
sxolikes_tsantes-empros

Μείωση 15% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Κατάτι περιορισμένη η προσέλευση των μαθητών

Στα φόρτε της η αγορά σχολικών τσαντών. Οι πιο… αποφασισμένοι μόνο έχουν προμηθευτεί βοηθητικά βιβλία

Κινητικότητα παρατηρείται στον ευρύτερο χώρο που αφορά την εκπαίδευση λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου έχουν ήδη προετοιμαστεί ψυχολογικά να αφήσουν πίσω τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, ενώ για τους μαθητές του λυκείου το «κουδούνι» ήδη έχει αρχίσει από τις αρχές του Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησαν τα μαθήματα στα φροντιστήρια.

Συνεννόηση για μείωση τιμών από το σύλλογο φροντιστών Θράκης
Απόφαση πήρε το Δ.Σ. του συλλόγου φροντιστών Θράκης να παρακινήσει τα μέλη του να προβούν σε μείωση τιμών, προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειες που υπόκεινται σε διάφορα έξοδα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών τους και παράλληλα έχουν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υπόλοιπες δαπάνες για τη διαβίωσή τους. Ο σύλλογος είχε διατηρήσει σταθερές τις τιμές του πέρυσι και φέτος αποφάσισε μείωση στα δίδακτρα της τάξης του 15%, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος Ηρακλής Ζωγράφος. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι σε όλα σχεδόν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αλλά και τα ξενόγλωσσα υπάρχουν ειδικές τιμές για οικογένειες που έχουν δύο παιδιά που φοιτούν στο φροντιστήριο, για τρίτεκνους και πολύτεκνους. «Σκοπός μας είναι βέβαια να μη μείνει κανένα παιδί ξεκομμένο από την βοήθεια αυτή», σημείωσε ο κ. Ζωγράφος. Αναφερόμενος στην προσέλευση των μαθητών εκτίμησε ότι η κίνηση είναι ίδια με την προηγούμενη χρονιά στη Γ’ Λυκείου, ενώ σε Β’ και Α’ υπάρχει μια μικρή πτώση, η οποία ωστόσο ενδέχεται να καλυφθεί, αφού κάποιοι μαθητές δεν έχουν γραφτεί ακόμη. Βέβαια, ο κ. Ζωγράφος υπογραμμίζει και τον παράγοντα της οικονομικότερης εκπαίδευσης που παρέχεται από τα φροντιστήρια, έναντι των ιδιαίτερων μαθημάτων. «Σίγουρα και αυτό έχει επηρεάσει το ποσοστό των εγγραφών των μαθητών στα φροντιστήρια, καθώς και το γεγονός ότι για τους γονείς η χορήγηση απόδειξης από τα φροντιστήρια, αλλά και τους καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο λόγω των φοροελαφρύνσεων που παρέχει», τόνισε ο κ. Ζωγράφος, αναφέροντας καταληκτικά ότι με αφορμή τη συζήτηση για τη μαύρη εργασία στον κλάδο της εκπαίδευσης, θα πρέπει η περίοδος της οικονομικής κρίσης να πυροδοτήσει και μια συζήτηση ή μία συνειδητοποίηση για την ηθική και συνειδησιακή πλευρά της κρίσης στη χώρα μας.

Σταθερές τιμές σε σχολικές τσάντες και βοηθητικά βιβλία
Για αναμενόμενη μεν αλλά ανάταση στην αγορά σχολικών τσαντών κάνει λόγο ο βιβλιοπώλης Μιχάλης Σπανίδης, που βλέπει τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών να αναζητούν την τσάντα που τους αρέσει περισσότερο. Οι τιμές στις γνωστές μάρκες αναφέρει ότι έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με πέρυσι, όπως και αυτές των βοηθητικών βιβλίων. Γι’ αυτά ειδικά σημειώνει ότι το επίπεδο των πωλήσεων δεν έχει φτάσει ακόμη στα περσινά επίπεδα, αλλά θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Μόνο οι πιο αποφασισμένοι έχουν ήδη αγοράσει τα βοηθητικά τους, παρόλο που τα φροντιστήρια έχουν ήδη αρχίσει», ενώ στο τέλος εξηγεί ότι και στα είδη γραφικής και χαρτικής ύλης που άλλοτε οι γονείς ερχόταν να ψωνίσουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τώρα είναι πιο διστακτικοί και περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του σχολείου, για να κάνουν μετρημένες αγορές.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…