Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κραυγή αγωνίας από τους καρκινοπαθείς της Ξάνθης

Κραυγή αγωνίας από τους καρκινοπαθείς της Ξάνθης

0
karkinopatheis_plateia1-empros

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να ζητήσουν από την Πολιτεία προστασία της ανθρώπινης ζωής

Υποτροπές και κίνδυνος για τη ζωή έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και την αναστολή χορήγησης φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗΡΟΙ», λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγηθεί, εξαιτίας των κινητοποιήσεων γιατρών και φαρμακοποιών, αλλά και της στάσης της Πολιτείας που έχει «βραχυκυκλώσει» το χώρο της Υγείας, πλήττοντας και δημιουργώντας κίνδυνο για τη ζωή, όσων έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη από ιατρική παρακολούθηση, εξετάσεις και αδιάλειπτη φαρμακευτική θεραπεία.

Μήνυμα για δικαίωμα στην περίθαλψη και τη ζωή από τους καρκινοπαθείς της Ξάνθης
Μέλη του συλλόγου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία το πρωί της Τετάρτης και ανάρτησαν πανό με σύνθημα «Δικαίωμα στην περίθαλψη, δικαίωμα στη ζωή» και διένειμαν επιστολή προς ενημέρωση των συμπολιτών. Εκεί ανέφεραν ότι κύρια αίτια της δυσχερούς κατάστασης που έχουν περιέλθει σήμερα είναι οι κινητοποιήσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών, αλλά και η έλλειψη φαρμάκων που απειλούν άμεσα την υγεία, ενδεχομένως και τη ζωή τους. «Δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και τον Ιούνιο του 2012, όταν υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε με ανοιχτή επιστολή στην τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες να επαναλάβουμε ότι: «η έλλειψη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων καρκινοπαθών του ΕΟΠΥΥ συνιστά απειλή για τη ζωή μας και παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, η άμεση αντιμετώπιση της οποίας είναι συνταγματικά επιβεβλημένη. Ζητούμε να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή την κατάσταση και να αποδεσμεύσουν πόρους, προκειμένου να ανταποκριθούν στη ρητή συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Τέλος, ζητούμε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων καρκινοπαθών του ΕΟΠΥΥ στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αναφέρει η επιστολή.

Για υποτροπές και στην Ξάνθη εξαιτίας διακοπής της χορήγησης φαρμάκων, μίλησε η κ. Ξενοπούλου
Η πρόεδρος του συλλόγου, που αριθμεί 325 μέλη (μισοί ασθενείς και μισοί φίλοι και συγγενείς) κ. Νόπη Ξενοπούλου, σχετικά με την κινητοποίηση, δήλωσε: «καλούμε μέλη και μη μέλη, φίλους και συγγενείς να στηρίξουν μαζί μας τα δίκαια αιτήματά μας. Οι καρκινοπαθείς πλήττονται άμεσα από αυτές τις εξελίξεις» και πρόσθεσε: «πολλοί αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους. Και στην Ξάνθη έχουμε τέτοια περιστατικά. Κάποιοι ψάχνουν για τα φάρμακά τους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και τη Γερμανία. Αν δεν βρεθεί μία λύση, η στάση της κυβέρνησης θα είναι εγκληματική. Το θέμα δεν είναι μόνο η τωρινή κινητοποίηση, αλλά τι θα συμβεί αν αυτό γίνεται συνέχεια». Αναφορικά με τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της μη λήψης φαρμάκων η κ. Ξενοπούλου σημείωσε: «δεν γνωρίζω αν προκλήθηκε κάποιος θάνατος στην Ξάνθη, αλλά σίγουρα είχαμε υποτροπές και μεταστάσεις, εξαιτίας αυτών των δυσκολιών». Η ίδια εξήγησε ότι ακόμη και οι πιο επιμελείς που φρόντισαν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση των φαρμακοποιών και αυτοί συναντούν προβλήματα, αφού οι συνταγές εκτελούνται μόνο για ένα μήνα, ενώ αναφέρθηκε και στην πλασματική εξαφάνιση φαρμάκων λόγω πιέσεων που ασκούν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Μέχρι το Σάββατο σε κινητοποίηση οι φαρμακοποιοί
Παρά τις διαβεβαιώσεις του αν. υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά περί αποπληρωμής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς και την τήρηση χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες οφειλές, οι φαρμακοποιοί δεν αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους. Η κινητοποίηση των φαρμακοποιών της Ξάνθης, που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συνέλθουν σε ΓΣ οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας για να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου: Στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Ιούνιος του 2012. Στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου. Στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Σεπτέμβριος του 2012. Στα τέλη Οκτωβρίου και από τη δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …