Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κόντρες στην τελευταία Οργανωτική για τις Γιορτές

Κόντρες στην τελευταία Οργανωτική για τις Γιορτές

0
giortespp-empros

Δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες ασφαλείας και υγιεινής στους συλλόγους

Οι ίδιοι οι σύλλογοι θα αναλάβουν το κόστος για τις χημικές τουαλέτες. Απορρίφθηκε το αίτημα Φανουράκη για συμμετοχή των επαγγελματικών κλάδων που επωφελούνται

Μέχρι και την τελευταία στιγμή έλυναν μικροπροβλήματα στο Κέντρο Πολιτισμού, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις γιορτές, ενώ και οι σύλλογοι έκαναν τις απαραίτητες παραγγελίες για τις προμήθειες στα στέκια της Παλιάς Πόλης.
Στην τελευταία Οργανωτική σύσκεψη πριν την έναρξη των Γιορτών παλιάς Πόλης συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καφέ μπαρ Ανδρέας Ιντζές, ενώ για πρώτη φορά παραβρέθηκε και το ΕΒΕ Ξάνθης, εκπροσωπούμενο από το Νίκο Κουτσουρίδη.
Πέρα από τις γενικές οδηγίες που δόθηκαν για τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, τους ελέγχους που θα διενεργηθούν, την τήρηση του ωραρίου, την ύπαρξη πυροσβεστήρα κλπ, τους παρευρισκόμενους απασχόλησε η συζήτηση σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλη Φανουράκη για τη συνδρομή των επαγγελματικών κλάδων που επωφελούνται από τις γιορτές στην προμήθεια των χημικών τουαλετών, καθώς και τα παράπονα που εκφράστηκαν από την πλευρά του Ανδρέα Ιντζέ και οδήγησαν σε κόντρα με τους συλλόγους, που όμως δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Επί τάπητος η συνεισφορά των επαγγελματιών στις γιορτές
Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ιντζές επικαλέστηκε ότι λόγω της ανεπάρκειας σε χημικές τουαλέτες και εν γένει χώρων που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών των γιορτών, τα καφέ μπαρ μετατρέπονται σε χώρους που αναπληρώνουν αυτή την ανάγκη, ενώ μίλησε και για ανταγωνιστικότητα ορισμένων στεκιών με τα καφέ μπαρ της πόλης. Ωστόσο, τόνισε ότι τα καφέ μπαρ της περιοχής της Παλιάς Πόλης είναι ανοιχτά για την εξυπηρέτηση του κόσμου, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα για την περιοχή και προς τους ίδιους τους ξανθιώτες και τους επισκέπτες.
Οι σύλλογοι υπεραμύνθηκαν της προσφοράς των γιορτών και για την τόνωση της κίνησης στα μαγαζιά της Παλιάς Πόλης και αυτό αναγνώρισε και ο Μανόλης Φανουράκης που σχολίασε ότι η ωφέλεια γι’ αυτούς είναι και μέσα στις γιορτές, αλλά και για αργότερα, αφού ο κόσμος θα έχει γνωρίσει καλύτερα τα καταστήματά τους.  Όσον αφορά στην πρόταση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού σημείωσε ότι δεν μπορεί το σύνολο των μελών του συλλόγου να επιβαρυνθεί με το κόστος όταν μόλις 10 καταστήματα επωφελούνται από τις γιορτές. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει από μέρους του η πρόθεση να προσκαλέσει τους καταστηματάρχες που τους αφορά και να τους ζητήσει μικρή συνδρομή, ώστε να υποστηρίξουν κι αυτοί, όσο το δυνατόν, το θεσμό. «Αυτό θα είχε προχωρήσει ήδη, αλλά μεσολάβησε η αναστάτωση των επαγγελματιών από την έφοδο της δημοτικής αστυνομίας και η διάθεση έχει κάπως υποχωρήσει», εξήγησε ο κ. Ιντζές.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το επιχείρημα του Γιώργου Μπατζακίδη, ο οποίος ανέφερε ότι: «δεν μπορούν 170 κρεοπώλες να συμβάλουν, τη στιγμή που δουλεύουν για τις γιορτές 15-20 μέλη», παρόλο που και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα κρεοπωλεία δεν επωφελούνται μόνο από τις παραγγελίες των συλλόγων, αλλά και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που και σε αυτά η κίνηση είναι αυξημένη λόγω των γιορτών.
Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου από την πλευρά του πιο συμβιβαστικά, αλλά και αντιλαμβανόμενος ότι μία τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να κανονιστεί μέσα σε μία οργανωτική σύσκεψη, αφού συνεχάρη τους συλλόγους για την διοργάνωση, τόνισε: «πρέπει να αφήσουμε τις μικροψυχίες. Οι γιορτές μόνο πρεσβευτές δημιουργούν για την Ξάνθη κι έτσι μόνο το κέρδος μπορεί να είναι πολλαπλασιαστικό» και πρότεινε να ανοίξει ο διάλογος σχετικά με τη βάση, τη γκάμα επαγγελματιών, αλλά και το μέρος των μελών των σωματείων από τους οποίους θα μπορεί να δίνεται μία πολύ μικρή συνδρομή, η οποία ωστόσο θα αποτελεί πόρο για τη διοργάνωση και θα συνεισφέρει σε αυτή. Όμως, προϋπόθεση έθεσε ο Σωτήρης Τσιακίρογλου το δικαίωμα σε όσους συνεισφέρουν να έχουν λόγο για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων.
Τελικά, στην παλιά Πόλη θα είναι διαθέσιμες 13 τουαλέτες, τις οποίες είτε διαθέτουν, είτε ανέλαβαν να προμηθευτούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…