Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα «μαχαιριά» στον δημόσιο τομέα

Νέα «μαχαιριά» στον δημόσιο τομέα

0
ergazomenoi-empros

«Κομμένος» 13ος –  14ος μισθός και  συντάξεις. «Κομμένα» και τα κοινωνικά επιδόματα
Στο παρά πέντε γλύτωσαν οι συντάξεις του ΟΓΑ

«Γυρίσαμε στα χρόνια του ΄60», «Δεν αντέχουμε άλλο», λένε οι κοινωνικοί φορείς. Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ

Οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί του δημοσίου, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι εποχιακά επιδοτούμενοι καλούνται να πληρώσουν το νέο «μάρμαρο», προκειμένου να εξοικονομηθούν 2,5 δις. ευρώ και  να κλείσει η «τρύπα» των 11,7 δις. που απαιτεί η τρόικα ώστε να πάρουμε την έβδομη δόση των 30 δις. Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μισθωτοί και συνταξιούχοι που τους κόβεται τελείως η 13η και 14η σύνταξη και οι αντίστοιχοι μισθοί για χιλιάδες ασφαλισμένους δημόσιους υπαλλήλους. Μόνο από τις περικοπές των δώρων και επιδομάτων ή για την ακρίβεια των ποσών που αντικατέστησαν τη 13η και 14η σύνταξη για χιλιάδες ασφαλισμένους ενώ στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά. Απ’ τις περικοπές «γλύτωσαν» στο παρά πέντε και μετά από αντίδραση των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι συντάξεις του ΟΓΑ ενώ η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα θεωρείται πρόκριμμα και για την κατάργησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα «σκληρά και επώδυνα αλλά αναπόφευκτα για να μην οδηγηθούμε εκτός ευρώ»,  υποσχόμενος μάλιστα ότι είναι τα τελευταία όμως οι κοινωνικοί εταίροι κάνουν λόγο και πάλι για οριζόντιες και άδικες περικοπές που οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένους  αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία καθώς η νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης οδηγεί σε πιο βαθιά κρίση της αγοράς και της οικονομίας.

Φτάσαμε στην εποχή του ΄60
«Για ακόμη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν το «μάρμαρο». Τα μέτρα αυτά που είναι άδικα και επώδυνα πλήττουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά και την ελληνική κοινωνία. Καταρρέει πλέον ο μύθος του ακριβοπληρωμένου δημόσιου υπαλλήλου καθώς έχει φτάσει σε σημείο εξαθλίωσης Να σημειώσουμε ότι για την περιοχή μας κόβεται και το επίδομα της παραμεθορίου και είναι ένα ακόμη πλήγμα για μας. Είμαστε σίγουροι ότι τώρα που έρχεται χειμώνας κι ο κόσμος δεν θα έχει να πάρει πετρέλαιο θα αντιδράσει και  θα βγει στους δρόμους …Δεν γίνεται αλλιώς πρέπει όλοι ν’ αντιδράσουμε. Έχουμε φτάσει σε επίπεδο ζωής πριν το ‘60, ο κόσμος μεταναστεύει ξανά…Πόσα ακόμη μπορούμε ν’ αντέξουμε; », τονίζει γεμάτος αγανάκτηση ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν αργά ή γρήγορα και στον ιδιωτικό τομέα.


Κόβουν και τα εποχικά επιδόματα …πλήττονται χιλιάδες οικοδόμοι και ναυτεργάτες
«Ο νομός μας πλήττεται καίρια απ’ τα νέα μέτρα καθώς κόβεται το εποχικό επίδομα των οικοδόμων των καπνεργατών, των ναυτεργατών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων», τονίζει ο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης. Σημειωτέον ότι οι οικοδόμοι στους οποίους η ανεργία φτάνει στο 95% ξεπερνούν τους 6.000 ενώ υπάρχουν επίσης 2.000 ναυτεργάτες που έπαιρναν το ναυπηγοεπισκευαστικό επίδομα και περίπου 1.000 καπνεργάτες. Μερικές εκατοντάδες επίσης είναι οι  ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν κυρίως σε νησιά: «Αυτοί περιμένουν αυτό το βοήθημα για να περάσουν τον χειμώνα. Τι θα κάνουν; πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους; Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά κόβουν και το επίδομα ανεργίας στους μακροχρόνια άνεργους ενώ προεκλογικά ο Σαμαράς υποσχόταν επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας στα 2χρόνια. Τι να πιστέψουμε και ποιον; Τα πράγματα όσο πάνε και χειροτερεύουν ενώ ανάλογες περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό περιμένουμε και στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης.

Έρχονται κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ
ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα το Συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη κατά τα εγκαίνια της έκθεση από τον πρωθυπουργό. Σήμερα έχουν σύσκεψη όλοι οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη και από την Πέμπτη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις. Ανάλογες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και από την ΑΔΕΔΥ

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…