Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μπαϊράκι» Στυλιανίδη σε ΚΕΔΕ και υπουργό

«Μπαϊράκι» Στυλιανίδη σε ΚΕΔΕ και υπουργό

0
Stilianidis_dim.2

Δεν ψήφισε το ΨΗΦΙΣΜΑ της ΚΕΔΕ μαζί με 7 ακόμη αριστερούς δημάρχους

Χαρακτήρισε «φιάσκο» και «σικέ» το συνέδριο και πρότεινε «λουκέτο» διαρκείας στους δήμους και παραιτήσεις δημάρχων

«Μπαϊράκι» σήκωσε στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και συμπλέοντας με 7 ακόμη δημάρχους του αριστερού χώρου αρνήθηκε να υπογράψει το Ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «κοροϊδία» και το συνέδριο «φιάσκο»! Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ξάνθης προέρχεται πολιτικά από τον «γαλάζιο» χώρο, βρόντηξε χάμω την κομματική του ταυτότητα, διαφωνώντας κάθετα με τις περικοπές και τα «ψίχουλα», όπως είπε, που τους δίνουν έναντι όλων αυτών που τους οφείλονται και είναι εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι…»
Έντονα δυσαρεστημένος από τις αποφάσεις του συνεδρίου δήλωσε στο «Ε» ο κ. Στυλιανίδης τονίζοντας ότι «Εάν ψήφιζα το Ψήφισμα είναι σαν να αποδέχομαι αυτές στις μεγάλες περικοπές. Ήρθαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι…», λέει χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι τα 35 εκ. ευρώ που δεσμεύτηκε να αποδώσει από τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ακόμη και να δίνονται κάθε μήνα είναι ένα «ξεροκόμματο» προκειμένου να πλησιάσουν τα 135 εκ. ευρώ των ΚΑΠ που οφείλονται που και πάλι είναι «κουτσουρεμένο» κατά 30% από το εγγεγραμμένο κονδύλι του προϋπολογισμού που είναι στα 214 εκ. ευρώ. «Δεν σώζονται οι δήμοι με τα 35 εκ. ευρώ και πολλοί είναι αυτοί που θα πάνε σε στάση πληρωμών. Εμείς δεν έχουμε προς το παρών τέτοιο πρόβλημα όμως οι συνθήκες είναι δυσμενείς για όλους». Ως μόνο θετικό βήμα στο συνέδριο ανέφερε τα μέτρα που θα ληφθούν (εξαγγελία υπ. Εσωτερικών)για τους υπερχρεωμένους δήμους δηλαδή την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής καθώς όπως είπε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έπαιρνε κάθε μήνα για την αποπληρωμή των δανείων τους ΚΑΠ και οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν έπαιρναν τίποτε…

Πρότεινε «λουκέτο» διάρκειας στους δήμους και παραιτήσεις δημάρχων
«Μέτρα ημίμετρα που δεν έχουν αποτέλεσμα», χαρακτήρισε την απόφαση της ΚΕΔΕ για λουκέτο στους δήμους για δύο μέρες μόνο (12 και 13 Σεπτεμβρίου): «Εδώ χρειάζονται δραστικά μέτρα που θα τσούξουν την κυβέρνηση. Με δύο μέρες δεν γίνεται τίποτε. Εγώ πρότεινα να βάλουμε λουκέτο διάρκειας στους δήμους και να καταθέσουμε τις παραιτήσεις μας. Αλλιώς δεν θα μας ακούσουν», δηλώνει ο δήμαρχος Ξάνθης επιλέγοντας την πιο ακραία αντίδραση επειδή όπως είπε: «Είναι ακραία η κατάσταση που έχουμε φτάσει…»!

Το συνέδριο ήταν φιάσκο και σικέ
Αναφορικά δε με το συνέδριο ο κ. Στυλιανίδης το χαρακτήρισε «φιάσκο» και μάλιστα με έντονα επικριτικό ύφος το χαρακτήρισε και «σικέ», εξηγώντας ότι «τα βρήκαν μεταξύ τους οι δήμαρχοι απ’ όλες τις παρατάξεις με τον υπουργό και απλά αποφάσισαν να κάνουν κάποια δήθεν κινητοποίηση για τα …μάτια του κόσμου»! Η θέση αυτή του δημάρχου Ξάνθης προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει ιδιαίτερη σχέση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον οποίο συνδέονται και με συγγενικό δεσμό: « Συναντήθηκα την Πέμπτη με τον υπουργό και τα συζητήσαμε. Ο ίδιος αναγνωρίζει τα προβλήματα και θέλει να αποδοθούν οι ΚΑΠ όμως το πρόβλημα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο και αρνείται να τους αποδώσει», καταλήγει ο δήμαρχος Ξάνθης.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…