Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Καταγραφή των κτισμάτων της Π. Πόλης

Καταγραφή των κτισμάτων της Π. Πόλης

0
Exarxou-empros

Παρουσιάστηκε το  νέο βιβλίο του ισιοριοδίφη Θωμά Εξάρχου με τίτλο: «Ξάνθη: Νησίδες Νο 4 Όγδοο Οικοδομικό τετράγωνο».

Το Ιούνιο του 2013 ολοκληρώνεται η καταγραφή 115 χρόνων της Ιστορίας της Ξάνθης

Συνεχίζει ακούραστα ο ιστοριοδίφης κ. Θωμάς Εξάρχου την προσπάθεια καταγραφής των 115 χρόνων της ιστορίας της Ξάνθης (1861 – 1974) και στα πλαίσια αυτά εξέδωσε το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Ξάνθη: Νησίδες Νο 4 Όγδοο Οικοδομικό τετράγωνο». Η παρουσίαση του βιβλίου το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία του Συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης (Αντίκα 12), όπου και στα πλαίσια των Γιορτών Π. Πόλης φιλοξενείται έκθεση των εκδοθέντων βιβλίων τους η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του συλλόγου για την προστασία και την Αναβίωση της Π. Ξάνθης, κα Παρθένα Ζουμπουλίδου, ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Βασιλούδης, ο συγγραφέας κ. Πέτρος Γεωργαντζής και αρκετός κόσμος.

11.000 σελίδες φυλλομετρούν την Ιστορία της Ξάνθης
Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο κ. Εξάρχου είπε ότι πρόκειται για μια εργασία που ασχολείται με τα 41 κτίσματα  του όγδοου οικοδομικού  τετραγώνου που συμπεριλαμβάνει κτίσματα της παλαιάς Ξάνθης. Εξετάζεται κατά προσέγγιση ο αρχικός ιδιοκτήτης του κτίσματος και οι πιθανοί που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες τους. Ο κ. Εξάρχου είπε ακόμη ότι το με το βιβλίο αυτό μαζί με 25 προηγούμενα ολοκληρώνεται το 85% της περιόδου των 115 χρόνων Ιστορία της Ξάνθης και απομένει μόνο το 15% Άλλα 6 βιβλία που αφορούν τα έτη 1925-27-28-29-30-31 θα εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα εκδοθούν τα βιβλία για την περίοδο 1914-18 καθώς και την περίοδο 1941-50. Συνολικά η ιστορία της Ξάνθης θα καταγράφεται σε 11.000 σελάδες 5.900 από τις οποίες έχουν εκδοθεί. Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε επίσης στους συνεργάτες τους οποίους και ευχαρίστησε και τόνισε ότι η έκδοση είναι ασπρόμαυρη λόγω οικονομίας επισημαίνοντας ότι τα έξοδα της έκδοσης τα κάλυψε ο ίδιος από την σύνταξή του.
Ο κ. Εξάρχου ολοκλήρωσε την παρουσίαση του βιβλίου του με κάποιους στίχους αρχαίου ποιητή που αναγράφονται σε δωρητήριο ενός χωραφιού από τον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη προς τον φίλο του ρήτορα Ενάγριο.
«Του αρχαιμενίδη ήμουν αγρός
Τώρα του Μενίσκου
Απ’ αλλουνού το βιος ξανά
Κάποιου άλλου θα γίνω
Κι όπως εκείνος έλεγε
Πως μ’ έχει λέει και τούτος
Μα εγώ δεν είμαι κανενός
Της τύχη είμαι κτήμα»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…