Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ξάνθη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το …γέλιο ξανά!

Η Ξάνθη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το …γέλιο ξανά!

0

Το 2ο φεστιβάλ κωμωδίας διοργανώνεται το Νοέμβριο με διάφορες εκδηλώσεις και πολύ κέφι!

Έχουν ξεπεράσει τις 30 οι αιτήσεις συμμετοχής. Σεμινάρια, stand-up comedy, αυτοσχεδιασμοί, θεατρικά παιχνίδια αλλάζουν για μία εβδομάδα τους ρυθμούς της πόλης
 
Ένα χώρο οικείο για το γέλιο και την κωμωδία φιλοδοξούν να δημιουργήσουν στην Ξάνθη οι διοργανωτές του 2ου φεστιβάλ κωμωδίας που διοργανώνεται στα τέλη του Νοεμβρίου στην πόλη μας. Μετά την επιτυχία του 1ου φεστιβάλ, η προετοιμασία ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού με σκοπό να εντοπίσει το ενδιαφέρον από κάθε πλευρά της χώρας και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις και events από επαγγελματίες και ερασιτέχνες και να μεταμορφώσει για μία σχεδόν εβδομάδα όλη την πόλη σε… καζάνι γέλιου και σάτιρας.

Μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από όλη την Ελλάδα
Ήδη οι αιτήσεις συμμετοχής από επαγγελματίες και ερασιτεχνικές ομάδες έχουν ξεπεράσει τις 30 και προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας και το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό και οι δηλώσεις πήραν παράταση έως τις 9 Σεπτεμβρίου, ώστε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και από τους πιο… διστακτικούς. Στο πλευρό των διοργανωτών βρίσκεται και φέτος συμβουλευτικά και εθελοντικά ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει stand-up comedy, κωμικούς αυτοσχεδιασμούς, ομιλίες, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ενδεχομένως να εμπλουτιστεί και με θεατρικά παιχνίδια (theatre sports) και εκθέσεις, ανάλογα με τις συμμετοχές που θα επιλεγούν. Όλα βέβαια έχουν πυρήνα τους την κωμωδία και το κωμικό στοιχείο.

Η Ξάνθη βάζει «μπρος» για να πρωτοπορήσει στην κωμωδία
Ειδικά για τα σεμινάρια, στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, ο διευθυντής του φεστιβάλ Παναγιώτης Κούδας, εξηγεί ότι θα είναι όλα στοχευμένα στην κωμωδία. Θα περιλαμβάνει θεματικές για stand-up comedy, υποκριτική στην κωμωδία, σενάριο, καθώς και masterclass από τον επίτιμο συμμετέχοντα της φετινής διοργάνωσης. Με δεδομένο μάλιστα, ότι δεν υπάρχει άλλη ανάλογη διοργάνωση σε όλη την Ελλάδα, πλην μίας εκδήλωσης στην Αθήνα που έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, η Ξάνθη μπορεί δίκαια να φιλοδοξεί ότι έχει τη δυναμική να αποτελέσει το κέντρο της κωμωδίας στην Ελλάδα, παρέχοντας μέσω του φεστιβάλ που τείνει να γίνει θεσμός, ένα φάσμα εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ερασιτέχνες κωμικούς, αλλά και το κοινό που ενδιαφέρεται.

Ένα είδος τέχνης που ευδοκιμεί όπου υπάρχει καταπίεση
Άλλωστε, αυτό το είδος τέχνης, που στην Αγγλία αποτελεί και τμήμα της σχολής Καλών Τεχνών στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, Στο εξωτερικό ξεκίνησε πριν πολλές δεκαετίες και έλαβε πολύ οργανωμένη μορφή σε Ευρώπη και Αμερική αναπτύσσοντας διάφορα συγγενή είδη και δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθεί μία ολόκληρη, σχεδόν… επιστήμη γύρω από την κωμωδία και τον τρόπο παρουσίασης των κωμικών στοιχείων. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί πλούσια βιβλιογραφία κυρίως στα αγγλικά, ενώ λίγα πράγματα μπορεί να βρει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, για τους σύγχρονους κωμικούς αυτής της μορφής στη χώρα μας, σημαντικό εργαλείο αποτέλεσε το διαδίκτυο, αλλά και οι λίγοι καλλιτέχνες και ομάδες που παρουσιάστηκαν στις σκηνές της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.
«Ειδικά, το stand-up comedy ξεκίνησε στη χώρα μας στις αρχές τις δεκαετίας, έκανε μία «κοιλιά» για κάποια χρόνια και εδώ και 2-3 χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλοί και καλοί νέοι καλλιτέχνες. Γενικά, υπάρχει ενδιαφέρον από το νεανικό κοινό, αλλά στο προηγούμενο φεστιβάλ της Ξάνθη διαπιστώσαμε ότι ανταποκρίθηκε κόσμος από όλες τις ηλικίες. Άλλωστε, αυτό το είδος παρατηρήθηκε ότι ευδοκιμεί όπου υπάρχει καταπίεση. Γιατί χρησιμεύει για… εκτόνωση και είναι συνάμα οικονομικό. Θέλει μόνο μία σκηνή και ένα μικρόφωνο», εξηγεί ο Παναγιώτης Κούδας.

Πάνω από 2.500 επισκέπτες στην περσινή διοργάνωση
Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι η παρουσίαση παραδοσιακών και νέων μορφών τέχνης σχετικές με την κωμωδία και το κωμικό στοιχείο. Η ανάδειξη καλλιτεχνών και ομάδων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) που ασχολούνται, προάγουν και παράγουν έργο στον χώρο της  κωμωδίας και της σάτιρας. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή της πρωτοβουλίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η διοργάνωση του περσινού, πρώτου, φεστιβάλ. Η πρώτη διοργάνωση περιείχε 13 εκδηλώσεις (ομιλίες, παραστάσεις και εκθέσεις) και 4 σεμινάρια. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 6 διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, σε διάστημα 10 ημερών. Οι θεατές και επισκέπτες του πρώτου Φεστιβάλ Κωμωδίας υπολογίζονται περίπου στα 2.600 άτομα (850 εισιτήρια, 200 προσκλήσεις και περίπου 1550 επισκέπτες στις εκθέσεις, ομιλίες και προβολές που δεν είχαν κόστος).

Όλο το κέντρο της πόλης στο ρυθμό του φεστιβάλ
Για την φετινή διοργάνωση αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί λόγω της μεγαλύτερης προβολής του φετινού Φεστιβάλ και του αυξημένου αντίκτυπου που θα παρουσιάσει η διοργάνωση καθώς διοργανώνεται πλέον για δεύτερη φορά.
Το Φεστιβάλ φέτος έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε 3 διαφορετικές θεατρικές αίθουσες,  νυχτερινά καταστήματα, και διάφορα διατηρητέα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης (ομιλίες και εκθέσεις). Οι διοργανωτές επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο να εξαπλώσουν την επιρροή και τον αντίκτυπο της διοργάνωσης σε όλη την πόλη της Ξάνθης.
Κάποιες από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και σε Καβάλα και Κομοτηνή, καθώς εκδηλώθηκε ανάλογο ενδιαφέρον.
Τέλος, γίνονται προσπάθειες για την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης (για εφηβικές ηλικίες) σε συνεργασία με την δευτεροβάθμια διεύθυνση Ξάνθης, με σκοπό να την παρακολουθήσουν μαζικά μαθητές λυκείων με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο.
Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από εθελοντές και συνδιοργανώνεται από πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης (προς το παρόν στηρίζουν οι «Βάτραχοι» και η «Γέφυρα» αλλά αναμένεται να συμμετέχουν και άλλοι).
Το οριστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ http://www.comedyfest.gr .
Το «Ε» είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …