Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Προκλητικές πιέσεις για δίγλωσσα νηπιαγωγεία

Προκλητικές πιέσεις για δίγλωσσα νηπιαγωγεία

0
nipiagogeia-empros

Στην αίτηση εγγραφής αναφέρουν ως αιτιολογία της μη φοίτησης των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο του Εχίνου: «Επειδή δεν είναι δίγλωσσο…»

Προωθείται λύση αναστολής του νόμου μόνο για φέτος. Αναμένεται εγκύκλιος από το υπουργείο εντός των ημερών

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Εχίνο και σύμφωνα με πληροφορίες μας ετοιμάζονται κινητοποιήσεις και ταραχές από γνωστούς κύκλους, ενώ παράλληλα ασκούνται μεγάλες πιέσεις από γονείς προς τους βουλευτές κυρίως της μειονότητας (Ζεϊμπεκ, Χατζηοσμάν) να προωθηθεί άμεσα λύση και τα 22 παιδιά που οι γονείς τους αρνήθηκαν να τα εγγράψουν στο Ολοήμερο νηπιαγωγείου του Εχίνου στο οποίο φοιτούν 14 παιδιά,  να εγγραφούν κανονικά στην α’ δημοτικού, παρακάμπτοντας τον νόμο που ισχύει από το 2006 και επιβάλλει ως υποχρεωτική την προσχολική αγωγή και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στο δημοτικό σχολείο.

Πρόκληση! Αιτιολογικό μη εγγραφής στο Νηπιαγωγείο; Επειδή δεν είναι δίγλωσσο…
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάθε χρόνο παρουσιάζεται το φαινόμενο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι προϊστάμενοι το αντιμετώπιζαν με ελαστικότητα προωθώντας να βρουν λύση για την εγγραφή ώστε να μην χάσουν τα παιδιά την χρονιά τους. Αυτό ήταν σύννομο καθώς στην αίτηση και στο αιτιολογικό για τη μη φοίτηση στο νηπιαγωγείο αναφέρονται λόγοι που καλύπτονται από το νόμο. Όπως π.χ. ασθένεια του παιδιού και ο προϊστάμενος ήταν καλυμμένος από το νόμο και δεχόταν την εγγραφή. Φέτος όμως έγιναν τα …αποκαλυπτήρια της βαθύτερης αιτίας. Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι ως αιτία μη φοίτησης στο Νηπιαγωγείο του Εχίνου αναφέρεται σε πλείστες των περιπτώσεων: «Δεν υπάρχει στην περιοχή μας δίγλωσσο νηπιαγωγείο»! Αυτό συνιστά πρόκληση και εγείρει ένα θέμα που αποτελεί πάγιο αίτημα της μειονότητας όμως έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη της Λοζάνης και δεν έχει θεσπιστεί από την ελληνική πολιτεία. Έτσι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν γίνονται αποδεκτές οι εγγραφές καθώς το αιτιολογικό είναι έκνομο.

Υπέρ των δίγλωσσων νηπιαγωγείων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χ. Ζειμπέκ
Με κυρίαρχο ζητούμενο να μην πληρώσουν τα παιδιά τη στάση αυτή των γονιών τους που είτε αυτοβούλως είτε υποκινούμενη ωστόσο συνιστά παράνομη πράξη, αναζητείται λύση στην κατεύθυνση στο να υπάρξει αναστολή της εφαρμογής του νόμου μόνο για φέτος και να ειδοποιηθούν όμως οι γονείς ότι από του χρόνου θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Αυτή τουλάχιστον προωθεί ως λύση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ ο οποίος έχει ενημερώσει τον αρμόδιο στον τομέα της εκπαίδευσης στο κόμμα του κ. Τάσο Κουράκη ενώ είχε επαφές τόσο με τον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Αϊχάν όσο και με το βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και Ροδόπης κ. Δημήτρης Σαλτούρο και  Αχμέτ Χατζηοσμάν: «Οι γονείς είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα δεν έγραψαν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Όμως δεν πρέπει ν’ αφήσουμε να τιμωρηθούν τα παιδιά χάνοντας μια χρονιά. Έτσι ενημερώσαμε όλους τους βουλευτές τους νομού μας και τους βουλευτές της Ροδόπης και αποφασίσαμε να ζητήσουμε την αναστολή του νόμου μόνο για φέτος. Σ’ ότι φορά τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία που αυτή είναι η βαθύτερη αιτία του προβλήματος αποτελεί πάγιο αίτημα της μειονότητας και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα υπέρ της δημιουργίας τους. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να πάρει αυτή την απόφαση και όπως υπάρχει δίγλωσση παιδεία στα δημοτικά να υπάρχει και στην προσχολική εκπαίδευση», επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκ.

Καταδικάζει τέτοιες πρακτικές ο Δ. Σαλτούρος
Στο μεταξύ από τον  κ. Σαλτούρο έχει ενημερωθεί ο τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μάρκος Μπόλαρης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες και ο κ. Κοντός έχει ενημερωθεί για το θέμα το οποίο εξετάζει ενδελεχώς και σ’ όλες του τις παραμέτρους πριν κάνει την εισήγησή του ενώ το θέμα έχει συζητηθεί στο υπουργείο Παιδείας σε επίπεδο υπουργού και αναμένεται εντός των ημερών ρυθμιστική εγκύκλιος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας εξετάζεται είτε η προαναφερόμενη λύση είτε να γίνει μια συνολική ρύθμιση που θα ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ωστόσο ο κ. Σαλτούρος μιλώντας στο «Ε» καταδίκασε τέτοιες υποκινούμενες μεθοδευμένες ενέργειες και τακτικές που έχουν ως στόχο να δημιουργούν  προβλήματα και απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας συνέστησε να μην καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες επιζητώντας λύσεις για θέματα που έχει ρυθμίσει με νόμο η ελληνική πολιτεία όπως επίσης και να μη χειραγωγούνται απ’ αυτούς που λειτουργούν με βάση αυτό το σχεδιασμό: «Πρέπει να δοθεί λύσει που να «κόβει  την όρεξη» σ’ αυτούς που παίζουν τα διάφορα παιχνίδια τους στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Σαλτούρος.

Μάντατζη ο ανήξερος…
Και επειδή πολύ λόγος γίνεται για τους υποκινητές του όλου θέματος και δημιουργούντα πολλές υπόνοιες για το ρόλο του κ. Τσετίν Μάντατζη, ο ίδιος όταν κλήθηκε από το «Ε» να σχολιάσει δήλωσε άγνοια επί του θέματος στον Εχίνο και μας είπε ότι γνώριζε μόνο για τις 4 – 5 περιπτώσεις της Ξάνθης. Έγκυρες όμως πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι ο κ. Μάντατζη τις τελευταίες μέρες «οργώνει» την περιοχή, ότι είναι πολύ καλά πληροφορημένος για το θέμα και ότι ο ρόλος του κάθε άλλο παρά κατασταλτικός είναι!  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Πρόεδρος του ΟΣΕ στον Σταθμό και στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Κ. Πέτροβιτς: «Ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια και αύξηση προσωπικού»   K.Χατζημιχαήλ: «…