Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η ρατσιστική βία είναι τυφλή επίθεση στη διαφορετικότητα

Η ρατσιστική βία είναι τυφλή επίθεση στη διαφορετικότητα

0

Ανησυχία για τις ακροδεξιές εκδηλώσεις σε μειονοτικούς πληθυσμούς εκφράζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Την κρισιμότητα παρέμβασης της Πολιτείας για την τήρηση του νόμου και την εγρήγορση της κοινωνίας στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης υπογραμμίζει ο Κ. Γούναρης    

Η έξαρση των ρατσιστικών εκδηλώσεων και της ρατσιστικής βίας στην περιοχή μας, όσο «φρέσκια» και να είναι σαν φαινόμενο, αποτελεί μία πραγματικότητα που έχει σαφή την πηγή εκδήλωσής της, για όποιον επιχειρήσει τα αναλύσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Τα ανοδικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις και η προσπάθεια του κόμματος να οργανωθεί σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης, ανεργίας, εγκληματικότητας που τη συνοδεύουν, καθώς και παράλληλα με τα κενά της πολιτειακής εξουσίας και τον αποσπασματικό τρόπο λήψης αποφάσεων έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να βγουν και να υποστηρίξουν την ύπαρξή τους με εύκολα και εύπεπτα επιχειρήματα οι ακροδεξιές οργανώσεις.
Οι «επελάσεις» στα χωριά της Ξάνθης και της Κομοτηνής με μειονοτικούς πληθυσμούς, με στόχο τον εκφοβισμό, ο  τρόπος που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας της Σχολής Αστυνομίας, ο οποίος επέτρεψε να ακουστούν επιχειρήματα του τύπου «έξω οι λαθρομετανάστες από την Ξάνθη», καθώς και το πρόσφατο περιστατικό της απρόκλητης επίθεσης εναντίον μέλους αντιρατσιστικής κίνησης, αποτελούν μια σειρά από περιστατικά που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανεξάρτητα και τυχαία.  
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Η έξαρση των ρατσιστικών εκδηλώσεων στη Θράκη προκάλεσε την ανησυχία και του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, εφιστώντας την προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, καθώς τίθεται θέμα διακύβευσης της αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Η σταθερή εξάπλωση της ρατσιστικής και μισαλλόδοξης βίας επεκτείνεται σε όλη τη χώρα χωρίς να βρίσκει ουσιαστικές αντιστάσεις. Η ζοφερή εικόνα που διαγράφεται έλαβε τον τελευταίο καιρό μια νέα πρωτοφανή διάσταση: Η επέλαση των βαρβάρων στη Θράκη με στόχο μουσουλμάνους μειονοτικούς και χώρους λατρείας τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Η κρισιμότητα της κατάστασης έγκειται σε δύο κυρίως λόγους: από την μία πλευρά η άσκηση φυσικής βίας κατά μειονοτικών, με εξαίρεση τα γεγονότα του 1990, δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί στην ελληνική ιστορία της Θράκης, ταράσσοντας τραυματικά τους όρους συμβίωσης μειονότητας/πλειονότητας. Από την άλλη, η προστασία που φαινομενικά προσφέρει η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη υποχωρεί μπροστά στον διαχωρισμό Έλληνας /μη Έλληνας στην καταγωγή. Ήδη οι επιθέσεις κατά Τσιγγάνων έχουν καταδείξει την ταχύτητα και το εύρος της ανάπτυξης των ναζιστικών πρακτικών και της ατιμώρητης άσκησης βίας κατά του ‘διαφορετικού’ που στοχοποίησε κυρίως τους μετανάστες τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Οι σποραδικές απειλές και επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων, Εβραίων και αριστερών συμπληρώνουν την γκρίζα κατάσταση που βιώνουμε και το πολιτικό παράδειγμα αντιπαράθεσης που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να λάβει δραστικά μέτρα εφαρμογής του ποινικού νόμου με στόχο την προστασία μιας ολόκληρης κοινωνίας, στη Θράκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, από κάθε είδους ακροδεξιά στοιχεία και τις νέες παραφυάδες τους».  
Τα ρατσιστικά εγκλήματα έχουν κίνητρο τη διαφορετικότητα
Για το ζήτημα της κρισιμότητας της συνειδητής και συγκροτημένης αντιμετώπισης των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην περιοχή της Θράκης μιλά στο «Ε» ο δικηγόρος και μέλος της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης,με χρόνια ενασχόληση επαγγελματικά, πολιτικά και κοινωνικά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κώστας Γούναρης, που πρόσφατα ενεπλάκη στην υπόθεση της επίθεσης στον ακτιβιστή εκπαιδευτικό ως πολιτική αγωγή, θέτοντας και στο δικαστήριο την πολιτική διάσταση, αλλά και το κοινωνικό διακύβευμα από την τελευταία εκδήλωση ρατσιστικής βίας.
«Σε κάθε έγκλημα υπάρχει κίνητρο. Εκδίκηση, χρήματα, λόγοι τιμής, προσωπικές διαφορές και πολλά άλλα. Στα ρατσιστικά εγκλήματα το μόνο κίνητρο που υπάρχει είναι η διαφορετικότητα του θύματος, με το οποίο ο δράστης δεν έχει κατά τα άλλα καμία απολύτως σχέση. Ούτε καν το γνωρίζει. Για παράδειγμα ο αλλοδαπός δράστης της Πάρου εγκλημάτησε σε  βάρος της ανήλικης Ελληνίδας με κίνητρο να τη ληστέψει και να τη βιάσει. Αντίθετα οι Έλληνες δράστες  που δολοφόνησαν τον Ιρακινό στην Αθήνα λίγες μέρες αργότερα – σε αντίποινα – ως μόνο κίνητρο είχαν τη διαφορετικότητα του θύματος, με το οποίο δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση ή προσωπική διαφορά. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ενός Ρουμάνου αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο σταμάτησαν οι δολοφόνοι ελάχιστα λεπτά πριν το φόνο. Τον ρώτησαν από πού είναι, απάντησε Ρουμάνος, δηλαδή ξένος μεν, αλλά Ευρωπαίος, Βαλκάνιος και Χριστιανός Ορθόδοξος και τη γλύτωσε με ένα «απλό ξυλοφόρτωμα». Στην επόμενη γωνία συνάντησαν οι δολοφόνοι – εντελώς τυχαία – τον άτυχο Ιρακινό, ξένο, μελαμψό,  Ασιάτη και αλλόθρησκο. Δηλαδή κάποιον εντελώς ΑΛΛΟ από αυτούς. Αποτέλεσμα η δολοφονία.  Τόσο απλά, τόσο τραγικά και τόσο αποκρουστικά.  Η πολύ δύσκολη οικονομική και όχι μόνο κατάσταση της χώρας και των πολιτών και η πλημμελής λειτουργία ενός συντεταγμένου κράτους – ιδίως σε θέματα ασφάλειας – βοηθάει την ανάπτυξη της ρατσιστικής βίας, εξηγεί περιγραφικά ο Κώστας Γούναρης, υπογραμμίζοντας ότι η μεταφορά της ρατσιστικής και μισαλλόδοξης αυτής λογικής στην περιοχή της Θράκης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. «Αυτό γιατί στην περιοχή μας ζούμε πολλοί ΑΛΛΟΙ και πολύ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ. Διαφορετικοί ως προς την καταγωγή, το θρήσκευμα, τις πολιτιστικές καταβολές. Τα πρώτα συμπτώματα είναι  ανησυχητικά», σημειώνει ο ίδιος, εκφράζοντας την θορύβησή του αλλά και την απαισιοδοξία τους για την επιδείνωση αυτής της τάσης στο μέλλον.
Για τον Κώστα Γούναρη, απαραίτητη είναι από τη μια πλευρά η αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την τήρηση του νόμου, αλλά και η εγρήγορση της κοινωνίας για την προστασία της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή, μέσω ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου, χωρίς να εμφιλοχωρούν πολιτικές, κομματικές ή ιδεολογικές διαφορές.
Η συζήτησή μας τελειώνει με τον Κώστα Γούναρη να υπενθυμίζει: «όσοι προσπερνούν σήμερα το  πρόβλημα «ελαφρά τη καρδία» καλό είναι να θυμηθούν  τα λόγια του Γερμανού πάστορα Μάρτιν Νίμελερ, το 1941, στα χρόνια της χιτλερικής Γερμανίας (Μην ξεχνάμε ότι και ο Χίτλερ με δημοκρατικές  εκλογές έγινε καγκελάριος στην Γερμανία πριν αιματοκυλήσει τον κόσμο): «όταν  ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές, δεν  φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.  Όταν καταδίωκαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν κυνηγούσαν τους ομοφυλόφιλους, δεν έκανα τίποτα, γιατί δεν ήμουν ομοφυλόφιλος. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε κανείς να αντισταθεί μαζί μου».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμικό κλίμα πριν την εκλογή συνέδρων

Συνέδριο με αντιπαραθέσεις στον εσωτερικό του κόμματος Εν μέσω εσωκομματικών αναταραχών κα…