Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η πληρωμή των εργαζομένων της κοινωφελούς στη Βουλή από το ΚΚΕ

Η πληρωμή των εργαζομένων της κοινωφελούς στη Βουλή από το ΚΚΕ

0
pame_koinofelis-empros

Επερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου

Εντός των ημερών φτάνουν οι επιταγές στους δικαιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε»

Σε θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Ξάνθης ενσκύπτουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, οι οποίοι κατέθεσαν δύο επερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας και της μεταφοράς των μαθητών (σε άλλο ρεπορτάζ του σημερινού φύλλου).

Το ΚΚΕ ζητά διασφάλιση τακτικής πληρωμής των εργαζομένων
Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, το οποίο είχε ταχθεί ανοιχτά ενάντια στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας από την αρχή, ζητούν να μάθουν πότε θα πληρωθούν οι 1.200 περίπου εργαζόμενοι στους δήμους, την Π.Ε. Ξάνθης και άλλους φορείς, οι οποίοι δουλεύουν πάνω από δύο μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί, καθώς και να διασφαλιστεί η τακτική πληρωμή τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους με συγκέντρωση στο δημαρχείο εργαζόμενοι του προγράμματος στο δήμο Ξάνθης, με κύριο αίτημα αφενός την καταβολή των δεδουλευμένων τους και αφετέρου να τους μιλήσει κάποιος υπεύθυνα για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία αποπληρωμής τους, καθώς δεν μπορούσαν να λάβουν ασφαλή ενημέρωση από κανένα. Ακολούθησε και κινητοποίηση στην Π.Ε. Ξάνθης με συμμετοχή του ΠΑΜΕ.

Έρχονται τα χρήματα, λένε οι πληροφορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» η εκταμίευση των χρημάτων για την πληρωμή των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας έχει δρομολογηθεί και οι πρώτες επιταγές αναμένεται να φτάσουν άμεσα στους δικαιούχους. Όσοι θα πληρωθούν μέσω της ΜΚΟ «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» που έχει αναλάβει το δήμο Ξάνθης πιθανόν να πληρωθούν και εντός της εβδομάδας, ενώ σύντομα φτάνουν και τα χρήματα για τους υπόλοιπους. Άγνωστο παραμένει για πόσους μήνες θα πληρωθούν, αν και πιθανότερο είναι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Η πρώτη «ανάσα» λοιπόν έρχεται για τους 1.200 περίπου εργαζόμενους, ωστόσο η ανησυχία θα παραμείνει για το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη πληρωμή τους.

Η ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», σε διάφορες υπηρεσίες της περιοχής της Π.Ε. Ξάνθης έχοντας  ως κύριο φορέα υλοποίησης του προγράμματος το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και διάφορες ΜΚΟ και παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του Ιούλη,
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η απλήρωτη εργασία, η απασχόληση εργαζομένων με τον κατώτερο μισθό, χωρίς ειδικότητα και καταργώντας την κλαδική σύμβαση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι η συνηθισμένη κατάσταση και όχι η εξαίρεση, είναι οι συνθήκες εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω και διάφορων ΜΚΟ στα πλαίσια του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας» που υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.
Κυβέρνηση, δημοτικές αρχές του «Καλλικράτη» και οι διάφορες ΜΚΟ – και μάλιστα «με το αζημίωτο», εμπορεύονται τη φτώχεια και την ανεργία μέσα από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να πληρωθούν οι 1.500 εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλισθεί η τακτική πλέον πληρωμή τους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …