Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με βάση τον όγκο και όχι το βάρος θα πωλούνται τα καυσόξυλα

Με βάση τον όγκο και όχι το βάρος θα πωλούνται τα καυσόξυλα

0
kausoxyla-empros

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο νέος Αγορανομικός Κώδικας

Επιφυλακτικοί οι έμποροι. Προτάσεις θα καταθέσει ο Συνεταιρισμός Ξυλεμπόρων Ξάνθης. Φόβοι για αύξηση της τιμής των καυσόξυλων
 
Σε αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης που προτίθεται μεταξύ άλλων να αλλάξει και τον τρόπο πώλησης των καυσόξυλων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα, εξαιτίας της εκτίναξης της ζήτησης, σε συνδυασμό βέβαια με την επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Το σχέδιο του Αγορανομικού Κώδικα που προτείνει τη διακίνηση των καυσόξυλων υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρος (κιλό, τόνος), τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε και θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Η ασφάλεια απασχολεί τους ξυλεμπόρους
Το σκεπτικό αυτής της επιλογής σχετίζεται με το γεγονός ότι τα ξύλα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες βρέχονται και γι’ αυτό είναι πιο βαριά. Αυτό άλλωστε έκανε και πολλούς συντοπίτες μας να προβούν στην εξασφάλιση τουλάχιστον της πρώτης «φουρνιάς» καυσόξυλων από τα μέσα του καλοκαιριού. Βέβαια συνέβαλε και ο φόβος ανόδου της τιμής.
Από την πλευρά τους οι ξυλέμποροι είναι επιφυλακτικοί και επεξεργάζονται το κείμενο του νομοσχεδίου, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, με γνώμονα και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πωλητών. Άλλωστε, οι ίδιοι με βάση το κυβικό μέτρο προμηθεύονται τα ξύλα από τα δασαρχεία, ενώ και οι ίδιοι συνεχίζουν να αγοράζουν με τον τόνο από τη Βουλγαρία. Οπωσδήποτε πάντως, θα χρειαστεί νέα υποδομή, προκειμένου να μετριέται ο όγκος των καυσόξυλων, ενώ και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα για εκείνους τους επαγγελματίες που θα επιχειρήσουν να αισχροκερδήσουν.
Τις προτάσεις του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να καταθέσει είτε γραπτώς είτε με τη φυσική παρουσία της προέδρου του Χρυσούλας Γρηγορίου, ο συνεταιρισμός ξυλεμπόρων Ξάνθης, αφού αποτελεί και το μοναδικό αναγνωρισμένο συνεταιρισμό του κλάδου σε όλη την Ελλάδα από το 1988 με 18 μέλη.

Μεγάλος ξυλέμπορος κάνει «ζημιά» στην αγορά της Ελλάδας
Ωστόσο, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους ξυλεμπόρους της περιοχής είναι η πιθανότητα αύξησης της τιμής των καυσόξυλων. Η κ. Γρηγορίου εξηγεί στο «Ε» ότι πράγματι η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της επικείμενης εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, όμως με βάση όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα αναπόφευκτη ενδέχεται να είναι η αύξηση και στην τιμή των καυσόξυλων. Συγκεκριμένα, λόγω της μικρής σχετικά διαθέσιμης ποσότητας ξυλείας από τα δασαρχεία, μεγάλος έμπορος της Ελλάδας «χτύπησε» σε δημοπρασία στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας ποσότητα ξύλων αυξάνοντας το ποσό κατά 85%. «Αυτό σημαίνει ότι οι Βούλγαροι που είχαν πάρει ξύλα τώρα κάνουν πανηγύρι, γιατί αυτό ανέβασε σημαντικά την τιμή των ξύλων», αναφέρει η κ. Γρηγορίου. Η ίδια προσθέτει ότι από την πλευρά των ξυλεμπόρων γίνεται προσπάθεια η τιμή να διατηρηθεί στο 1,20 ευρώ/κιλό, καθώς διαφορετικά θα πλησιάσει επικίνδυνα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και άρα θα ζημιώσει και τους ίδιους. «Παρόλα αυτά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα να αγοράζουμε με 110 λέβα, ενώ η τιμή ήταν 56, εξαιτίας αυτής της κίνησης του Έλληνα ξυλεμπόρου», σημειώνει η κ. Γρηγορίου, για μια ενέργεια βέβαια που δεν επηρεάζει μόνο την αγορά και τον ανταγωνισμό, αλλά, αν επαληθευτούν τα κακά σενάρια, θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τους καταναλωτές.
Η κ. Γρηγορίου πάντως, σημειώνει ότι αναφορικά με την ποιότητα της βουλγάρικης ξυλείας, αυτή δε διαφέρει σημαντικά με την Ελλάδα, με εξαίρεση το ξύλο καράμεσε (ή τσέρο στα βουλγάρικα) που μυρίζει έντονα κατά την καύση σε κλειστό χώρο.

Τίποτα δεν άφησαν οι λαθροϋλοτόμοι της περσινής χρονιάς
Άλλη μία ανησυχία αφορά τις περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης και της διάστασης που πήρε το φαινόμενο τον περσινό χειμώνα. «Φέτος δεν είχαμε κρούσματα, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ξεκίνησαν ακόμη τα κρύα. Πέρυσι οι δύο περιπτώσεις που πιάστηκαν οι λαθροϋλοτόμοι σε παρθένο δάσος και Γέρακα αποθάρρυναν τους επίδοξους που τρομοκρατήθηκαν λίγο. Ωστόσο, φέτος δεν έχει μείνει τίποτα πια. Ειδικά στο κάμπο, όπου απογυμνώθηκαν οι παράκτιες περιοχές», επισημαίνει η κ. Γρηγορίου, μεταφέροντας τους φόβους των ξυλεμπόρων ότι η ανάγκη εξεύρεσης υλικών για να ζεσταθούν μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε επιδρομές στα καταστήματά τους.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…