Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιατί θέλουν να βγει το ΙΓΜΕ από τη μέση;

Γιατί θέλουν να βγει το ΙΓΜΕ από τη μέση;

0
sindikalistes-empros

«Για να μην έχουν μάρτυρα στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου» υποστηρίζει το συνδικάτο εργαζομένων του ΙΓΜΕ

Καταγγελίες από  τους συνδικαλιστές για την Καναδέζικη εταιρεία στη Χαλκιδική και για τις έρευνες για πετρέλαιο

«Ξεπουλάνε τον ορυκτό πλούτο και δεν θέλουν μάρτυρες στο έγκλημα», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ και το συνδικάτο τους επιδίδεται σ’ ένα δικαστικό αγώνα προκειμένου να αναστείλει την εφαρμογή της ΚΥΑ 25200 (8/11/2011) με την οποία τερματίστηκε  η αυτονομία του και  ενσωματώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Αειφόρου Ανάπτυξης του ΥΠΕΚΑ, ενώ παράλληλα οδηγήθηκαν σε εφεδρεία 130 εργαζόμενοι, συρρικνώνοντας το σε τέτοια επίπεδα (385 εργαζόμενοι σ’ όλες τις περιφερειακές μονάδες – 22 εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ Ξάνθης) που καθιστούν προβληματική έως αδύνατη τη λειτουργία του τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εγκεκριμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ ύψους 25 εκ. ευρώ. Παράλληλα στοχεύει σε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας αναδεικνύοντας το έργο και την προσφορά του ΙΓΜΕ στο επίπεδο των ερευνών, των μελετών, της καταγραφής και της χαρτογράφηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, καταδεικνύοντας ότι είναι ο πλέον αξιόπιστος φορέας και επίσημος επιστημονικός σύμβουλος του κράτους ως προς την πολιτική που θ’ ασκήσει σε σχέση με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου,  πιστοποιώντας μ’ αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους και όχι της απαξίωσης που επιχειρείται. Στα πλαίσια αυτά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδικάτου εργαζομένων του ΙΓΜΕ,  Σμυρνιώτης Χάρης και Αρβανιτίδης Βασίλης αντίστοιχα,  επισκέφτηκαν την περιφερειακή μονάδα της Ξάνθης και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Πέραν των εργασιακών τους προβλημάτων οι δύο συνδικαλιστές έκαναν και μια σειρά αναφορές που εκλαμβάνουν μορφή καταγγελίας για το τι παιχνίδια παίζονται σ’ ότι αφορά τις διαδικασίες fast track σε ιδιώτες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και μεταλλευμάτων όπως ο χρυσός σε Χαλκιδική και Σάππες ,ο Ζεόλιθος στον Έβρο καθώς και για το θέμα της γεωθερμίας. 

Κάτω τα χέρια απ’ το ΙΓΜΕ
Αναφερόμενος στα προβλήματα του ΙΓΜΕ ο κ. Σμυρνιώτης σημείωσε: « «Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ ένα χρόνο μετά τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ με την οποία συγχωνεύτηκε το ΙΓΜΕ με το ΥΠΕΚΑ και οδήγησε 130 εργαζόμενους της εφεδρεία συνεχίζουν να αγωνιούν και ν’ αγωνίζονται προκειμένου να αποτρέψουν την λειτουργία μιας ΚΥΑ που στην ουσία καταστρέφει το ερευνητικό Ινστιτούτο πέρα του ότι οδηγεί εργαζόμενους στην ανεργία. Με δικαστικές αποφάσεις έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να μην υλοποιηθεί η εφεδρεία των εργαζομένων και αυτοί οι 130 συνάδελφοι να παραμείνουν  στη δουλειά. Είναι όμως σίγουρο ότι μετά τον Οκτώβριο αν το υπουργείο δεν αναλάβει την ευθύνη του δεν θα υπάρχει μισθοδοσία για κανένα εργαζόμενο στο ΙΓΜΕ, θα οξυνθεί η κρίση και ίσως πάρουν κάποιες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε χειρότερες εκδοχές δηλαδή σ’ αυτό που είχε πει ο τότε αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος στην κατάργηση του ΙΓΜΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν 25 εκ. ευρώ σε προγράμματα ΕΣΠΑ το 80% το οποίο είναι εγκεκριμένο για να ξεκινήσουν».

Έμειναν οι μισοί στο ΙΓΜΕ Ξάνθης
Ο Βασίλης Αρβανιτίδης αντιπρόεδρος του κεντρικού Δ.Σ. του συνδικάτου αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση ου ΙΓΜΕ στην Ξάνθη σημειώνοντας ότι έγινε κυριολεκτικά μαζική φυγή: «Στις αρχές του 2011 στο ΙΓΜΕ Ξάνθης είχαμε προσωπικό 39 άτομα απ’ τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και ο κ. Πάγκαλος ήθελε να κλείσει το ΙΓΜΕ εξανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να φύγουν και να μείνουν 26 άτομα και μέχρι τέλος του έτους είναι προγραμματισμένο να φύγουν άλλα 4 άτομα. Το προσωπικό έχει μείνει το μισό που ήταν πριν ενάμιση χρόνο».

Γιατί κάποιοι θέλουν να βγει το ΙΓΜΕ από τη μέση…
Συνεχίζοντας ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι ο λόγος που απαξιώνουν το ΙΓΜΕ είναι για να μην …έχουν μάρτυρες σε παιχνίδια κάτω από’ το τραπέζι: «Η απαξίωση του ΙΓΜΕ ίσως έγινε εσκεμμένα γιατί κάποιοι ήθελαν να μοιράζουν αριστερά και δεξιά κάποιες εργασίες χωρίς να  τους ελέγχει κάποιος για το πώς δίνουμε κάτι και με ποιες προϋποθέσεις. Το ΙΓΜΕ ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους για να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις. Ίσως κάποιοι θέλανε να βγει το ΙΓΜΕ από τη μέση για να κάνουν τις δουλειές τους κάτω απ’ το τραπέζι».

Πότε ερρίφθη ο κύβος…
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο κ. Σμυρνιώτης μίλησε με ονόματα επισημαίνοντας ότι ως αιτιολογία χρησιμοποιήθηκε από  τον τότε υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνστανίνου για  την απαξίωση και τη συρρίκνωση του ΙΓΜΕ ότι το «ΙΓΜΕ εμποδίζει τις επενδύσεις» ενώ κύβος ερρίφθη για τη διευκόλυνση της Καναδέζικης εταιρείας που ανέλαβε η εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική: «Εκτός από την οικονομοτεχνική μελέτη τους δώσαμε και τους περιβαλλοντικούς όρους. Όταν το ΙΓΜΕ παρέδωσε αυτά τα στοιχεία έφτασε η τότε διοίκηση να πλαστογραφήσει την μελέτη, ο Κεδίκογλου πρόεδρος άλλαξε τα πράγματα. Ήθελε να πάρει επιδοτήσεις και μετάλλευμα… τζάμπα πράμα».

fast track στο πετρέλαιο
Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίων δίνοντας μια εικόνα στο πως παίζεται το παιχνίδι και ποιοι κυριαρχούν: «  Μετά  το 1984 ανέλαβε την έρευνα των υδρογονανθράκων… την χαρίσανε στο Λάτση. Δεν τον νοιάζει όμως τον Λάτση να κάνει εκμετάλλευση….Το σενάριο είναι το fast track.  Bάζουμε κάποιον που ξέρει, δεν μας νοιάζει να μπορούμε να τον ελέγξουμε ή να τον επιβλέπουμε για να φέρουμε τα τσακάλια από την Ευρώπη ή την Αμερική που θα κάνουν τη διάγνωση και αυτός που θα κάνει τη διάγνωση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι…».

Γεωθερμία: Θα ψάχνουν για θερμό νερό και θα βρίσκουν …κρύο
Σ’ ότι αφορά τη γεωθερμία ο κ. Σμυρνιώτης σημείωσε ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί σε φιάσκο αφού γίνεται κατάτμηση του γεωθερμικού πεδίου και επειδή δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη χαρτογράφηση που έκανε το ΙΓΜΕ οι ιδιώτες θα ψάχνουν για ζεστό νερό και μετά από λίγο καιρό θα βγάζουν κρύο …
Τέλος ο κ. Κώστας Μιχαήλ ειδικός επιστήμονας του ΙΓΜΕ τόνισε: « Το ΙΓΜΕ όχι απλά δεν εμποδίζει τις επενδύσει αλλά με τις έρευνές του τις βοηθάει».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…