Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ενοχή για συμμετοχή στην επίθεση δέχθηκε το δικαστήριο

Ενοχή για συμμετοχή στην επίθεση δέχθηκε το δικαστήριο

0
diki_sekiourita1-empros

Ποινή φυλάκισης 8 μηνών στον κατηγορούμενο για τον ξυλοδαρμό μέλους της αντιφασιστικής οργάνωσης

Με γεμάτο το ακροατήριο πραγματοποιήθηκε η αποδεικτική διαδικασία. Υπόνοιες ψευδορκίας από την έδρα για μάρτυρα υπεράσπισης
 
Τον κατηγορούμενο που συνελήφθη για την επίθεση σε μέλη αντιφασιστικής οργάνωσης το βράδυ της Τρίτης καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, που εκδίκασε την υπόθεση το μεσημέρι της Παρασκευής, επιβάλλοντας του σωρευτική ποινή 8  μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική 200 ευρώ για απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοκατοχή. Ο 30χρονος υπάλληλος εταιρίας security, που κατηγορούνταν, παραδέχθηκε την επαφή του με τη Χρυσή Αυγή, αλλά αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του κόμματος με το περιστατικό.

Δεν έπεισαν οι μάρτυρες υπεράσπισης
Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε γεμάτη αίθουσα από μέλη της κίνησης «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» και άλλων αριστερών οργανώσεων. Ως πολιτική αγωγή παρέστη ο εκπαιδευτικός Μηλιαζήμ Τζεμαλή που είχε δεχθεί την επίθεση με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του.
Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο ίδιος παρουσίασε το χρονικό της επίθεσης και μέσω του συνηγόρου του προσκόμισε φωτογραφία από εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, όπου, αν και τα πρόσωπα είναι κρυμμένα, αναγνώρισε το σωματότυπο του φυσικού αυτουργού του ξυλοδαρμού. Για τον κατηγορούμενο είπε ότι τον εντόπισε στο σημείο, μόλις κατάφερε να διαφύγει από την επίθεση και είδε να κρατά στο χέρι του ένα στυλιάρη.
Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης η Μαρία Μέγα, αυτόπτης μάρτυρας και μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης, η οποία αμέσως μόλις συνειδητοποίησε την επίθεση πέρασε στην απέναντι πλευρά της οδού Δημοκρίτου (στο ΚΤΕΛ) είπε ότι αναγνώρισε τον κατηγορούμενο, επειδή τον γνώριζε φυσιογνωμικά από πριν και διαπίστωσε ότι ανήκε στην ομάδα των ατόμων που τους περικύκλωσαν απειλητικά. Η ίδια μίλησε και για φραστική επίθεση εναντίον της από τον κατηγορούμενο, ο οποίος, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, όταν αυτή τους ρώτησε γιατί τους επιτέθηκαν απρόκλητα, απάντησε: «κι εσείς σήμερα δείρατε έναν από μας».
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε οικογενειακή φίλη που εξήρε το χαρακτήρα του κατηγορουμένου, καθώς και ένα ακόμη άτομο που ισχυρίστηκε ότι ήταν μαζί με τον 30χρονο, όταν συνέβη το περιστατικό, στο οποίο δεν είχαν καμία εμπλοκή. Ωστόσο, ο μάρτυρας υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κρατηθεί ως το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, λόγω υπονοιών ψευδορκίας. Σε κατ’ αντιπαράσταση μαρτυρία με την Μαρία Μέγα, η τελευταία δήλωσε ότι δεν τον αναγνωρίζει ως παρόντα στην επίθεση. Στο τέλος της διαδικασίας αφέθηκε ελεύθερος, με την παρότρυνση «να προσέχει».
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του, παραδέχθηκε ότι έχει επαφή με τη Χρυσή Αυγή, αλλά ότι δεν είναι μέλος στο κόμμα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πήγε το ίδιο απόγευμα στα γραφεία του κόμματος, όπου και διαπίστωσε ότι ομάδα 4 νεαρών έκανε αφισοκόλληση. Αρνήθηκε ωστόσο, ότι συμμετείχε στην επίθεση. Πάντως, η πρόεδρος έκανε σαφές ότι δεν απασχολεί το δικαστήριο η συσχέτισή του ή όχι στη Χρυσή Αυγή, παρά μόνο η συμμετοχή του στο συμβάν. Η πολιτική χροιά όμως συνόδευσε την ακροαματική διαδικασία με αρκετές αναφορές και σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή.

Ελαφρά αλλά επικίνδυνη σωματική βλάβη δέχθηκε η Εισαγγελέας
Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου κατά το κατηγορητήριο, αποδεχόμενη ότι το περιστατικό σημειώθηκε από οργανωμένη ομάδα με προσχεδιασμένη ενέργεια, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τραυματισμό σε ευαίσθητο σημείο του σώματος (κεφάλι), που ήταν δυνατό να προκαλέσει και βαρύτερη βλάβη. Σημείωσε ότι για τη στοιχειοθέτηση της απλής συνέργειας αρκεί και η ψυχική συνδρομή σε αυτόν που τελεί την άδικη πράξη, την οποία διέγνωσε στη στάση του κατηγορουμένου και πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί η ενοχή και αν ακόμη δεν είναι γνωστός ο φυσικός αυτουργός.
Ο Κώστας Γούναρης, συνήγορος της πολιτικής αγωγής, έδωσε βαρύτητα στη σύνδεση του συγκεκριμένου περιστατικού με τα αυξανόμενα περιστατικά βίας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, θέλοντας να καταδείξει ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν τυχαία και ότι ανάλογες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
Ο Μιχάλης Πατεράκης, συνήγορος υπεράσπισης, κατά την αγόρευσή του, σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι μέλος της Χ.Α. και καταδικάζει τη βία. Επίσης, υπογράμμισε την ασθενή οικονομική του κατάσταση, για να καταδείξει ότι δε θα έθετε σε κίνδυνο την εργασία του για τη συμμετοχή σε μια τέτοια επίθεση που θα παρίσταντο τόσα άτομα και συμπλήρωσε ότι δεν αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση με βεβαιότητα η οπλοκατοχή. Επίσης, σχετικά με την επικινδυνότητα του τραυματισμού, αναρωτήθηκε γιατί οι δράστες δεν προκάλεσαν περαιτέρω βλάβη, εφόσον ήταν οκτώ άτομα με στυλιάρια. Τέλος, ζήτησε την αθώωση του 30χρονου, λόγω αμφιβολιών.

Οι δηλώσεις των συνηγόρων
Ο Κώστας Γούναρης στις δηλώσεις του μετά την έκδοση της απόφασης, σημείωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι σημαντική, αλλά το πρόβλημα δε σταματάει με την καταδίκη. «Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στα φαινόμενα της βίας που όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει γιατί κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και την απουσία του κράτους από σημαντικούς τομείς ευθύνης του και απονέμουν δικαιοσύνη κατά το δοκούν, οι ίδιοι που αποκλήθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης ‘τάγματα εφόδου’. Αυτές οι τακτικές είναι πολύ επικίνδυνες, ειδικά για την περιοχή μας, όπου κατοικούν άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Πρέπει η κοινωνία να διαμορφώσει ένα μέτωπο που να αποδοκιμάσει αυτές τις τακτικές και η πολιτεία μέσα από θεσμοθετημένα όργανά της να τις αποδοκιμάσει επίσης στο βαθμό που είναι παράνομες».
Ο Μιχάλης Πατεράκης δήλωσε ότι η υπεράπιση διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνοντας: «ο πελάτης μου είναι αθώος και καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας. Ασκήσαμε έφεση και όταν εκδικαστεί θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας». Σχετικά δε με την παρουσία του 30χρονου στα γραφεία της Χ.Α. τόνισε: «το ότι διέλευσε από ένα μέρος δε σημαίνει ότι ανήκει στο χώρο αυτό».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…