Προσκηνυματικό ταξίδι
Υποδοχή με τραγούδια και χορούς από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης
Οι ρόδες του ποδηλάτου του, πάτησαν και σε ξανθιώτικο έδαφος…Ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Πόντιος στην καταγωγή, ξεκίνησε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα με προορισμό τις Αλησμόνητες Πατρίδες χιλιάδων Ελλήνων και συγκεκριμένα την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Το μεγάλο αυτό ταξίδι θα διαρκέσει, όπως υπολογίζει, περίπου 15 ημέρες και θα διανύσει με την επιστροφή του στην Αθήνα 4500 χλμ, στα οποία θα περάσει από 40 πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ θα είναι πίσω περίπου στις 13 Οκτωβρίου και όλα αυτά… με το ποδήλατο του!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης ξεκίνησε το προσκηνυματικό του ταξίδι μόνος του, δίχως την βοήθεια του Κράτους, παρά το ότι χτύπησε αρκετές πόρτες για ενίσχυση της προσπάθειας του.
Η πρωτοβουλία του Βασίλη Καρυοφυλλίδη αγκαλιάστηκε αρχικά από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγ. Διονυσίου Αναστάσιο Σαργέντη, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες επαφές με την Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ώστε ο ποδηλάτης να έχει δωρεάν διαμονή και διατροφή σε όλο του το ταξίδι.
Από την Αθήνα στην Τραπεζούντα ποδηλατώντας
Από τον Ιερό χώρο της Ακρόπολης, ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, συμβολικά κατευθύνθηκε με τα πόδια προς το Μοναστηράκι και αφού πέρασε από το εκκλησάκι της Παναγίας Παντάνασσας (πλ. Μοναστηρακίου) άρχισε το ταξίδι των 4500 περίπου χιλιομέτρων ποδηλατώντας στα χνάρια της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
«Η Παναγία Σουμελά 16 αιώνες πριν πέταξε με θαυματουργό τρόπο από το σημείο αυτό της Αθήνας με τη βοήθεια αγγέλων κι εγώ 16 αιώνες μετά θα ποδηλατήσω στα χνάρια Της με την βοήθεια του ποδηλάτου», ήταν η δήλωση του Βασίλη πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι για την Γη των Ποντίων.
Πέρασε και θα περάσει από παραπάνω από 200 πόλεις και χωριά την Ελλάδος και της Τουρκίας με σταθμούς στην πολυήμερη πορεία του την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
Η Ξάνθη ήταν μεταξύ άλλων ένας από τους σταθμούς του τολμηρού ποδηλάτη καθώς το απόγευμα της Κυριακής (16/09) κατέφθασε στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Εκεί με ποντιακά τραγούδια, χορό και ευχές, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης υποδέχτηκαν τον Καρυοφυλλίδη προσφέροντας του την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Ποντίων.
Του ευχήθηκαν καλό ταξίδι και τον παρακάλεσαν να μεταφέρει την αγάπη όλων των Ποντίων του Νομού μας στο Ιερό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Κυρά του Πόντου, στα βουνά του Μελά της Ματσούκας του Πόντου.
«Ευχόμαστε η χάρη Του Θεού και η Παναγία Σουμελά, η Κυρά του Πόντου, να του δώσει δύναμη να ολοκληρώσει με επιτυχία το εγχείρημα του και να επιστρέψει πιο δυνατός ξανά πίσω στο σπίτι του. Σο καλόν και ο δρόμος σου ομάλ’ και μέλ’ και γάλαν, Βασίλη», ήταν η ευχή που έδωσαν οι Ξανθιώτες Πόντιοι που υποδέχτηκαν τον ποδηλάτη και έστησαν μία μικρή εκδήλωση στην πλατεία με χορούς και τραγούδια. Έπειτα ο ίδιος άρχισε ξανά το μεγάλο του ταξίδι με επόμενο προορισμό στην Κομοτηνή όπου διανυκτέρευσε.
Μονή Παναγίας Σουμελά
Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο
Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο.
H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους που ακόμη συνεχίζουν να το επισκέπτονται και να ζητούν τη χάρη της Παναγίας.
H μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές των αλλόπιστων και των κλεπτών, εξ αιτίας της φήμης και του πλούτου που απέκτησε.
Το 1930, με ενέργειες του τότε πρωθυπουργού της Eλλάδας Eλευθερίου Bενιζέλου, όταν στα πλαίσια της προωθούμενης τότε ελληνοτουρκικής φιλίας ο Tούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού επισκέφτηκε την Αθήνα, δέχτηκε μια αντιπροσωπεία να πάει στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, όπως και έγινε.
H εικόνα φιλοξενήθηκε για 20 χρόνια στο Bυζαντινό Mουσείο της Aθήνας ενώ το 1951 ο Kρωμναίος οραματιστής και κτήτωρ Φίλων Kτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Μονής και τον επανενθρονισμό της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας.
* Με στοιχεία από το Wikipedia.org.
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr