Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ζητούν «ακρόαση» από Αθήνα

Ζητούν «ακρόαση» από Αθήνα

0
foreis-empros

Συμβολική κατάληψη της Εφορίας Ξάνθης από τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φορείς του νομού και της περιφέρειας

Κλειστοί  δήμοι και οι υπηρεσίες της περιφέρειας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Σχολή Αστυνομίας. Δεν ακολούθησε ο εμπορικός κόσμος

Το μήνυμα ότι πρέπει άμεσα να αρθεί η κυβερνητική απόφαση αναφορικά με τη συνέχιση λειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης ως Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών και να επαναλειτουργήσει ως Σχολή , όπως και οι άλλες σχολές της Θράκης (Κομοτηνής – Διδυμοτείχου), καθώς αυτή συνιστά κατάφορη αδικία για την Ξάνθη, διχάζει τον θρακικό χώρο και διαρρηγνύει την περιφερειακή συνοχή και επιπλέον είναι προϊόν πελατειακών σχέσεων, έστειλαν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, έχοντας στο πλευρό  τους τους τρεις βουλευτές του νομού και επικεφαλής της κινητοποίησης τον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Στο πλαίσιο της απόφασης που λήφθηκε στην περασμένη Πέμπτη, οι δήμοι του νομού  και οι υπηρεσίες όλης της περιφέρειας παρέμειναν κλειστές, ενώ «μελανό» σημείο της κινητοποίησης είναι ότι ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος του νομού δεν ακολούθησε, αφού η αγορά παρέμεινε ανοιχτή, γεγονός που προκάλεσε τη σκληρή κριτική από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη στα συλλογικά τους όργανα τονίζοντας μάλιστα ότι : «εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα».

Πορεία από το δημαρχία στην Π. Ε. και μετά κατάληψη της Εφορίας
Απ’ τις 9 το πρωί ξεκίνησε πορεία από το δημαρχείο Ξάνθης με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Μιχάλη Στυλανίδη σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς υπαλλήλους. Η πορεία κατευθύνθηκε στην Π. Ε. Ξάνθης ενώ σ’ αυτή προστέθηκαν και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Στην πλατεία Διοικητηρίου και στον περίβολο χώρο της Π. Ε. Ξάνθης παραβρίσκονταν ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης, οι αντιπερεφερειάρχης Έβρου και Ροδόπης, κα Νικολάου και Δαμιανίδης, οι βουλευτές Ξάνθης , Κοντός, Σαλτούρος , Ζεϊμπέκ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο κ. Παυλίδης όλοι οι υπάλληλοι της Π. Ε. Ξάνθης, οι πρόεδροι της ΟΕΒΕ και του εμπορικού συλλόγου κύριοι Τσιακίρογλου και Μίλκογλου, καθώς επίσης οι δήμαρχοι Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης.

Μητροπολίτης: «Οι πελατειακές σχέσεις και σχεδιασμοί έβγαλαν έξω την Ξάνθη…»
Ο λόγος δόθηκε στον μητροπολίτης Ξάνθης που τέθηκε επικεφαλής της κινητοποίησης ο οποίος στη σύντομη ομιλία αναφέρθηκε στα γεγονότα σημειώνοντας ότι : «Οι πελατειακές σχέσεις και σχεδιασμοί έβγαλαν έξω την Ξάνθη και καταστούν την Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων σε χώρο κράτησης παράνομων μεταναστών» και ότι  η απόφαση άλλαξε από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη ενώ όπως είπε άλλες ήταν οι διαβεβαιώσεις που είχε και ο ίδιος προσωπικά. Σημείωσε δε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και ότι τάσσεται στο πλευρό όλων των φορέων για ανατροπή αυτής της απόφασης.

Καραλίδης μαινόμενος…
Σε δηλώσεις του ο κ. Καραλίδης επανέλαβε την πρόταση του – ως συνέχεια των κινητοποιήσεων – «Κανένας θεσμικός φορέας να μην δεχτεί κυβερνητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι εκλεγμένοι και οι αναπληρωματικοί όλων των ψηφοδελτίων σ’ όλα τα θεσμικά όργανα. Και επιμένω σ’ αυτό ώστε να μην υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση ούτε στο κοινοβούλιο ούτε στην περιφέρεια και τους δήμους.

Σαλτούρος: «Η περιφέρεια ν’ αποφασίσει για τις Σχολές»
Ο κ. Σαλτούρος σημείωσε ότι «η απόφαση για το ποιες σχολές θα λειτουργήσουν να έρθει στην περιφέρεια στα πλαίσια της αποκέντρωσης ώστε να αποδείξουμε εμπράκτως ότι δεν πιστεύουμε πια στο αθηνοκεντρικό υδροκέφαλο κράτος. Οι αποφάσεις που αφορούν τον τόπο μας να παίρνονται εδώ στον τόπο μας με απόλυτη διαφάνεια».

Κοντός καλεί Σαμαρά
Ο κ. Κοντός είπε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση με τους φορείς και σημειώνοντας ότι: «Στην επιστολή του αναφέρω το απαράδεκτο που έγινε και όσον αφορά την ουσία του θέματος αλλά και  τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Γιατί κανείς μέχρι στιγμής δεν μας έχει δώσει καμιά εξήγηση γι αυτό  που έγινε». 

Δήμαρχος Ξάνθης: «Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα»
Ο δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε: «Στέλνουμε ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση πως η Ξάνθη δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα», ενώ ο κ. Ζεϊμπέκ τόνισε : «ότι η έλλειψη πολιτικής για το μεταναστευτικό έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα. Χρειάζεται μια ουσιαστική λύση».

Γιαννακίδης: «Η απόφαση αυτή δημιούργησε μια κατάφορη αδικία»
Τέλος ο κ. Γιαννακίδης έκανε λόγο για κατάφορη αδικία για την Ξάνθη: «Η απόφαση αυτή δημιούργησε μια κατάφορη αδικία Είχαμε συναποφασίσει ότι η λειτουργία των  Θρακικών σχολών είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχω δηλώσει και στις διακομματικές επιτροπές ότι η λειτουργία των σχολών καλύπτουν μια αναπτυξιακή αναγκαιότητα και τονώνουν το εθνικό αίσθημα ασφάλειας της περιοχής. Θεωρώ ότι στην προσπάθεια θα πρυτανεύσει η λογική και  η κινητοποίηση θα έχει διάρκεια και πιστεύω να τελεσφορήσει και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια και εκπλήξεις….
Στην συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στην Εφορία Ξάνθης όπου έγινε συμβολική κατάληψη του κτιρίου αναστέλλοντας για μια μέρα τις πληρωμές …ώστε να τσούξει και να τύχουν προσοχής στην Αθήνα, όπως ειπώθηκε.
Τέλος όπως αναφέρθηκε απ’ όλους οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μ’ άλλες μορφές και θα υπάρξουν εκπλήξεις…  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χάρης Δούκας από Ξάνθη: Το να βρίσκεται κάποιος στα σύνορα δεν είναι ποινή, αλλά τιμή

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην Ξάνθη και συναντήθηκε με…