Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Αντίδοτο στην κρίση οι φετινές Γιορτές

Αντίδοτο στην κρίση οι φετινές Γιορτές

0
giortes-empros

Θετικός ο απολογισμός από τους εμπλεκόμενους φορείς. Μεγάλη προσέλευση του κόσμου ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες

Μόνη εξαίρεση τα μέλη του συλλόγου για την Ανάδειξης και Προστασία της Π. Πόλης: «Για βιασμό» μιλά η πρόεδρος κα Ζουμπουλίδου


Γιορτάσαμε στην Παλιά Πόλη για 9 μέρες και φέτος και ήρθε η ώρα του απολογισμού. «Ταμείο» κάνουν οι σύλλογοι που όπως κάθε χρόνο πρωτοστατούν στις γιορτές, «ταμείο» κάνουν οι καταστηματάρχες της πόλης που «καρπώνονται» και αυτοί με τη σειρά τους ένα μερίδιο από την επισκεψιμότητα και την προσέλευση του κόσμου, «ταμείο» όμως κάνει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης που είναι ο φορέας διοργάνωσης του θεσμού, αξιολογώντας κυρίως την απήχηση που είχαν στον κόσμο οι προγραμματικές και οι οργανωτικές του επιλογές.
Η  πρώτη εκτίμηση απ’ όλους τους εμπλεκομένους είναι πολύ θετική καθώς όλοι θεωρούν ότι ήταν πολύ έως και πάρα πολύ επιτυχημένες οι γιορτές, τόσο από πλευράς συμμετοχής του κόσμου στις εκδηλώσεις και στα στέκια των συλλόγων όσο και από πλευράς οργανωτικής καθώς δεν σημειώθηκαν έκτροπα ή αξιόλογες παραβάσεις, ενώ σε γενικές γραμμές υπήρξε τήρηση του ωραρίου. Οι μόνοι δυσαρεστημένοι ως φαίνεται είναι τα μέλη του συλλόγου για την Ανάδειξη και την Προστασία της Παλιάς Πόλης καθώς η πρόεδρός τους κα Παρθένα Ζουμπολίδου έκανε λόγο για «βιασμό της Π. Πόλης» που ουδεμία σχέση έχει με την ανάδειξή της, εκφράζοντας την άποψη ότι ασκείται «τρομοκρατία στους κατοίκους της Π. Πόλης και ότι προσβάλλεται η αισθητική τους.    

Η συμμετοχή της νεολαίας έκανε τη διαφορά
Δικαιωμένος δηλώνει ο αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Κέντρο Πολιτισμού κ. Μανώλης Φανουράκης από την επιλογή του Κέντρου να στηριχτεί στους νέους δίνοντας βήμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό που ουσιαστικά πήρε στους ώμους του το μουσικό μέρος των εκδηλώσεων αλλά και στους εικαστικούς δημιουργούς που ήταν οι κύριοι εκφραστές της εικαστικής και πολιτιστικής δημιουργίας της πόλης.: «Είμαι ικανοποιημένος από την προσέλευση και τη συμμετοχή του κόσμου σ’ όλες τις εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα ευοίωνο είναι η μεγάλη συμμετοχή των νέων που αποτελεί και το καινούργιο στοιχείο που ιδιαίτερα φέτος εμφανίστηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο. Στηριχτήκαμε στην νεολαία γιατί θεωρούμε ότι  ο θεσμός χρειάζεται εμπλουτισμό και ανανέωση. Είχαμε πολύ επισκεψιμότητα και από τους γειτονικούς νομούς ιδιαίτερα το Σάββατο που δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων από τις εισόδους της πόλης από Κομοτηνή και Καβάλα. Ευτυχώς δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και μόνο ο αριθμός των μικροπωλητών ήταν αυξημένος. Σε γενικές γραμμές τηρήθηκε το ωράριο από τους συλλόγους και είχαμε μόνο μία καταγγελία. Νομίζω ότι δόθηκε μια ηχηρή απάντηση σ’ όλους αυτούς που μιζεριάζουν γιατί ο κόσμος το ευχαριστήθηκε …και στήριξε το θεσμό. Οι Ξανθιώτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μας αγαπούν την Π. Πόλη και τιμούν τις γιορτές της»

Ο κόσμος ήθελε να ξεσκάσει…
Συγχαρητήρια απέδωσε στους διοργανωτές ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου αξιολογώντας πάρα πολύ θετικά τις φετινές γιορτές: «Ήταν πάρα πολύ επιτυχημένες. Ο κόσμος ήθελε να ξεδώσει…ήταν μια καλή εκτόνωση. Ο θεσμός έχει ωριμάσει και θεωρώ ότι έχει φτάσει στο καλύτερο σημείο του. Φέτος αποδείχτηκε ότι δεν χρειάζονται πολύ ηχηρά ονόματα για να προσελκύσουν τον κόσμο. Πιστεύω όμως ότι ο δήμος πρέπει να δημιουργήσει ένα τμήμα επανδρωμένο  με ανθρώπους επαγγελματίες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος επαγγελματισμός» τονίζει ο κ. Τσιακίρογλου ενώ σ’ ότι αφορά το οικονομικό σκέλος σημείωσε ότι κατά την εκτίμηση του ιδιαίτερα το Σάββατο υπήρξε τόσος κόσμος όσο και το Καρναβάλι, ενώ όπως επισημαίνει δεν υπήρξαν καταγγελίες για αισχροκέρδεια: «Τα οικονομικά οφέλη από τις γιορτές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για όλους τους καταστηματάρχες της πόλης και όχι μόνο για αυτούς που δραστηριοποιούνται στην Π. Πόλη. Το χρήμα που κινήθηκε μένει στην αγορά μας και διαχέεται σ’ όλο τον επαγγελματικό κόσμο. Θεωρώ ότι καλώς υπάρχουν τα σουβλάκια γιατί και αυτό το σκέλος είναι απαραίτητο για το θεσμό. Είναι μια λαϊκή γιορτή και επιπλέον ο κόσμος μπορεί να δει αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Τι λένε οι σύλλογοι
Απευθυνθήκαμε σε τρεις συλλόγους προκειμένου να δούμε το δικό τους απολογισμό.
Πρώτος στη σειρά οι «Βάτραχοι», ένας σύλλογος που είχε το στέκι του στη οδό Πινδάρου.  Δεν είχε ψησταριές παρά μόνο σάντουιτς, κρύο πιάτο και ποτά…Όπως φάνηκε καθιερώθηκε ως νεολαιίστικο στέκι καθώς κα το ύφος και η μουσική στα events απευθυνόταν κύρια στη νεολαία ή σ’ όσους αισθάνονται νέοι: «Είχαμε μια πετυχημένη παρουσία. Το στέκι μας ήταν κάθε βράδυ γεμάτο από κόσμο κυρίως νέους. Ο θεσμός έχει ανάγκη της νεολαίας και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά είχε μεγαλύτερη συμμετοχή και παρουσία. Παρασκευή και Σάββατο πραγματικά ήταν το κάτι άλλο. Ήρθαν και πολλοί ξένοι. Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει και να διασκεδάσει…», δηλώνει ο κ. Τσέπελης Μιχάλης, πρόεδρος των «Βατράχων».
Κα οι «Βίστωνες που έχουν το στέκι τους στην πλατεία Ματσίνη,  δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την προτίμηση του κόσμου στο στέκι τους που έχει ορχήστρα και πορσφέρει τα γνωστά εδέσματα.  Όμως η πρόεδρος τους κα Άννα Aquino Δήμητσα επισημαίνει ότι γενικότερα στη λειτουργία των γιορτών πρέπει να γίνουν βελτιώσεις «Να προσεχθεί ιδιαίτερα η καθαριότητα,  η ποιότητα του ήχου και να τηρείται αυστηρά το ωράριο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους
Εμείς φροντίσαμε να βάλουμε 2 χημικές τουαλέτες, τηρούσαμε πιστά το ωράριο και μέχρι τις 4 το πρωί καθαρίζαμε το χώρο. Είχαμε πρόβλημα όμως στο να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο καθώς δεν είχαμε τον απαραίτητο χώρο ανάλογα με την προσέλευση και πολλοί ερχόταν και δεν μπορούσαν να βρουν τραπέζι. Τις πρώτες μέρες ο κόσμος ήταν μουδιασμένος αλλά μετά πραγματικά υπήρχε μεγάλη προσέλευση Υπήρχαν και ξένοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τους γειτονικούς νομούς που ήταν ενθουσιασμένοι με τις γιορτές μας», σημειώνει η κα Δήμητσα.
Το ίδιο κλίμα ευφορίας και στο σύλλογο των Προσκόπων που είχε το στέκι του απέναντι από το Λημνίο. Δεν έχει ζωντανή μουσική καθώς καλύπτεται από τους γειτονικούς συλλόγους αλλά το στέκι του ήταν κάθε μέρα γεμάτο: «Δεν βάζουμε μουσική γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους επισκέπτες μας γιατί υπάρχει μουσική στους γύρω  συλλόγους. Μας στήριξαν όπως κάθε χρόνο και οι γονείς των προσκόπων αλλά και πολλοί άλλοι ιδιαίτερα οικογένειες με μικρά παιδιά που έχουν καρότσι. Οι τιμές μας ήταν τιμές του 2007 και μόνο σε κάποια αλκοολούχα που είχε αύξηση ΦΠΑ ήταν αυξημένες», σημειώνει ο Έφορος Ξάνθης του συλλόγου «πρόσκοπων» κ. Στόικος Σωτήρης.

Ζουμπουλίδου: «Οι 10ήμερες γιορτές που αποτελούν βιασμό της Παλιάς πόλης» 
Εκ διαμέτρου αντίθετη ή άποψη για την πρόεδρο του συλλόγου Ανάδειξης και Προστασίας Π. Πόλης κας Παρθένας Ζουμπουλίδου: «Επαναλήφθηκαν και φέτος καθιερωμένες γιορτές που αποτελούν βιασμό της Παλιάς πόλης. Πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνεται αυτό. Πρόκειται για μεγάλο θράσος …επί 10 συνεχείς ημέρες οι κάτοικοι της Π. Πόλης να μην μπορούν να κοιμηθούν, να διαβάσουν …να σείεται όλο το σπίτι. Πρόκειται για «τρομοκρατία» να έχουμε επί ένα 10 ήμερο την τσίκνα από τα σουβλάκια από τις …γιορτές δήθεν Πολιτισμού! Τι σχέση έχει ο πολιτισμός με’ όλα αυτά. Πού αναδεικνύεται η Π. Πόλη; Είναι ένα πανηγύρι που προσβάλει αισθητικά την Π. Πόλη. Τί σχέση έχουν αυτοί οι σύλλογοι με τον πολιτισμό; Θα μπορούσαν όλες οι ψησταριές και οι ορχήστρες να μεταφερθούν εκτός οικισμού και στην Π. Πόλη να γίνονται ήπιες και άλλου ύφους εκδηλώσεις αν θέλουν να αναδείξουν την Π. Πόλη. Αλλά τι να πει κανείς. Έβαλαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κανείς δεν τις τηρεί ούτε το ωράριο τηρείται ενώ τίθενται και θέματα ασφάλειας. Πως μπορεί να περάσει ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα; Μ’ αυτά που κάνουν στο δήμο αυτοακυρώνονται και σε βαθμό που καταντούν γελοίοι».


Γιορτές χωρίς έκτροπα…
Από πλευράς αστυνόμευσης υπήρχαν πεζά και  εποχούμενα κλιμάκια αστυνομικών της Α.Δ. Ξάνθης. ¨Όπως μας πληροφόρησαν αρμοδίως δεν υπήρξαν καταγγελίες για κλοπές ή για άλλα έκτροπα. Η συμπλοκή δυο ομάδων νεαρών που σημειώθηκε στο Λημνίο την Πέμπτη δεν καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Υπήρξαν κάποιοι μεθυσμένοι αλλά όχι τίποτε αξιοσημείωτο. Κλιμάκιο και της Δημοτικής αστυνομίας έκανε περιπολία τις ημέρες των γιορτών. Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Τσεγγελίδης το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο αυξημένος αριθμός μικροπωλητών. Είναι γεγονός ότι υπήρχαν σε κάθε γωνιά μικροπωλητές. Όπως λέει όμως ο κ. Τσεγγελίδης στην πλειοψηφία τους ήταν ντόπιοι και γι αυτό και η δημοτική αστυνομία ήταν ελαστική. Σ’ ότι αφορά το παραεμπόριο ήταν σε ελεγχόμενα επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Τσεγγελίδη.
Έλεγχους έκανε επίσης και μικτό κλιμάκιο από τις Διευθύνσεις Υγείας, Εμπορίου και Κτηνιατρική στους Συλλόγους. Όπως μας πληροφορεί η Διευθυντήρια της Διεύθυνσης Εμπορίου τόσο η ποιότητας των προς κατανάλωση κρεάτων όσο και οι συνθήκες καθαριότητας ήταν εμφανώς βελτιωμένες και δεν έγινε καμιά καταγγελία μέχρι στιγμής.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντυπωσιακές δημιουργίες στον 2ο Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων του ΙΘΤΠ

Μαθητές από 4 έως 12 ετών έφτιαξαν χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες με τη δική τους …