Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλλάζει το τοπίο στα φωτοβολταϊκά

Αλλάζει το τοπίο στα φωτοβολταϊκά

0
fotovoltaika-empros

Μειώσεις στις τιμές πώλησης της ενέργειας. Το νέο τιμολόγιο δεν θα ισχύσει για ένα εξάμηνο σ’ αυτούς που έκαναν συμβάσεις με την παλιά τιμή

60 επενδύσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών στην Ξάνθη. Ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς. Αντιδρά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Όσοι πρόλαβαν …φωτοβολταϊκά έβαλαν καθώς αλλάζει πλέον το τοπίο στις τιμές πώλησης της ενέργειας τόσο για τα φωτοβολταϊκά Στέγης όσο και τα επί γηπέδου (αγροτικά φωτοβολταϊκά)  και από επένδυση που  θεωρούνταν πολύ προσοδοφόρα και συμφέρουσα μετατρέπεται έως και σε μη επιλέξιμη.

Νέες χαμηλότερες τιμές πώλησης της ενέργειας
Έτσι όπως πληροφορηθήκαμε από τον Διευθυντής της ΔΕΗ Ξάνθης κ. Βασίλη Σαρρή για τα φωτοβολταϊκά Στέγης από 0,47 ευρώ που ήταν η τιμή πώληση της κιλοβατώρας πέφτει στα 0,25 ευρώ ενώ για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW από 0,44 ευρώ σε 0,306 και από 200 KW και άνω σε 0,225 ευρώ. Όπως όμως επισημαίνει ο κ. Σαρρής οι νέες τιμές δεν ισχύουν για αυτούς που ήδη έχουν κάνει σύμβαση με τη ΔΕΗ και ένα εξάμηνο η ΔΕΗ θ’ αγοράζει το ρεύμα με τις τιμές της σύμβασης. Μετά όμως την πάροδο του εξαμήνου θα ισχύουν οι νέες τιμές και  για αυτούς.

60 επενδύσεις σε αγροτικά φωτοβολταϊκά
Στο νομό μας έγιναν αρκετές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα έχουν εγκριθεί και έχουν υλοποιηθεί 60 επενδύσεις σε αγροτικά φωτοβολταϊκά ενώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη επένδυση της τάξης των 2000 KW σε αγροτεμάχιο στην είσοδο της πόλης. Επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου (της εταιρείας των υιών Ζερίτη) όμως σύμφωνα με πληροφόρησή μας δεν έχει κατατεθεί το σχετικό έγγραφο στη ΔΕΗ Ξάνθης

Ενδεχόμενο έκτακτη εισφορά στα Φ/Β;
Το θέμα αυτό που φημολογείται τις τελευταίες μέρες έθεσε σε συνάντηση που είχε την Τρίτη αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον αρμόδιο υφυπουργό, ΥΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου. Όπως τόνισαν στον κ. Παπαγεωργίου, τα εν λειτουργία αγροτικά φωτοβολταϊκά ήδη φορολογούνται, αριθμός τους είναι μικρός, ενώ επισήμαναν ότι θα επέλθει σημαντική αποθάρρυνση στους ενδιαφερόμενους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους. Tο πιο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν η χρονική παράταση προθεσμιών (18μηνο) μέχρι την ρύθμιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας λαμβάνοντας υπόψη και της αδυναμίας της ΔΕΗ να υλοποιήσει έγκαιρα τα απαραίτητα έργα σύνδεσης.
Ένα άλλο ζήτημα επίσης που τέθηκε είναι η δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής με τροποποίηση της Υ.Α. 24839 (ΦΕΚ Β 1901/3.12.2010) και του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο κόστος εργασιών σύνδεσης (εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι σχετικές εργασίες από τη ΔΕΗ) στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι αγρότες έγγραφα δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να υλοποιήσουν την κατασκευή του Φ/Β σταθμού.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …