Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Υπερκομματική παρέμβαση ενάντια στη βία και το ρατσισμό

Υπερκομματική παρέμβαση ενάντια στη βία και το ρατσισμό

0
OXI_VIA_xanthi-empros

«Ενωμένοι ενάντια στο παραλήρημα βίας που απειλεί τη δημοκρατία»

Ξανθιώτες πολιτικοί από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώνουν τη φωνή τους για την προάσπιση και προστασία της ανεκτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Θράκης

Υπερκομματική παρέμβαση με αφορμή τις εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού που βρήκαν σημείο εκτόνωσης την πρόσφατη εξέλιξη της λειτουργίας της αστυνομικής σχολής Ξάνθης ως κέντρο κράτησης μεταναστών, πραγματοποιούν ενεργοί και πρώην βουλευτές, νομαρχιακές επιτροπές και συνδικαλιστικοί φορείς της Ξάνθης, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη βία και το ρατσισμό και να δηλώσουν τις προθέσεις τους για την προάσπιση και προστασία την ανεκτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας μας. Οι υπογράφοντες την κοινή παρέμβαση καταδικάζουν τα σποραδικά φαινόμενα βίας από εθνικιστικά και ακραία στοιχεία, δίνοντας βαρύτητα στην προέλευση τους από άλλες όμορες περιοχές, αφού στην Ξάνθη δεν είχαν εμφανιστεί έως τώρα εθνικιστικές, ακραίες και φοβικές εξάρσεις. Τονίζουν ότι παρά τις πολιτικές τους διαφορές ενώνουν τη φωνή τους και δεσμεύονται για κοινή μάχη ενάντια στη βία και το ρατσισμό που θέτει σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή μας. Ακολουθεί το κείμενο της υπερκομματικής παρέμβασης.

Ξανθιώτες: Ενωμένοι απέναντι στο μίσος, τη βία και το ρατσισμό
Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη της λειτουργίας στην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης  προσωρινού Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών προκάλεσε μια σειρά από λογικές διαμαρτυρίες αλλά πυροδότησε και σποραδικά φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας, επιθέσεων και απειλών νεοναζιστικού τύπου. Περιθωριακά στοιχεία, εγχώρια και εισαγόμενα κυρίως από γειτονικές πόλεις, ενδεχομένως και υποκοσμιακοί τύποι, επιχειρούν να ενεργοποιήσουν φοβικά σύνδρομα και να προκαλέσουν ρατσιστικά επεισόδια που διχάζουν την κοινωνία. Υιοθετούν τη χρήση της βίας και προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτική ανωμαλία, εκμεταλλευόμενοι το εθνικιστικό και ρατσιστικό  κλίμα που καλλιεργείται εκουσίως και ακουσίως στο κέντρο.
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς αποτελεί ανθρωπιστικό και εθνικό πρόβλημα για τη χώρα και έχει πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις από κάθε πολιτικό χώρο, διακριτές και σεβαστές στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτείας. Όμως, η εκμετάλλευσή του με αυτό τον τρόπο από ακραίους μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες για την ευαίσθητη περιοχή μας. ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΦΟΡΜΗ.
Ως πολίτες αυτού του τόπου, δηλώνουμε ενάντιοι σε όσους επιδιώκουν την ανωμαλία, τη μισαλλοδοξία και απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική ειρήνη. Η στάση μας, και πιστεύουμε η στάση ολόκληρης της κοινωνίας, θα είναι αλληλέγγυα για όλους όσους γίνονται στόχος αυτών που επενδύουν στο μίσος και το διχασμό. Παρότι όλοι μας διαθέτουμε τις δικές μας πολιτικές απόψεις και τις μικρές ή μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μας, δηλώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στο παραλήρημα μίσους και βίας είτε προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, είτε από οποιοδήποτε πολιτικό ή απολίτικο μόρφωμα.
Η πολυπολιτισμική Ξάνθη ήταν και θα παραμείνει μια ανεκτική κοινωνία. Η κοινή γνώμη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την, εισαγόμενη στη Θράκη, εθνικιστική και διχαστική νοοτροπία, να βρει γόνιμο έδαφος. Στη Θράκη δεν πρόκειται να εκθρέψουμε το αβγό του φιδιού.
Περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες μέρες αλλά θα προστατέψουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς όλοι όσοι τους πιστεύουμε και καθορίζουμε τις ζωές μέσα σε αυτούς. Όσοι λειτουργούν έξω και πέρα από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ανθρωπιστικές αρχές, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, είναι εχθροί της πατρίδας και της δημοκρατίας.

Υπογράφουν με αλφαβητική σειρά:
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Ιακωβίδου Θεοδοσία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ
Kαλιαμπάκας Νίκος, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ
Κοντός Αλέξανδρος , Βουλευτής ΝΔ
Λουκοπούλου Μαρία, Πρόεδρος  ΕΛΜΕ
Ν. Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης
Ξυνίδης Σωκράτης, τ. Βουλευτής
Σαλτούρος Δημήτρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Τσαρτσάρας Αχιλλέας, Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση την ηγεσία του Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ο Σπύρος Τσιλιγγίρης

«Προτάσσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Ξάνθης», τόνισε η ξ…