Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στήριξη με πράξεις από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης

Στήριξη με πράξεις από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης

0
solidarity_1-empros

Σπεύδει για τις άμεσες ανάγκες συμπολιτών και χτίζει ένα πολύπλευρό δίκτυο χάρη στον εθελοντισμό

Διευρύνει το πεδίο των δράσεών της με νοσηλευτική φροντίδα και εύρεση υποτροφιών σε εκπαιδευτικά και ξενόγλωσσα φροντιστήρια

Το μισό χρόνο ζωής, δράσης και προσφοράς ξεπέρασε η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ξάνθης, που ιδρύθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου και αριθμεί σήμερα περίπου 80 μέλη. Με τις πολύπλευρες δράσεις της και τη συνεχή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει καταφέρει να χτίσει και να ενδυναμώνει συνεχώς ένα δίκτυο αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, αν και σε όλη την πορεία λειτουργίας της διατήρησε χαμηλούς τόνους και δε διεκδίκησε αναγνώριση ή προσωπική προβολή.

Στο πλευρό των οικογενειών που έχουν ανάγκη
Η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκίνησε αρχικά με την προσφορά τροφίμων σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ιδιαιτέρως πολύτεκνες οικογένειες, όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς έμειναν ξαφνικά άνεργοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση των παιδιών τους. Η διάθεση εθελοντικής προσφοράς ωστόσο, έκανε τα μέλη να επιδιώκουν να διευρύνουν συνεχώς το πεδίο δραστηριοτήτων τους κι έτσι επιδόθηκαν και στη συλλογή ρούχων και φαρμάκων, αλλά και στην παροχή άλλων υπηρεσιών υγείας, ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης χάρη στη συμμετοχή επαγγελματικών, συλλόγων, φορέων και μεμονωμένων ιδιωτών.
Ενδεικτικά, η τελευταία δράση του σωματείου αφορά τον εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών, που υλοποιήθηκε χάρη σε ιδιώτη που αγόρασε τα εμβόλια και στο διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Δημήτρη Αδαμίδη που προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Σκοπός η στήριξη στο συνάνθρωπο
Η κ. Μαίρη Μπεμπέκη από τα ιδρυτικά μέλη της κοινής αυτής προσπάθειας εξηγεί ότι ο λόγος που έλαβε επίσημη μορφή η ομάδα ήταν για να μπορεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών. «Διαπιστώνουμε ότι πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη από υποστήριξη. Σήμερα 60 περίπου οικογένειες σιτίζονται αποκλειστικά από εμάς. Ο σκοπός μας είναι ακριβώς αυτός: να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας στο νομό μας. Είναι μια πρωτοβουλία πολιτών για την ανακούφιση και την συμπαράσταση προς τους συνανθρώπους μας τις δύσκολες μέρες της κρίσης», σημειώνει η κ. Μπεμπέκη, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα δεν σχετίζεται με κανένα πολιτικό κόμμα. Επίσης, η ίδια διευκρινίζει: «δεν διαχειριζόμαστε χρήματα, αφού ούτε παίρνουμε αλλά ούτε και δίνουμε. Για όλες τις προσφορές τροφίμων προς την ομάδα εκδίδεται απόδειξη παραλαβής, όπως και απόδειξη παράδοσης που υπογράφεται από τις οικογένειες για τα είδη που παραλαμβάνουν».
Η κ. Μπεμπέκη συμπληρώνει ότι το τελευταίο διάστημα τα χέρια τους έχει «δέσει» η έλλειψη χώρου για να στεγάσει μια μικρή αποθήκη για τα προϊόντα και υλικά που συγκεντρώνονται. «Ο ιδιώτης που μας παραχωρούσε χώρο τον χρειάζεται και δεν έφεραν αποτέλεσμα οι επαφές μας με μητρόπολη, δήμο και περιφερειακή ενότητα, οπότε βρισκόμαστε σε αναζήτηση των 30 τ.μ. που έχουμε ανάγκη», αναφέρει.
Τέλος, αναφορικά με την ανταπόκριση των συμπολιτών η κ. Μπεμπέκη εμφανίζεται αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι όλο και περισσότεροι δείχνουν διάθεση συμμετοχής και προσφοράς, ενώ και η σελίδα στο facebook αριθμεί πάνω από 1.600 μέλη.

Συνεχής διεύρυνση των δράσεων της ομάδας
Οι δράσεις μας είναι :
1) Συλλογή ρούχων και τροφίμων
2) Συλλογή και προώθηση δωρεάν προσφορών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων γενικότερα για τις οικογένειες που τις χρειάζονται.Οι επιχειρήσεις δίνοντάς μας κάρτες ορίζουν τις ημερομηνίες και τις ώρες που θέλουν να δίνουν τις προσφορές
3) συγκέντρωση φαρμάκων για το κοινωνικό ιατρείο της πόλης μας
4) Στηρίζουμε τις οικογένειες με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, όπου υπάρχει  ανάγκη.
5) Ξεκινήσαμε και οργανώνουμε συνεργείο από διάφορους τεχνικούς για μικροεπισκευές -όπου είναι απολύτως αναγκαίο- στα σπίτια των ανθρώπων που  στηρίζουμε.
6) Συνεργαζόμαστε με το Πρόγραμμα Εθελοντικών Επαναπατρισμών που υλοποιεί ο  ΔΟΜ -Γραφείο Ελλάδος, για υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται στο νομό μας και θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Στις δράσεις αυτές προστέθηκε και η χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά, στο πλαίσιο της δημιουργίας νοσηλευτικής φροντίδας από επαγγελματίες νοσηλευτές για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άπορους συμπολίτες. Σε αυτή την προσπάθεια έχει ενταχθεί και η συνδρομή του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης, μέλη του οποίου εξετάζουν ανασφάλιστους πολίτες, κατόπιν σχετικής αίτησης της ομάδας, ελλείψει κοινωνικού ιατρείου.
Επίσης, γίνεται προσπάθεια λειτουργίας κοινωνικού φροντιστηρίου με εθελοντές δασκάλους και καθηγητές, καθώς και εύρεσης υποτροφιών σε εκπαιδευτικά και ξενόγλωσσα φροντιστήρια της πόλης. Ήδη έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φοίτηση 11 παιδιών από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Συγκέντρωση τροφίμων και υλικών
Ο χορευτικός όμιλος Ξάνθης αρωγός στην προσπάθειά αυτή και θα λειτουργεί ως κέντρο συλλογής κάθε: Δευτέρα από τις 18.30 έως τις 22.30, κάθε Τετάρτη από τις 18.30 έως τις 22.30, κάθε Παρασκευή 18.00 έως 21.00 και κάθε Σάββατο από τις 10.00 έως τις 14.00 (στο εμπορικό κέντρο «COSMOS”, στο κτίριο Δ’ 1ος όροφος).
Ακόμη και σε κομμωτήρια της πόλης υπάρχουν κουτιά για τη συγκέντρωση ξηράς τροφής.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …