Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Απεταξάμην» της ΠΑΣΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ

«Απεταξάμην» της ΠΑΣΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ

0
paske

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε αυτονόμηση της «πράσινη» συνδικαλιστικής οργάνωσης και ένταξή της στον κεντροαριστερό χώρο. Ανενημέρωτο το Ε.Κ. Ξάνθης

Η σύγκρουση οξύνθηκε κατά τη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Χαμηλούς τόνους κρατά προς το παρόν η Ιπποκράτους

Στρέφουν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ οι «πράσινοι συνδικαλιστές» της ΠΑΣΚΕ και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αυτονόμησής της. Τα «σημάδια» ήταν φανερά ήδη από τις εκλογές όταν άρχισε το «ξήλωμα» της ΠΑΣΚΕ με κορυφαίους συνδικαλιστές (π.χ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ) να μεταπηδούν στο ΣΥΡΙΖΑ ή σ’ άλλους πολιτικούς χώρους. Τοπικό παράδειγμα είναι ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος των υπαλλήλων της Περιφέρειας ο οποίος και τέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το θέμα δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που ξεκινά την πορεία ανασυγκρότησής του,  καθώς πρόκειται για μια συνδικαλιστική οργάνωση που είχε τον έλεγχο σε σωματεία και ομοσπονδίες και αποτελούσε το μακρύ χέρι του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.

Αυτονομείται η ΠΑΣΚΕ από το ΠΑΣΟΚ και βλέπει κεντροαριστερά
Οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΠΑΣΚΕ πέρασαν μέρες όξυνσης ιδιαίτερα κατά την διετία διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου όταν υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις υπουργών με τα «δικά τους παιδιά», κυρίως των συνδικαλιστών στις ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη που προπηλακίστηκε από «πράσινους» συνδικαλιστές του ΟΣΕ. Την ανακοίνωση ότι η ΠΑΣΚΕ αναζητά νέα πολιτική στέγη έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αφήνοντας αιχμές για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά.
«Η ΠΑΣΚΕ δεν είναι παράταξη ενός κόμματος, είναι η συνδικαλιστική έκφραση της ευρύτερης σοσιαλιστικής και δημοκρατικής αριστεράς» δήλωσε o κ. Παναγόπουλος επιβεβαιώνοντας έτσι τη ρήξη που φημολογείται από καιρό με την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι η κεντρική στόχευση της ΠΑΣΚΕ είναι η μετεξέλιξή της σε μια συνδικαλιστική παράταξη που θα εκφράζει όλο το χώρο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε να εννοηθεί ότι η πράσινη συνδικαλιστική παράταξη επιθυμεί να μετάσχει ενεργά στην ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου, στον οποίο προφανώς εκτιμά ότι δεν θα έχει πρωτεύοντα ρόλο το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου να καταθέσουν ενιαία πολιτική διακήρυξη την οποία θα συνυπογράφουν και οι 101 πρόεδροι εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ.

Άγνοια δηλώνει ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης
Το «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη ο οποίος όμως δήλωσε άγνοια για τα τεκταινόμενα στο χώρο αλλά και για τις δηλώσεις Παναγόπουλου. Τόνισε δε ότι δεν τους έχει επιδοθεί καμιά έγγραφη ή προφορική ενημέρωση από  την ΓΣΕΕ και ότι επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε δήλωση. Φάνηκε όμως ξαφνιασμένος αλλά και ενοχλημένος για  το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χωρίς να ενημερώσει κάνει αυτές τις δηλώσεις και προδικάζει μάλιστα και  τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ.

Καμιά αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ
Επισήμως η Ιπποκράτους κρατά χαμηλούς τόνους και δεν σχολίασε τις δηλώσεις Παναγόπουλου. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι προβληματισμοί που διατυπώνονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς θα καλυφθούν από το νέο ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται ο σημερινός πρόεδρός του. Στόχος του κ. Βενιζέλου, όπως λένε, είναι να απαντήσει με πολιτικά επιχειρήματα σε όσα στελέχη αμφισβητούν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επαναδιεκδικήσει το χώρο της κεντροαριστεράς  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…