Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Χέρια αδειανά» από τη συνάντηση με Χατζηδάκη

«Χέρια αδειανά» από τη συνάντηση με Χατζηδάκη

0
Moraitis_002-empros

Σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης με τους 5 προέδρους των ΕΒΕ της ΑΜΘ

«Μαύρα μαντάτα» για το 12% – Δεν προχωρά η ΕΟΖ – Θα επανεξετάσει τα ΚΕΛΑΥΕ. Καμιά δέσμευση του υπουργού σε οτιδήποτε

Χωρίς καμιά ιδιαίτερη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και με την αίσθηση ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στη χώρα» βγήκαν από τη σύσκεψη που είχαν μαζί του την Τετάρτη 30 Ιουλίου το μεσημέρι οι 5 πρόεδροι των ΕΒΕ της ΑΜΘ συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη.  
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το 12%
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα ο, υπουργός ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας όμως επιφυλάχτηκε για οποιαδήποτε δέσμευση επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρα και στο μόνο ίσως που συμμερίστηκε ήταν η προώθηση του συμψηφισμού των χρεών των επιχειρήσεων με την επιδότηση κόστους εργασίας 12% για τους νομούς της Θράκης, ενώ άφησε μετέωρο το θέμα της συνέχισης ή όχι της επιδότησης διαμηνύοντας πως δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα κονδύλια. Υπενθυμίζεται ότι έχει καταβληθεί η επιδότηση και του 2009 και οι πρόεδροι ζήτησαν στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κονδύλια για το 2010 – 2011 – 2012 να γίνει συμψηφισμός με τα χρέη των επιχειρήσεων. Οι δε πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας ζήτησαν να παίρνουν και οι επιχειρήσεις των νομών τους το 12% και όχι μόνο το 4% όπως ισχύει επικαλούμενοι τη δεινή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων των νομών τους όμως απάντηση δεν πήραν…  
Θετικός ο Χατζηδάκης για την ΕΟΖ
Στη συνάντηση μετείχε και ο Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος, ο οποίος επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει το θέμα των ΕΟΖ. Το θέμα αυτό τέθηκε από τους πρόεδρους και τον Περιφερειάρχη, δεδομένου ότι και η περιφέρεια εκπονεί μελέτη μετά από διαβούλευση που προηγήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς στην οποία συμμετείχαν και τα επιμελητήρια και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Ο κ. Χατζηδάκης – σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη – έδειξε πολύ θετικός σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα και μάλιστα προσπαθήσε να άρει τις επιφυλάξεις των προέδρων αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης του (εργασιακά, περιοχές, θέματα ανταγωνιστικότητας με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις) όμως έθεσε μια άλλη παράμετρο που αφορά την Ε.Ε. σημειώνοντας ότι θα είναι ευχής έργον να εγκρίνουν ΕΟΖ γιατί είναι κάτι πολύ δύσκολο. Σημείωσε δε ότι σύμφωνα με μια ενημέρωση που είχε από ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι μάλιστα φάνηκαν αρνητικοί στην έγκριση λέγοντάς του ότι στην Ελλάδα κάτι τέτοια χρησιμοποιούνται για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο κ. Χατζηδάκης στο σημείο αυτό ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία στους ευρωπαίους εταίρους μας και ότι  αυτό που πρώτα πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Όσο δε για τα υπόλοιπα αν υπάρξει έγκριση είπε ότι μπορούν να ρυθμιστούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Πάντως φάνηκε ότι το θέμα των ΕΟΖ δεν έχει προχωρήσει…  
Το παρεμπόριο και  τα ΚΕΛΑΥΕ
Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα του παρεμπορίου από τον κ. Μωραϊτη ο οποίος το χαρακτήρισε ως την μεγάλη «πληγή» των επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι η παράνομη διακίνηση προϊόντων στο νομό μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την νόμιμη ενώ το κράτος παράλληλα χάνει 2 δις κάθε χρόνο από το παρεμπόριο. Για το λόγο αυτό πρότεινε  να γίνει αποτελεσματικότερη η οργάνωση των ΚΕΛΑΥΕ δίνοντας κίνητρα στους υπαλλήλους που συμμετέχουν με αποζημίωσή τους ή και διευκολύνσεις από  τις υπηρεσίες ώστε να υπάρχει και ενδιαφέρον των υπαλλήλων για τη στελέχωσή τους ώστε ο έλεγχος να είναι επί 24ωρου βάσεως. Επ’ αυτού του θέματος ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η πάταξη του παρεμπορίου αναγνωρίζονται στις καταστροφικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τη διαρροή εσόδων του κράτους, όπως και ότι θα επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΛΑΥΕ ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη. Γενικά η αίσθηση του κ. Μωραϊτη είναι ότι ο υπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να εργαστεί μεθοδικά για την επίλυση των αναπτυξιακών προβλημάτων χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε συγκριμένους τρόπους και θέματα.  
Υπόμνημα Μωραΐτη για την «αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας»
Στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο προτάσεων με θέμα: «Αποποινικοποίηση της Επιχειρηματικότητας» στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα των επιχειρήσεων: «Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών σήμερα είναι τραγική, υπάρχουν χιλιάδες πλέον άνθρωποι που χρωστούν τουλάχιστον 2-5 δόσεις ΦΠΑ, 5-10 μήνες εισφορές στο ΙΚΑ , φορολογία εισοδήματος , άλλους προσωρινούς φόρους όπως ΦΜΥ, άπειρες δόσεις στον ασφαλιστικό τους φορέα ΟΑΕΕ καθώς και άλλα βεβαιωμένα ποσά σε Δημόσια Ταμεία κλπ.» και καταθέτει μια σειρά από προτάσεις. Όπως: 1. Μεταφορά, κατόπιν αιτήσεως του επιχειρηματία, του συνόλου χρέους του σε Εθνικό Λογαριασμό. 2. Αυτόματη αναστολή όλων των ποινικών διώξεων και διοικητικών κυρώσεων. 3. Ρύθμιση του συνόλου του χρέους του επιχειρηματία, χωρίς προκαταβολή, με τον εξής αριθμό δόσεων :Μέχρι 100.000 ευρώ, 100 δόσεις101.000 – 300.000 ευρώ, 150 δόσεις301.000 – 3.000.000 ευρώ, 240 δόσεις, μη δυνάμενη η κάθε δόση να είναι μικρότερη των 150 ευρώ.
4. Εφόσον οι οφειλέτες κατέχουν ακίνητη περιουσία, εκτός της πρώτης κατοικίας τους, αυτή να προσημειώνεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Εφόσον οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια, αυτά να κουρεύονται κατά το 50% του υπολοίπου τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως για την ένταξη στον Εθνικό Λογαριασμό, ενώ, ταυτόχρονα, θα αναστέλλεται και η πληρωμή των δόσεων των δανείων για 2 έτη.
6. Να εξασφαλίζεται η πλήρης και ολοσχερής αναγνώριση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των ενσήμων των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να παραμένει σε πλήρη ισχύ η ασφάλισή τους.
7. Να εξασφαλίζεται η αναστολή της εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. ή στο Κεντροποιημένο Αρχείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης της Τράπεζας της Ελλάδος, καθ’ όλο το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους.
8. Να εξασφαλίζεται η άμεση έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας της επιχείρησης και των φορέων αυτής, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της.
9. Η ρύθμιση θα είναι μοναδική για κάθε επιχείρηση και θα χάνεται εφόσον δεν πληρωθούν 3 συνεχόμενες δόσεις.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …