Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ραμαζάνι του εξαγνισμού και της συγχώρεσης

Ραμαζάνι του εξαγνισμού και της συγχώρεσης

0
Ramazani-empros

Περίοδος νηστείας και προσευχής για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Η νηστεία έχει στόχο  να διδάξει στους πιστούς την υπομονή, τη μετριοφροσύνη, την πνευματικότητα,

Σε περίοδο νηστείας και προσευχής βρίσκονται οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι καθώς έχει αρχίσει μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας το Ραμαζάνι που διαρκεί 30 μέρες και κορυφώνεται την Κυριακή 19 Αυγούστου με τη γιορτή του Σεκέρ μπαϊράμ. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι έχουν καθολική νηστεία (ούτε νερό) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο όταν δύει ο ήλιος μπορούν να φάνε και  να πιουν Η νηστεία αυτή στόχο έχει να διδάξει στους πιστούς την υπομονή, τη μετριοφροσύνη, την πνευματικότητα, αλλά και να τους θυμίζει τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Κι αφού το κάνουν για τον Αλλάχ, ενθαρρύνονται να προσεύχονται περισσότερο απ’ ότι συνηθίζεται.

Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας στο ισλαμικό ημερολόγιο
Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι διαφορετικό από το Γρηγοριανό που εφαρμόζεται στη Δύση. Το δικό μας είναι ένα ηλιακό ημερολόγιο, το οποίο βασίζεται στις κινήσεις του ηλίου. Το ισλαμικό, από την πλευρά του, είναι σεληνιακό ημερολόγιο. Κάθε μήνας ξεκινά με νέο φεγγάρι. Εμείς έχουμε 365 ημέρες το χρόνο, ενώ εκείνοι 354. Επειδή το σεληνιακό έτος είναι μικρότερο, κάθε μέρα σε αυτό συμπίπτει με 10 ή 11 μέρες νωρίτερα απ’ ότι στο ηλιακό ημερολόγιο. Καθώς κάθε νέος μήνας ξεκινά με νέο φεγγάρι, το ξεκίνημα του Ραμαζάνι μπορεί μόνο να προβλεφθεί. Ανάλογα με τον καιρό και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, μπορεί να καθυστερήσει.

Ραμαζάνι (ramadan) σημαίνει «καψαλισμένη γη»
Η λέξη προέρχεται από την αραβική ρίζα «rmd», όπως είναι οι λέξεις «ramida» ή «ar-ramad». Ανάλογα με το πώς το ερμηνεύεις σημαίνει: καψαλισμένη γη, έλλειψη τροφίμων, καυστική ζέστη, ξερή δίψα, ή ηλιοψημένο έδαφος. Αυτά είναι τα γενικά αισθήματα των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς όλες τις ώρες της ημέρας είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από το φαγητό, το ποτό και το sex.
Άμα είσαι τρελός, απαλλάσσεσαι από τη νηστεία (όπως και στη δική μας τη θρησκεία «ασθενής και οδοιπόρος, αμαρτία ουκ έχει»)
Η νηστεία είναι υποχρεωτική για όλους τους σεξουαλικά ενήλικους μουσουλμάνους. Τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να νηστέψουν, αν και οι γονείς συνήθως ξεκινούν να τους μαθαίνουν να απέχουν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Όσοι έχουν ψυχικές ασθένειες δε θεωρούνται ενήλικες, οπότε δε χρειάζεται να νηστέψουν. Οι άρρωστοι, οι έγκυες και οι λεχώνες, επίσης, μπορούν να μη νηστέψουν. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, μια γυναίκα μπορεί να διακόψει τη νηστεία για εκείνες τις μέρες.

Το Ραμαζάνι είναι η στιγμή για θρησκευτική ευλάβεια
Στο κεφάλαιο 2, εδάφιο 183-203 του Sura Al-Baqarah στο Κοράνι, αναφέρεται η ανάγκη για νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζάνι, ως τρόπος να αναπτύξει κανείς «taqwa». Αυτός είναι ένας αραβικός όρος για τη «θρησκευτική συνείδηση» ή για να γνωρίζουν ότι ο Αλλάχ τους βλέπει, ακόμα κι όταν ένα άτομο δεν το γνωρίζει. Οι άνθρωποι αποκτούν «taqwa» μέσω της υπακοής τους στο Θεό και η νηστεία τους θυμίζει την αφοσίωσή τους. Επικρατεί η άποψη ότι μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει ποιοι σπάνε τη νηστεία και πλέον θα πρέπει να ζουν με αυτή την ενοχή. Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες χώρες, οι μουσουλμάνοι που συλλαμβάνονται να μη νηστεύουν, φυλακίζονται. Το 2008, δικαστήριο στην Αλγερία καταδίκασε έξι άτομα με ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων και βαρύτατα πρόστιμα.

Το «Eid al-Fitr» είναι ένας τριήμερος εορτασμός./strong>
«Eid» στα αραβικά σημαίνει «εορτασμός» και «Fitr» σημαίνει «σπάσιμο της νηστείας». Ξεκινάει πάντα την πρώτη μέρα του Shawwal, του μήνα που ακολουθεί το Ραμαζάνι. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, δωρίζουν ρύζι, κριθάρι και χουρμάδες σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ώστε όλοι να μπορέσουν να έχουν ένα εορταστικό γεύμα. Αυτή η προσφορά είναι γνωστή ως «sadaqah al-fitr» (φιλανθρωπία για το σπάσιμο της νηστείας). Αυτό το πρώτο πρωινό, οι μουσουλμάνοι θα συγκεντρωθούν σε εξωτερικούς χώρους ή ναούς και θα προσευχηθούν. Αμέσως μετά, επισκέπτονται φίλους και συγγενείς, ανταλλάσσουν δώρα, καλούν μακρινούς συγγενείς για να τους ευχηθούν και τρώνε μεγάλα γεύματα. Αυτές οι δραστηριότητες παραδοσιακά διαρκούν τρεις μέρες. Στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, όλο το τριήμερο αποτελεί επίσημη εθνική εορτή.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ταινία «Stratis» από τον Άη Στράτη στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς

Ένας κινηματογραφικός διάλογος με την ιστορία της εξορίας Η μικρού μήκους ταινία Stratis, …