Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «κατάρα» των συνεταιριστικών χτυπά και τη ΣΕΚΑΠ

Η «κατάρα» των συνεταιριστικών χτυπά και τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

Στον αέρα η καπνοβιομηχανία της Ξάνθης. Πιθανό το ενδεχόμενο για εκκαθάριση βλέπει ο απερχόμενος διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης. Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι

Η «καλή» ΑΤΕ στην Πειραιώς – Η «κακή» ΑΤΕ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ΑΤΕ! Όπως είναι γνωστό με διαδικασίες expres η Τράπεζα διχοτομείται και το «υγιές» μέρος της μεταβιβάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς το δε «ασθενές» ή όπως  αποκαλείται η «bad bank» στην οποία περνούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχρεώσεις των θυγατρικών της ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ περνά στα χέρια του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλιώς ΤΑΙΠΕΔ  και όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, «οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο».  
Ποια θα είναι η τύχη της ΣΕΚΑΠ; Κατά Πανταλάκη: Στον αέρα και στο βάθος εκκαθάριση…
Όπως πλέον έχει «κλειδώσει» για την τύχη της θ’ αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ, όμως μια ….πικρή πρόγευση έδωσε ο απερχόμενος διοικητής της ΑΤΕ κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στο Δ.Σ. της ΑΤΕ την Παρασκευή 27 Ιουλίου. Έτσι για τη ΣΕΚΑΠ είπε ότι «το μέλλον της καπνοβιομηχανίας είναι κυριολεκτικά στον αέρα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χειροπιαστό ενδιαφέρον από κανένα επενδυτή. Δεν αποκλείεται η εταιρεία να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και μοιρασιά των περιουσιακών της στοιχείων σε όσους χρωστά».
Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΤΕ έχει καταγγείλει όλες τις δανειακές συμβάσεις της ΣΕΚΑΠ ύψους 70 εκ. ευρώ γεγονός που ανά πάσα ώρα και στιγμή την καθιστά «όμηρο» σε κάθε πιστωτή της που θα θελήσει να κάνει απαιτητές τις οφειλές της. Κάτι επίσης που επιδεινώνει τη θέση της ΣΕΚΑΠ μειώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών – όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι – είναι ότι  σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ο κάθε διάδοχος αναλαμβάνει να καταβάλλει τους φόρους και  τις υποχρεώσεις της εταιρείας ακόμη κι αν αυτή του χαριστεί χωρίς δηλαδή να καταβάλλει αντίτιμο. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι φόροι θα υπολογιστούν επί του ποσού που διαγράφεται το οποίο εγγράφεται στο ενεργητικό του ισολογισμού και κατ’ υπολογισμό για τη ΣΕΚΑΠ ανέρχεται στα 10 – 15 εκ. ευρώ.  
Σύσκεψη με Κοντό – Οι εργαζόμενοι στην Αθήνα
Στην Ξάνθη, και ειδικότερα στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ δεν … «κεραυνοβολήθηκαν» από την είδηση καθώς λίγο  – πολύ οι εξελίξεις  ήταν αναμενόμενες. Όμως το τετελεσμένο του πράγματος έχει «ανάψει φωτιά στα μπατζάκια» των εργαζομένων και των πολιτικών του νομού. Την Κυριακή 29 Ιουλίου  έγινε κλειστή σύσκεψη των προέδρων των δύο σωματείων με τον βουλευτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρο Κοντό. Στη σύσκεψη αναμένονταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Σαλτούρος ο οποίος όμως τελικά δεν προσήλθε επειδή έπρεπε να φύγει εσπευσμένα για Αθήνα. Στη σύσκεψη αφού έγινε ανάλυση της κατάστασης και ακούστηκαν κάποιες μομφές των εργαζομένων εναντίον της ΣΕΚΕ για τη στάση της σ’ ότι αφορά την πώληση στον Ινδικό Όμιλο, ο κ. Κοντός αφού ξεκαθάρισε ότι εκπροσωπεί τη Ν.Δ. έδειξε την πρόθεσή του να κλείσει κάποιες συναντήσει των εργαζομένων στα υπουργεία. Οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν να μην εκκαθαριστεί και να μην κλείσει η εταιρία μέσα στο 2012, με την ελπίδα να βρεθεί επενδυτής, ενώ στη συνάντηση ειπώθηκε ότι υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου οι πρόεδροι των σωματείων μετέβησαν στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούν με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και να έχουν επαφές με υπουργούς.  
 

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ΑΤΕ


«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.
Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.
Με τη λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της».

Ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για την Απορρόφηση  του υγιούς τμήματος της Αγροτικής

 


«Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοινώνει την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 
Η προσφορά πού έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.
Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
Από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.
Το  προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας». 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …