Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Βρόγχος» το ΤΕΜΠΜΕ

«Βρόγχος» το ΤΕΜΠΜΕ

0
TEMPME_1-empros

Πολλοί απ’ αυτούς που το πήραν υπολόγισαν προ κρίσης και τώρα δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις

Κινδυνεύουν να πάνε αυτόφωρο για  χρέη στο Δημόσιο. Ζητούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Πήγαν για «μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» πολλοί επαγγελματίες του νομού μας! Έπεσαν στα …δίχτυα των δάνειων του ΤΕΜΠΜΕ και τώρα που έπεσαν ακόμη περισσότερο οι τζίροι τους  τρέχουν και δεν φτάνουν να πληρώσουν τις δόσεις ενώ πολλούς απ’ αυτούς τους κυνηγούν για χρέη στο Δημόσιο με τη γνωστή διαδικασία του αυτόφωρου, μιας και τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πήρε δάνειο και αντί να σωθεί καταστράφηκε…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός επιχειρηματία που είχε μια υγιή επιχείρηση (υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες που είχαν αναλάβει την αξιολόγηση και τη δανειοδότηση επέλεγαν μόνο υγιείς επιχειρήσεις) πήρε δάνειο από το ΤΕΜΠΜΕ από την πρώτη «φουρνιά» και  ενώ ακόμη η κρίση δεν είχε πέσει βαριά…Ο άνθρωπος όπως μας εμπιστεύτηκε έκανε τους υπολογισμούς του με βάση τον τζίρο του είδε ότι τον συμφέρει ότι μπορεί να πληρώνει τη δόση και ότι είναι ευκαιρία να επεκτείνει την επιχείρησή του. Όμως στο μεσοδιάστημα (2010 – 2011) οι τζίροι του έπεσαν όπως και όλης της αγοράς, είχε και κάτι άλλα δάνεια στην άκρη και τώρα έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει τις δόσεις και ένα χρόνο τώρα να  προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μαζέψει λεφτά από φίλους και συγγενείς για να μην τον τρέχουν με αυτόφωρο. Παρότι μπήκε σε ρύθμιση με την τράπεζα και πάλι δεν μπορεί να καταβάλει κανονικά τις δόσεις: «Βουλιάξαμε…είπαμε μπορούμε να το αποπληρώνουμε κανονικά όμως μ’ αυτή την αναδουλειά και αυτά τα χαράτσια τι να πρωτοπληρώσεις. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Να καταβάλλουμε ένα μικρό ποσό σε βάθος χρόνου για να μπορέσουμε και μεις να είμαστε συνεπείς. Η κρίση έχει μειώσει πολύ τη δουλειά μας και αυτό συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν και να μας διευκολύνουν όπως άλλωστε είναι υποσχεθεί προεκλογικά με τη ρύθμιση τύπου Leasing(σ.σ. μικρές δόσεις και επιμήκυνση χρόνου)», λέει όλο αγωνία ο επιχειρηματίας.

Τα ΤΕΜΠΜΕ έγιναν θηλιά για τους επαγγελματίες
«Βρόγχο στο λαιμό των επαγγελματιών», χαρακτηρίζει τα ΤΕΜΠΜΕ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου σημειώνοντας ότι ήταν μεγάλη αποτυχία το όλο εγχείρημα γιατί δόθηκε σε μια περίοδο που υπήρχε κύκλος εργασίας και στο μεταξύ ήρθαν τα μέτρα και οι περικοπές, βάθαινε η κρίση έπεσε ο κύκλος εργασίας και έμεινε από ρευστό η αγορά: «Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε πολλούς επαγγελματίες που πήραν δάνεια ΤΕΜΠΜΕ. Τους κυνηγούν οι τράπεζες και το Δημόσιο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις. Σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητήσαμε να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και να γίνουν μικρότερες οι δόσεις. Περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν. Πάντως τα ΤΕΜΠΜΕ έτσι όπως δόθηκαν ήταν λάθος και τώρα έχουν γίνει άλλη μια θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών», επισημαίνει.   

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …