Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κώστας Βουτσάς: «Οι Έλληνες έκαναν θέατρο στο Γ’ Ράιχ, θα κάνουν και στο….Δ’!»

Κώστας Βουτσάς: «Οι Έλληνες έκαναν θέατρο στο Γ’ Ράιχ, θα κάνουν και στο….Δ’!»

0
voutsas-empros

Γέλια μέχρι δακρύων υπόσχεται ο μεγάλος κωμικός και αιώνιος έφηβος, στην θεατρική παράσταση «ο παππούς έχει πίεση» που έρχεται σήμερα το βράδυ στο θερινό δημοτικό αμφιθέατρο

Γέλια μέχρι δακρύων και σάτιρα εκτός ορίων για τη θεατρική παράσταση «ο παππούς έχει πίεση» που έρχεται σήμερα το βράδυ στο θερινό δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης υπόσχεται ο μεγάλος έλληνας κωμικός Κώστας Βουτσάς, που περιοδεύει ως guest star παππούς, με ένα θίασο με εξαιρετικούς ηθοποιούς και τρομερή χημεία.
Ο Κώστας Βουτσάς στα 81 του χρόνια, με 64 από αυτά στο «σανίδι» δε χάνει με τίποτα την καλή του διάθεση, αλλά και την ευκαιρία να κάνει τον κόσμο να γελάσει με την ψυχή του! Αιώνιος έφηβος, αστείρευτος κωμικός, λάτρης του γυναικείου φίλου και «πατέρας» για κάθε ορεξάτο και δυναμικό νέο που κυνηγάει τα όνειρά του και δε θέλει να «τα βάψει μαύρα» εξαιτίας της δύσκολης ελληνικής πραγματικότητας, ο Κώστας Βουτσάς απολαμβάνει κάθε επαφή με το κοινό και το γάργαρο γέλιο του. Κυρίως βέβαια, το αυθόρμητο και αβίαστο ομαδικό γυναικείο γέλιο.
Λίγο πριν έρθει στην Ξάνθη, ο Κώστας Βουτσάς μίλησε με το «Ε» για την παράσταση, τη θέση της κωμωδίας στην… τραγωδία της χώρας μας, αλλά και το πείσμα του Έλληνα που αντιδρά με την επιθεώρηση και το γέλιο και διατηρεί τη δημιουργικότητά του παρά τις δοκιμασίες της εποχής. Ακόμη, μας μίλησε για τους εξαιρετικούς συντελεστές της παράστασης και την εκπληκτική χημεία του θιάσου που βγαίνει και στη σκηνή. Τη Δήμητρα Παπαδοπούλου που υπογράφει το σενάριο τη χαρακτήρισε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, για το ταλέντο της να «γραπώνει» το νόημα της ζωής και να φέρνει στην επιφάνεια την καθημερινότητα του Έλληνα με ένα μοναδικό και ξεκαρδιστικό τρόπο.
Ο Κώστας Βουτσάς αποτελεί από μόνος του, με τη ζωή και τη μακρόχρονη παρουσία του στο χώρο του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου ένα μάθημα ζωής και αισιοδοξίας.

Τι απολαμβάνεται περισσότερο στην παράσταση;
Το γέλιο του κόσμου. Είναι μια παράσταση γεμάτη γέλιο. Συνήθως μεγαλώνει κατά μισή ώρα εξαιτίας των σπαρταριστικών γέλιων των θεατών. Και βέβαια είναι ένα γέλιο, κυρίως γυναικείο, μιας και η παράσταση ασχολείται με τα προβλήματα της γυναίκας. Συμβουλεύω τις γυναίκες να πάρουν μαζί τους μέχρι και σερβιέτες, γιατί κινδυνεύουν να… κατουρηθούν απ’ τα γέλια. Τόσο θα το διασκεδάσουν!

Στην εποχή μας πόσο σημαντική είναι η κωμωδία και πόσο εύκολο είναι να γελάσει ο κόσμος;
Στο θέατρο ο θεατής έρχεται να διασκεδάσει, να ψυχαγωγηθεί και να γελάσει, με ένα φτηνό εισιτήριο. Δεν προετοιμάζεται να έρθει και να κλάψει ή να… αυτοκτονήσει! Οι Έλληνες δεν πέφτουμε με τίποτα. Δε μας λυγίζει κανείς εμάς. Πρέπει να είμαστε συνέχεια θυμωμένοι. Γιατί ο θυμός εκτονώνεται, η θλίψη είναι αυτή που δεν εκτονώνεται και σε πάει όχι στον πάτο, στον απόπατο. Πρέπει να είμαστε θυμωμένοι με Μέρκελ και τους πολιτικούς μας. Ο Έλληνας δε νικιέται με τίποτα. Θα νικήσουμε και τους πολιτικούς που πουλήθηκαν στη Μέρκελ και το Δ’ Ράιχ!
Η Ελλάδα έκανε θέατρο και όταν είχαμε πόλεμο και στη χούντα και στο Γ’ Ράιχ. Άρα και τώρα που ήρθε το Δ’ Ράιχ το ίδιο θα κάνουμε!

Είστε ένας κωμικός που πέρασε από πολλές φάσεις της ελληνικής κωμικής σκηνής, στο κινηματογράφο και το θέατρο. Πόσο έχει αλλάξει η προσέγγιση της κωμωδίας;
Οι εποχές αλλάζουν πράγματι, με άλλα γελούσαν τότε και με άλλα τώρα. Όμως βλέπετε ότι με τις παλιές ταινίες ο κόσμος συνεχίζει να γελάει.
Οι εποχές είναι γένους θηλυκού και είναι άλλοτε γόνιμες και άλλοτε στείρες. Τώρα περνάμε μία περίοδο στειρότητας.
Ο κόσμος όμως συνεχίζει να ζητάει το γέλιο. Όταν αναλύεις εικονικά τον κόσμο εκεί που δεν το περιμένει, όταν σατιρίζεις, όταν διακωμωδείς, όταν βλέπεις τη θετική πλευρά, ο κόσμος γελάει. Δεν έρχεται στο θέατρο για να δυστυχήσει!

Ο πολιτισμός τι θέση έχει στη σύγχρονη Ελλάδα;
Ο πολιτισμός πάντα θα προχωράει στην Ελλάδα και παραμένει ανίκητος επί αιώνες. Πουλημένοι είναι όσοι μας κυβερνάμε και μας πουλάνε στη Μέρκελ και στο Δ’ Ράιχ. Για τον κόσμο το θέατρο είναι η αντίδρασή του. Και πράγματι έχει προχωρήσει πολύ. Κάνουμε τις καλύτερες παραστάσεις στον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι είμαστε άνθρωποι του πολιτισμού. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στο θέατρο, αλλά και τις άλλες τέχνες. Είμαστε πολύ προχωρημένος λαός, έχουμε το DNA της προκοπής μέσα μας!
Εγώ λέω ότι και ο πλανήτης να καταστραφεί δύο είδη θα επιζήσουν: οι κατσαρίδες και ο Έλληνας!

Η κρίση επηρεάζει τη δημιουργικότητα;
Η αντίδρασή μας είναι να παραμένουμε δημιουργικοί. Αυτή είναι η επανάστασή μας. Παλιά οι ρόλοι ήταν «κουστούμι» για τον ηθοποιό, τώρα οι ηθοποιοί βρίσκουν το ρόλο. Και είναι καλύτεροι γι’ αυτό απ’ ότι παλιά. Είναι πολύ δυναμικοί, έχουν πολύ ταλέντο, αλλά δυστυχώς φεύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν δουλειές εδώ.

Μέσα από τις περιοδείες που έχετε πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα τι διαφορετικό βρίσκεται στο κοινό της επαρχίας;
Να μη το λέμε επαρχία, να το λέμε Περιφέρεια. Γιατί «επαρχία» βρίσκεις και στην Αθήνα. Ο κόσμος της Περιφέρειας είναι πολύ ενημερωμένος. Κάτι που γίνεται στην Αθήνα το μαθαίνει την ίδια στιγμή.
Εξάλλου και οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Παλιά για να πας από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη ήθελες μισή μέρα και αν πετύχαινες και καμιά νταλίκα μπροστά… Τώρα πλέον οι μετακινήσεις είναι πιο εύκολες, με τα αεροδρόμια και τους νέους δρόμους.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ο θίασος περιοδεύει από τις 2 Ιουλίου και θα βρίσκεται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην Ξάνθη κάνει στάση σήμερα για μία παράσταση. Ώρα έναρξης 9.15 στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο.

Συντελεστές και πρωταγωνιστές της παράστασης



Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΤΑ ΤΣΟΥΓΚΟΥ
Art Director: ΦΡΟΣΩ ΡΑΛΛΗ
Σκηνικά: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ
Σχεδιασμός Φωτισμών: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Κοστούμια: ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ
Μουσική Επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΚΟΣ
Παραγωγή: SIGMA productions
Παραγωγός: ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρωταγωνιστούν:
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, Φώφη,
ΘΩΜΑΪΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ, Πόπη,
ΣΟΦΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ, Μαρία,
ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, Αστυνομικός,
ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΓΟΥΤΗΣ, Χάρης
και ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, Παππούς

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…