Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βορίδης «μαινόμενος» για την κοπή δέντρων

Βορίδης «μαινόμενος» για την κοπή δέντρων

0
epitorpi_poiotitas_07_2012-empros

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δ. Ξάνθης

Καθορίστηκε το ωράριο φορτοεκφόρτωσης καταστημάτων. Δημοτικό περίπτερο στο Λιμνίο

«Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους…» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Τετάρτη 11 Ιουλίου το μεσημέρι με τον Δημήτρη Βορίδη να «παίρνει παραμάζωμα» τα μέλη που εκπροσωπούν την συμπολίτευση καθώς δύο από τα θέματα αφορούσαν «κοπή δένδρων»! «Κόκκινο πανί» για τον κ. Βορίδη, που έχει πρωτοστατήσει και παλαιότερα με αντίδραση – διαμαρτυρία για την κοπή των δέντρων της κεντρικής πλατείας. Έτσι και τώρα επανήλθε δριμύτερος φωνάζοντας ότι χρειάζεται  οικοδομική άδεια για την κοπή δέντρων και  ζητώντας γνωματεύσεις αν μπορούν να στηριχτούν και φυσικά καταψηφίζοντας τα θέματα μετά από αρκετή ώρα συζήτηση κατά την οποία δεν πείστηκε ότι είναι απαραίτητη η κοπή τους.

Βορίδης: «Δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να κόβουμε δέντρα…»
Την εισήγηση για την κοπή επικίνδυνων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους και συγκεκριμένα ενός πεύκου που έχει πάρει κλήση (απέναντι από τη ΔΕΗ) έκανε ο πρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης κ. Ηρακλής Ζωγράφος και ο γεωπόνος κ. Μπαμπάτσος Αθανάσιος. Και οι δυο υποστήριξαν ότι στο σημείο εκείνο τα δέντρα είναι γερασμένα και έχουν καταστεί επικίνδυνα και πρέπει να κοπούν. Ο κ. Βορίδης δεν ήθελε ούτε ακούσει για κοπή λέγοντας πως αυτά τα δέντρα είναι χαρακτηριστικά της περιοχής και ότι θυμίζουν την πόλη πριν 50 χρόνια και ζήτησε μια γνωμάτευση αν μπορούν να στηριχτούν με κάποιο τρόπο. Είπε επίσης ότι χρειάζεται οικοδομική άδεια για να κοπούν δέντρα σε κοινόχρηστο χώρο, άποψη που δεν συμμερίστηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Το ίδιο συνέβη για το επόμενο θέμα που αφορούσε επίσης κοπή δέντρων επί του πεζοδρομίου της οδού Βασ. Σοφίας εκεί ακριβώς που γίνεται ο ποδηλατοδρόμος. Διευκρινίστηκε από τον κ. Τερζόγλου ότι  έχει καταστραφεί το ριζικό σύστημα σε 11 πλατάνια λόγω του πεζοδρομίου και ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την τεχνική υπηρεσία ότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι με την κατασκευή του πεζοδρομίου θα καταστρέψει τα δέντρα και δεν έκανε τίποτε. Τέλος τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία με τον κ. Βορίδης να εξανίσταται και να προτείνει μεταφύτευση και όχι κοπή

Καθορισμός ωραρίου φορτοεκφόρτωσης καταστημάτων
Από την Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης και  την τεχνική υπηρεσία του δήμου προτάθηκε σε περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης ο εφοδιασμός των καταστημάτων να γίνεται από τις 6.30 το πρωί έως τις 10.30 και από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα ενώ για τις περιοχές μη ελεγχόμενης στάθμευσης από τις 7.30 το πρωί έως της 10. Οι περιοχές αυτές από τις 10 π.μ. έως τις 3μ.μ. θα χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευση μοτοποδηλάτων.

Δημοτικό περίπτερο στο Λιμνίο
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την επιτροπή ποιότητας αφορούσε έγκριση για την ανέγερση δημοτικού περίπτερου στο χώρο του Λιμνίου στα πλαίσια του έργου «Αξιοποίηση περιοχής Λιμνίου. Όπως επισημάνθηκε από την τεχνική υπηρεσία σύμφωνα με το νόμο κτίσματα που δεν ξεπερνούν σε έκταση το 20% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το  Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Βορίδης είχε διαφορετική γνώμη λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κτιστούν 2.200 τ.μ. (το οικόπεδο είναι 11 στρέμματα) χωρίς οικοδομική άδεια και γνωμάτευση της αρχιτεκτονικής επιτροπής ιδιαίτερα όταν στην μελέτη προβλέπεται οίκημα με σκυρόδεμα(μπετόν αρμέ) και ζήτησε επίσης το λόγο της κατασκευής περιπτέρου στην περιοχή, όμως απάντηση δεν πήρε.

Είπαν όχι σε οδό Δόμνα Σαμίου
Στη συνέχεια συζητήθηκε η πρόταση του κ. Κολλάρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να μετονομαστεί η οδός Βας. Σοφίας σε οδό Δόμνας Σαμίου ως τιμή για την προσφορά της και το έργο της στην διατήρηση της παράδοσης της μεγάλης καλλιτέχνιδος παραδοσιακού τραγουδιού. Όμως η εισήγηση από την Δημοτική Κοινότητα ήταν αρνητική προβάλλοντας την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και δημιουργούνται προβλήματα στους δημότες με την αλλαγή ονομασίας οδών. Ο κ. Φανουράκης αντιπρότεινε να ονομαστεί το υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο Δόμνα Σαμίου αλλά τελικά δεν εγκρίθηκε ούτε το ένα ούτε το άλλο.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…