Δεύτερο βιβλίο από τον ξανθιώτη επ. δικηγόρο: «Προσωπικές αναμνήσεις από την εποχή της ‘Μεταπολίτευσης΄ και της ‘Αλλαγής’»
Ένα σημαντικό πόνημα για τη σύγχρονη τοπική ιστορία και τους πρωταγωνιστές της, μέσα από γεγονότα που σημάδεψαν το παρόν της Ξάνθης
Το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Προσωπικές Αναμνήσεις από την εποχή της ‘Μεταπολίτευσης΄ και της ‘Αλλαγής’» κυκλοφόρησε ο ξανθιώτης και επίτιμος δικηγόρος Γιώργος Αποστολίδης, σε συνέχεια της έκδοσης «Προσωπικές Αναμνήσεις από τον 20ο αιώνα», όπου αναφέρεται σε αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία έως το τέλος της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Στο νέο του βιβλίο, πάντα με βλέμμα αριστερό, όπως και ο χώρος που πρόσκειται περιγράφει τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ξάνθη και σημαντικές ιστορίες της από τη μεταπολίτευση και έπειτα. Η περιγραφή γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και ο κ. Αποστολίδης αναφέρεται σε υποθέσεις που και ο ίδιος είχε προσωπική εμπλοκή, αλλά περιλαμβάνει και δημοσιεύματα της εποχής.
Το βιβλίο του αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία της πόλης, αφού αναφέρεται σε γεγονότα που δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής, αλλά είναι χαρακτηριστικά και πρόσφορα για συμπεράσματα για το κλίμα της εποχής.
Πηγή γνώσης και εφαλτήριο κρίσης για την Ξάνθη της μεταπολίτευσης
Ο συγγραφέας αναφέρεται στις σχέσεις με τους μουσουλμάνους της Θράκης και την αλλαγή της συμπεριφοράς του κράτους προς τη μειονότητα, τη Βουλγαρική Κατοχή, την τραγωδία του εμφυλίου και στην Ξάνθη, ενώ κάνει ειδική μνεία στον π. νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Θανόπουλο και στη συμβολή του στη διάσωση του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.
Στη συνέχεια του βιβλίου του ο συγγραφέας αναφέρεται εκτενώς σε τέσσερις διαφορετικές ιστορίες της Ξάνθης, σχετικά: α) με την υπόθεση των Τούρκων καλλιεργητών του Ευλάλου, β) τη δράση και τις προσπάθειες του δημοσιογράφου Σήφη Νικολαΐδη, γ) το γνωστό άρθρο 19 του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας που στερούσε την ιθαγένεια από μουσουλμάνους της Θράκης που έμεναν για πάνω από πέντε μήνες στο εξωτερικό και στο πρόβλημα των φαρμακοποιών της μειονότητας σε Ξάνθη και Ροδόπη, που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν δικά τους φαρμακεία. Στο κεφάλαιο αυτό, όπως και σε άλλα σημεία του βιβλίου, γίνονται και σύγχρονες αναφορές. Ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της στέρησης της ιθαγένειας από την Αϊσέλ Ζεϊμπέκ, πρώην πολιτευτή της ΝΔ και του νυν βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και της οικογένειάς του, που, όπως γράφει ο κ. Αποστολίδης, έκαναν το «μοιραίο σφάλμα» να πάνε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με τα ελληνικά τους διαβατήρια.
Τέλος, στο βιβλίο περιλαμβάνονται δημοσιεύματα σχετικά με τη μειονότητα και ένα κεφάλαιο αφιερώνεται σε κείμενα περί δικαιοσύνης που ως ερεθίσματα έχουν υποθέσεις από την δραστηριοποίησή του στο χώρο της δικηγορίας.
Το βιβλίο του Γιώργου Αποστολίδη αποτελεί μία σημαντική πηγή γνώσης και εφαλτήριο κρίσης και κριτικής για ζητήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη Θράκη και τις συνέπειές του βιώνουμε ακόμη και σήμερα, ειδικότερα στις σχέσεις μας με τη μειονότητα.
Ο Γιώργος Αποστολίδης και το δεύτερο βιβλίο του
Ο Γιώργος Φ. Αποστολίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη, το 1926 από γονείς πρόσφυγες Ανατολικοθρακιώτες και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου. Η Κατοχή τον βρήκε πρόσφυγα στην Αθήνα, ενώ λίγο αργότερα κατέφυγε στη Βέροια, όπου και οργανώθηκε στις τάξεις της ΕΠΟΝ. Η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος τον βρήκαν στη Θεσσαλονίκη, αρχικά ως μαθητή και αργότερα ως φοιτητή της Νομικής, αλλά και πάλι ως δραστήριο στέλεχος της ΕΠΟΝ.
Το 1948 βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση των «69 Επονιτών της Θεσσαλονίκης», καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο. Λίγο αργότερα, αμνηστεύτηκε, τελείωσε το Πανεπιστήμιο και επέστρεψε στην Ξάνθη, το 1952, όπου εργάστηκε ως βοηθός συμβολαιογράφου κοντά στον πατέρα του.
Συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1958 και του 1961. Λόγω της καταδίκης του, όμως , δεν μπόρεσε να διοριστεί δικηγόρος παρά μόλις το 1964. Απέκτησε τα πλήρη πολιτικά του δικαιώματα το 1974 σε ηλικία 48 ετών. Έκτοτε τον κέρδισε η μάχιμη δικηγορία και η αρθρογραφία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο μέρος της πολυτάραχης και πολυκύμαντης ζωής του και η διήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Μέσα από το κείμενό του διαγράφονται γλαφυρά η καθημερινότητα της κάθε εποχής, περιγράφονται τα σημαντικά για την ιστορία του τόπου γεγονότα ιδωμένα από μία ιδιαίτερη οπτική, παρουσιάζονται πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως τους έζησε ο ίδιος, ενώ παράλληλα παρατίθενται σπουδαίες αξιολογικές και πολιτικές κρίσεις.
Όμως η σπουδαιότερη παροχή του πονήματος αυτού προς τον αναγνώστη, είναι το γεγονός ότι ο δημιουργός του με την πένα αντικειμενική, πυκνή, γλαφυρή, συνοπτική, δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε στην τοπική ιστορία, ούτε στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, της μακροϊστορίας και της μικροϊστορίας, αλλ’ ούτε και στον ίδιο του τον εαυτό!
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
-
Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Ερώτημα Οικολογικού περιεχομένου Πρόκειται για ένα πολιτικού περιεχομένου ερώτημα: Γιατί τ… -
6 χρόνια από την επένδυση της JTI στη ΣΕΚΑΠ: Ο υπεύθυνος Παραγωγής της ΣΕΚΑΠ Δ.Δρόσος μιλάει στο 10ο Export Summit
Το τρίπτυχο της επένδυσης: Παραγωγικότητα – Βιωσιμότητα – Εξωστρέφεια με Θετικ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Τα τρία στεγαστικά προγράμματα που ξεκινούν το 2025 ύψους 2,56 δισ.ευρώ
Προβλέπουν είτε την ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, είτε την αγορά νέας Τρία στεγαστικά … -
Με τη Σκωτία κληρώθηκε η Εθνική Ελλάδας για την άνοδο στη League A!
Η Σκωτία είναι το τελευταίο εμπόδιο της Εθνικής μας ομάδας για τη μεγάλη άνοδο στη League … -
Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας
Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
Η ταινία «Stratis» από τον Άη Στράτη στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς
Ένας κινηματογραφικός διάλογος με την ιστορία της εξορίας Η μικρού μήκους ταινία Stratis, … -
Νέα μέλη στο Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από το ΔΠΘ
Η Λίνα Μενδώνη όρισε τον καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νάντια Μ… -
Το Σχήμα Πλατάνου τιμά τον Βασίλη Τσιτσάνη σε μια ξεχωριστή βραδιά στη Ξάνθη
Λαϊκές μελωδίες και το έργο του μεγάλου δημιουργού ζωντανεύουν στο Misirlou Live Stage το …
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Η ταινία «Stratis» από τον Άη Στράτη στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς
Ένας κινηματογραφικός διάλογος με την ιστορία της εξορίας Η μικρού μήκους ταινία Stratis, …