Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διαμάχη στην Ξάνθη με το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων

Διαμάχη στην Ξάνθη με το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων

0
Farmakeio-sima-empros

Κάποιοι το αξιοποιούν με βάση απόφαση του Περιφερειάρχη, στηριζόμενη σε ΥΑ που αντικαταστάθηκε από το Ν. 4052/12

Και νέες δικαστικές «περιπέτειες» για το φαρμακευτικό σύλλογο Ξάνθης. Κατέθεσε προσφυγή εναντίον της λειτουργίας στρατιωτικού φαρμακείου

Νέες εξελίξεις σημειώνονται αναφορικά με την εφαρμογή του Ν. 4052/12 και το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς ζητώντας να ακυρωθούν και να ανασταλούν οι αποφάσεις των Περιφερειαρχών (Μάιος 2012) που προβλέπουν τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, απέρριψε το αίτημα αναστολής της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι τα φαρμακεία των περιφερειών αυτών μπορούν να λειτουργούν προσωρινά τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2012, οπότε και θα εκδικαστούν στο Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) των τριών επίμαχων Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Διαμάχη στην Ξάνθη για την απόφαση που είναι σε ισχύ στην ΑΜΘ
Αν και κανένας φαρμακευτικός σύλλογος από την Περιφέρειά μας δεν άσκησε προσφυγή, παρότι εκδηλώθηκαν αντιρρήσεις για το νέο νόμο, εμπλοκή έχει σημειωθεί στην Ξάνθη σχετικά με τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στο διευρυμένο ωράριο. Όπως μας εξήγησε η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, οι τρεις φαρμακοποιοί της πόλης που εκδήλωσαν επιθυμία να συμμετέχουν στο διευρυμένο ωράριο εκ παραδρομής δεν κατέθεσαν εγκαίρως την αίτησή τους στην Περιφέρεια, όπως και υποχρεούνται, παρά μόνο στο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Παρόλα αυτά, ελλείψει νέας απόφασης του Περιφερειάρχη, οι ίδιοι συνεχίζουν να λειτουργούν τις ώρες που δήλωσαν στο πλαίσιο της επέκτασης του ωραρίου, με νομικό στήριγμα την απόφαση του Περιφερειάρχη από το Νοέμβριο του 2011 που στηριζόταν στην Υπουργική Απόφαση, που και πάλι αναφερόταν στο ωράριο των φαρμακείων, αλλά αντικαταστάθηκε από το Ν. 4052/12. «Η ΥΑ όχι μόνο κρίθηκε ανεφάρμοστη από το ΣτΕ, αλλά κάθε νέος νόμος καταργεί προηγούμενη ΥΑ. Γι’ αυτό βρισκόμαστε έχουμε τη διαμάχη», σημειώνει η κ. Κάλφα.
Οι φαρμακοποιοί θα κληθούν και πάλι, βάσει του νέου νόμου, αν θέλουν και ποιες μέρες του διευρυμένου ωραρίου επιθυμούν να παραμένουν ανοιχτοί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου για το α’ εξάμηνο του 2013. Η αίτηση θα κατατεθεί στον περιφερειάρχη και τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Παράνομη η απόφαση για το κοινωνικό φαρμακείο, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης
Και άλλες δικαστικές «περιπέτειες» όμως αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικό σύλλογος Ξάνθης. Κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης δημιουργίας στρατιωτικού φαρμακείου στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε εναντίον της απόφασης μία προσφυγή από τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο και μεμονωμένες προσφυγές από τους συλλόγους Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Λάρισας. Η αντίρρηση των φαρμακοποιών, όμως μας εξηγεί η κ. Κάλφα, έγκειται στα επιχειρήματα ότι λειτουργούν επιβαρύνοντας τον κρατικό υπολογισμό, δεν έχουν έξοδα μισθοδοσίας, αφού υποστηρίζονται από φαντάρους, παρέχουν εκπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους) παραβιάζοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργούν κοινωνική ανισότητα, αφού δεν προσβλέπουν σε κέρδη.
«Επιπλέον, πρόκειται για παράνομη απόφαση, αφού ο υπηρεσιακός υπουργός που την έλαβε Φράγκος Φραγκούλης, δεν είχε αρμοδιότητα με βάση το γεγονός ότι λειτουργούσε στο πλαίσιο κυβέρνησης ειδικού σκοπού», προσθέτει η κ. Κάλφα. Η ίδια μας ενημέρωσε ότι παράλληλα ασκήθηκε και αίτηση αναστολής, καθώς έχει γίνει σαφές ότι οι εργασίες προχωρούν γρήγορα, προκειμένου να λειτουργήσει το στρατιωτικό φαρμακείο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…