Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Την Πολιούχο τους Αγία Παρασκευή γιόρτασαν τα Άβδηρα

Την Πολιούχο τους Αγία Παρασκευή γιόρτασαν τα Άβδηρα

0
Avdira_07_2012-empros

31 χρόνια Δημοκρίτεια…Ένας θεσμός που διατρέχει όλο τον αυτοδιοικητικό βίο των Αβδήρων

Πανηγυρικός Εσπερινός και Περιφορά της Εικόνας συνοδεία κόσμου και αρχών. Συναυλία του «Βόρειου Ήχου» και γλέντι στην πλατεία

Μ’ ένα αρμονικό συγκερασμό του θρησκευτικού τελετουργικού που επιτάσσει η χριστιανική παράδοση κατά τον εορτασμό Πολιούχου Αγίου σε συνδυασμό με το έντεχνο και λαϊκό ψυχαγωγικό κομμάτι και με έντονο το στοιχείο του λαϊκού πανηγυριού, μια πανδαισία από ήχους, μυρωδιές και χρώματα, γιορτάστηκε και φέτος η Πολιούχος των Αβδήρων Αγία Παρασκευή την παραμονή Τετάρτη 25 Ιουλίου το απόγευμα στα Άβδηρα, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα.

31 χρόνια Δημοκρίτεια…
Μια γιορτή που εντάσσεται στο πλαίσιο των «Δημοκρίτειων 2012» και αποτελεί την κορύφωση του θεσμού στον οικισμό των Αβδήρων, ενός θεσμού που μετρά 31 χρόνια και διατρέχει όλο τον αυτοδιοικητικό βίο των Αβδήρων από τότε που ήταν κοινότητα  – οπότε και καθιερώθηκε επί προέδρου Δημήτρη Βουρβουκέλη – την Καποδιστριακή εποχή με δήμαρχο την Εύα Τσακίρη και την Καλλικρατική εποχή με δήμαρχο τον Βασίλη Τσολακίδη. Κάθε εποχή έχει αφήσει τη σφραγίδα της στο θεσμό καθιστώντας τον την κορυφαία γιορτή του καλοκαιριού για τα Άβδηρα με πολυποίκιλες εκδηλώσεις κατά καιρούς όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες πολύ γνωστών τραγουδιστών, εκθέσεις κ.λ.π. Το χαρακτηριστικό της Καλλικρατικής εποχής των Δημοκριτείων που ξεκίνησε από πέρσι είναι η διάχυση των εκδηλώσεων σ’ όλη την επικράτεια του δήμου.

Πολύ κόσμος συνόδευσε την εικόνα της Αγίας Παρασκευής 
Το απομεσήμερο τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής μια από τις παλιότερες εκκλησιές του νομού – χρονολογείται από το 1845 –  που έχει αναπαλαιωθεί και έχει αναδειχθεί η πετρόκτιστη κατασκευή της σε συνεργασία της μητρόπολης Ξάνθης και του δήμου Αβδήρων.
Φορτισμένη από την ιερότητα του χώρου η ατμόσφαιρα και με έκδηλα τα σημάδια της πίστης στα πρόσωπα των πιστών έτσι όπως έσκυβαν με ταπεινότητα και κατάνυξη να ασπαστούν την ιερή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, έτσι όπως άναβαν το κερί στη χάρη της…έτσι όπως ακολουθούσαν στην περιφορά της…υπό τους ήχους της μπάντας και παρουσία των αρχών που συνόδευαν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής: Του αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη, του δήμαρχου Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Τσιτιρίδη, του αντιδημάρχου Αβδήρων Σωκράτη Ξανθόπουλου και την δήμαρχο Μουφτσίλοφσκι της Βουλγαρίας, αδελφοποιημένης πόλης με τα Άβδηρα επί εποχής Βουρβουκέλη Μαρία Νίκοβα.

Λόγοι παρηγορίας από τον Μητροπολίτη
Παρά την έντονη ζέστη, πολύ ήταν ο κόσμος που ακολούθησε την περιφορά. Η  πομπή ξεκίνησε από την εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής και κατέληξε στο κέντρο των Αβδήρων πλάι στην υπερυψωμένη πλατεία των Αβδήρων. Οι ψαλμωδίες,  η ιερότητα της στιγμής, τα κεριά που έλιωναν πλάι στους άρτους και τον οίνο των πιστών και η μυρουδιά του λιβανιού, τα λόγια του σεβασμιώτατου κ. Παντελεήμονα για το βίο της ως πρότυπο πίστης, αρετής και χριστιανικότητας,  συνέθεταν μια απόκοσμη εικόνα με έντονο το φορτισμένο θρησκευτικό στοιχείο: «Η Αγία Παρασκευή μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις αλλά να στρέφουμε τα μάτια μας και στον ουρανό», είπε ο Σεβασμιότατος και  συνέστησε πίστη και υπομονή για να ξεπεράσουμε  τις δυσκολίες που ζούμε.  

Συναυλία του «Βόρειου Ήχου»
Μετά το πέρας της θρησκευτικής εκδήλωσης  ακολούθησε το ψυχαγωγικό κομμάτι με το Ξανθιώτικο σχήμα «Βόρειος ήχος» επί σκηνής να τραγουδά γνωστά έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Λίγο πριν  τη συναυλία απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης καθώς και η δήμαρχος Μουφτσίλοφσκι κα Νίκοβα. Ο κόσμος είχε κατακλύσει το κέντρο των Αβδήρων όπου οι ψησταριές των Πολιτιστικών Συλλόγων Αβδήρων, Μάνδρας, Μυρωδάτου τους προμήθευαν ψητά της ώρας και ποτά απογειώνοντας το κέφι  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…