Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πτώχευσε και με τη …βούλα η DIANA

Πτώχευσε και με τη …βούλα η DIANA

0
DIANA-web

Εκδόθηκε την Τρίτη η δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης

Απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρείας να συμμετέχει το Δ.Σ. στην διαδικασία εκποίησης. Προτεραιότητα στους εργαζόμενους

Μετά από 32 χρόνια λειτουργίας κλείνει και  τυπικά η Χαρτοποιία Θράκης DIANA επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη «λαβωμένη» τοπική οικονομία και αφήνοντας 100 εργαζομένους …άνεργους! Την Τρίτη 2 Ιουνίου το μεσημέρι έπεσαν οι τίτλοι τέλους με την έκδοση της δικαστικής απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία γίνεται αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας να οδηγηθεί σε πτώχευση. Ήδη από χθες  ξεκίνησε η πτωχευτική διαδικασία με τη σύνδικο της πτώχευσης που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο κα Ροδή Πλουμιστού, να καταγράφει και να σφραγίζει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρισκόταν στο  χώρο του εργοστασίου.

Ήθελαν να γλυτώσουν τις εκτάσεις πέριξ του εργοστασίου αλλά δεν το κατάφεραν
Το δικαστήριο έκανε μεν δεκτό το αίτημα της εταιρίας για πτώχευση απορρίπτοντας το επιχείρημα των εργαζομένων ότι είναι προσχηματικό και αναγνωρίζοντας ότι συντρέχουν λόγοι πτώχευσης εξαιτίας  των μεγάλων χρεών της εταιρείας προς το Δημόσιο, τους ιδιώτες – προμηθευτές  και το ΙΚΑ σε συνδυασμό με τη δεδομένη δυσμενή συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης όμως απέρριψε το αίτημα της εταιρείας κατά την  εκποίηση της περιουσίας να συμμετέχει και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κρίνοντας ότι εφ’ όσον η εταιρεία χρεοκόπησε δεν νομιμοποιείται κάτι τέτοιο και προχώρησε στον ορισμό συνδίκου που θ’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία της εκποίησης της περιουσίας. Η απόφαση αυτή ικανοποίησε τους εργαζόμενους καθώς υποστήριξαν στη δίκη ότι η εταιρεία με το αίτημα αυτό επιχειρεί να εξαιρέσει από  την εκποίηση κάποιες εκτάσεις γύρω από το εργοστάσιο που αποτελούν ιδιοκτησία της, προκειμένου θυγατρική της εταιρεία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο( υπάρχει ήδη έγκριση από τη ΡΑΕ στο όνομα των υιών Ζερίτη) και ότι αυτό θα το πετύχαινε αν στην διαδικασία εκποίησης υπήρχε συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρείας. Να σημειώσουμε ότι όπως προβλέπεται από την πτωχευτική διαδικασίας η σύνδικος πτώχευσης θα συγκεντρώσει τις απαιτήσεις πιστωτών και εργαζομένων και θα συγκαλέσει συνέλευση των πιστωτών στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Προτεραιότητα στους εργαζόμενους
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εργαζομένων κ. Θανάση Ξυνίδη το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει καταγγελία συμβάσεων των εργαζομένων και να τους επιδοθούν οι απολύσεις αφού οριοθετηθούν οι απαιτήσεις τους ώστε να μην τους …προλάβουν τα φημολογούμενα νέα μέτρα με περαιτέρω μειώσεις μισθών και  χάσουν σημαντικό μέρος των απαιτήσεων και των αποζημιώσεών τους. Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Θεμιστοκλής Στράτος η εταιρεία τους οφείλει δεδουλευμένα 7 μηνών και οι περισσότεροι δικαιούνται υψηλές αποζημιώσεις αφού εργάζονται πάνω από 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι η πτωχευτική διαδικασία προβλέπει να δίνεται προτεραιότητα στις απαιτήσεις των εργαζομένων έναντι των άλλων απαιτήσεων των πιστωτών και αυτή η παράμετρος δίνει επίσης μια ανάσα στους εργαζόμενους οι οποίοι έχασαν μεν τη δουλειά τους όμως τουλάχιστον θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…