Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άλλο θερμοκρασία και άλλο ακτινοβολία

Άλλο θερμοκρασία και άλλο ακτινοβολία

0
kausonas

Προσοχή στο δείκτη UV κατά την έκθεση στον ήλιο. Οδηγίες για προστασία

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στην Ξάνθη το τριήμερο που ακολουθεί. Δεν έλαβε σήμα για λήψη μέτρων η Πολιτική Προστασία, αλλά συνιστά προσοχή κυρίως στις ευπαθείς ομάδες    

Την προσοχή των πολιτών συνιστούν οι ειδικοί κυρίως για τα επίπεδα του δείκτη της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία σχετίζεται μεν, αλλά δεν εξαρτάται απόλυτα από τη θερμοκρασία και μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, ακόμη κι όταν ο υδράργυρος δε βρίσκεται σε «πανύψηλα» επίπεδα.  
Τι είναι ο δείκτης UV και τι σημαίνουν οι τιμές του
Ο Δείκτης UV είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να φτάσει έως 10 ή 11. Οι τιμές αυτές απαιτούν την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ο Δείκτης UV έχει μικρότερες τιμές και κατά συνέπεια είναι μικρότερος ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης η σημαντικότητα των βλαβερών αποτελεσμάτων της εξαρτάται όχι μόνο από την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο, αλλά και από το βαθμό ευαισθησίας του. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όσο πιο ανοιχτός είναι ο τύπος του δέρματός μας, για ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο των οργανισμό και είναι υπεύθυνη για παθήσεις, με κυριότερη βέβαια τον καρκίνο του δέρματος.
Το ύψος του δείκτη UV κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα meteo.gr, όπου και υποδεικνύονται οι απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με τα ύψη στα οποία κυμαίνεται ο δείκτης, όπως παρακάτω:  

index<2.9   Χαμηλός   Δεν χρειάζεται προστασία.  
3.0-5.9   Μέτριος   Χρήση καπέλου και αντηλιακού για μεγάλες χρονικά εκθέσεις. Αντηλιακό και προστασία για τα μικρά παιδιά.  
6.0-7.9   Υψηλός   Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Έξτρα προστασία των μικρών παιδιών – μικρές χρονικά εκθέσεις.  
8.0-10.9   Πολύ υψηλός   Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδιών στη σκιά.  
index >11   Ακραίος   Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδιών σε εσωτερικό χώρο.  

    Να σημειωθεί ότι οι προγνώσεις γίνονται για συνθήκες μέγιστης έκθεσης (ανέφελος ουρανός). Σε περίπτωση παρουσίας νεφών ο δείκτης μειώνεται από 10% (μικρή νεφοκάλυψη – λεπτά νέφη), έως και 80% (ολική νεφοκάλυψη – πυκνά νέφη).  
Προσοχή συνιστά η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ξάνθης
Ο Γιώργος Καφούτης από τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης δίνει έμφαση σε αυτή τη διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία και την ακτινοβολία, τονίζοντας ότι πολλοί πολίτες δεν το γνωρίζουν αυτό.
Ως παράδειγμα, φέρνει τις τιμές του επόμενου τριημέρου, όπου η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και ενδεχομένως να φτάσει και τους 39 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή το μεσημέρι. Σημειώνει λοιπόν ότι, η θερμοκρασία μπορεί να έχει αυξομειώσεις από 32-39ο C, ωστόσο κατά τις μεσημεριανές ώρες ο δείκτης UV κυμαίνεται στην τιμή του 9 και άρα παραμένει αρκετά επικίνδυνο, ακόμη και όταν η θερμοκρασία δεν δηλώνει καύσωνα.
Όσον αφορά στις αναμενόμενες θερμοκρασίες του τριημέρου ο ίδιος αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία για λήψη μέτρων λόγω καύσωνα, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη προσοχή για βρέφη και άτομα της Τρίτης Ηλικίας αν η θερμοκρασία υπερβεί τους 35 βαθμούς. Επισημαίνει επίσης ότι, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις υψηλές θερμοκρασίες, αφού τα βράδια ο υδράργυρος πέφτει αρκετά και άρα δεν είμαστε εκτεθειμένοι για πολλές ώρες στην υψηλή θερμοκρασία.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…