Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ζωή ξανά στις παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων

Ζωή ξανά στις παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων

0
kataskinosi1-empros

Ο αγιασμός τελέστηκε με γιορτή και τραγούδια το απόγευμα της Τετάρτης

Το ζήτημα της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων των κατασκηνώσεων στους ΟΤΑ έθεσε ο Σ. Μελισσόπουλος για τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους

Για μια ακόμη χρονιά, οι παιδικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων φιλοξενούν μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ξάνθης, γεμίζοντας με χαρούμενες φωνές και τραγούδια τους χώρους των δραστηριοτήτων, με όλων των λογιών τα χρώματα τα σπιτάκια από ζωγραφιές, βιβλία, σεντόνια και χειροτεχνίες των κατασκηνωτών και με πλατιά χαμόγελα από ηλιοκαμένα προσωπάκια ένα χώρο που κινδύνεψε πριν τρία χρόνια να ερημώσει μια για πάντα, λόγω των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί στην αδειοδότηση της λειτουργίας του.

Ανοιχτές και φέτος οι κατασκηνώσεις των Αβδήρων
Ο αγιασμός για τη φετινή χρονιά τελέστηκε κατά την πρώτη κατασκηνωτική περίοδο των 120 περίπου κατασκηνωτών, το απόγευμα της Τετάρτης με την παρουσία των τοπικών αρχών και γονιών και κηδεμόνων των παιδιών. Της τελετής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και μαζί του ήταν και ο παπα- Γιώργης από την ενορία των Αβδήρων. Ακολούθησε η γιορτή με τραγούδια που εμπνεύστηκαν τα παιδιά με τα στελέχη της κατασκήνωσης, παιχνίδι και εδέσματα με συζήτηση για τους προσκεκλημένους των εγκαινίων. Ο κατασκηνωτής Αναστάσιος Παύλου μετέφερε το κλίμα της κατασκήνωσης και την ψυχολογία των κατασκηνωτών σημειώνοντας: «περνάμε πολύ ωραία εδώ. Πηγαίνουμε στη θάλασσα, παίζουμε, τρώμε και κάνουμε τις δουλειές μαζί. Έρχονται παιδιά και από το σχολείο μου, αλλά κάνουμε και καινούργιες φιλίες».

Ευχές για απόλαυση και χαλάρωση από τις τοπικές αρχές
Τις ευχές του προς τα παιδιά να ζήσουν «σαν μια μεγάλη οικογένεια», να χαρούν τη φύση και τη θάλασσα, να ξεκουραστούν και να ανανεώσουν τις δυνάμεις τους απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία και τη φροντίδα του χώρου.
«Για άλλη μια φορά το στοίχημα κερδήθηκε και είναι περιττό να εκφράσουμε τη χαρά μας γι’ αυτό», σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος με λίγα λόγια περιέγραψε τις ενέργειες που απαιτήθηκαν ώστε να παραμείνει σε λειτουργία η κατασκήνωση. «Βοήθησαν πολλοί και η συνεργασία ήταν αυτή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να μείνει ανοιχτή η κατασκήνωση», τόνισε ο ίδιος απαριθμώντας φορείς και πρόσωπα που συνέδραμαν στην κοινή προσπάθεια. Απευθυνόμενος στα παιδιά, τους παραίνεσε όταν μεγαλώσουν να βοηθούν κι αυτοί και να στηρίξουν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, όπως μαθητές και μαθήτριες που πέρασαν απ’ όλα τα πόστα και συνεχίζουν να δίνουν το παρών στην κατασκήνωση.

Πρόταση Μελισσόπουλου για εκχώρηση των κατασκηνώσεων στην Τ.Α.
Ο Σάββας Μελισσόπουλος, έχοντας γνωρίσει από κοντά τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, πρότεινε να υπάρξει κοινή δραστηριοποίηση από την πλευρά την τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να προωθηθεί η πρόταση για μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Θα πρέπει να δοθούν στην τοπική κοινωνία ως προστιθέμενη αξία. Να αξιοποιούνται με κάθε δυνατό τρόπο και όχι μόνο ένα μήνα. Να φιλοξενούν παιδιά από άλλες πόλεις ή χώρες, ακόμη και ΚΑΠΗ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατεί σε αυτά τα ζητήματα. Ήδη οι κατασκηνώσεις λειτουργούν εντός του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Παιδείας από το μεράκι και την αγάπη των συναδέλφων που εδώ και μήνες ξεκίνησαν να οργανώνουν τα πάντα», εξήγησε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.
Η πρότασή του βρήκε σύμφωνο και τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, που ανέφερε ότι η εκχώρηση της αρμοδιότητας πρέπει να γίνει είτε στο δήμο είτε στην Περιφέρεια, αλλά πάντως να λειτουργήσει υπό την Τ.Α., υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της κατασκήνωσης για την κοινωνικοποίηση και της ξεκούραση των μαθητών. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…