Σχόλια 18/07/2012

0
perikopes613

Όλο το καλοκαίρι δις και δις. Δισ…οίωνα τα πράγματα
Θωμάς Βουγιουκλής  

Περικοπές  


Νέες μειώσεις ύψους 4 δις ευρώ θα γίνουν στα «ρετιρέ» του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Στο κούρεμα θα περιληφθούν συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα.
Μάλιστα συζητείται η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα μπει πλαφόν τα 2.400 ευρώ και θα κοπούν οι διπλές συντάξεις.
Οι περικοπές κρίθηκαν αναγκαίες γιατί πρέπει να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 11,5 δις ευρώ για την προσεχή διετία.
-Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και τα «ρετιρέ» του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ…
«Ε»

Απροθυμία


 Απρόθυμοι δείχνουν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά να μειώσουν τα έξοδα των υπουργείων τους, ενώ αυτές οι περικοπές είναι πολιτική απόφαση που έχει ήδη ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Κι επειδή η απροθυμία είναι μεγάλη, αναμένεται προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο οποίος θα παρέμβει δυναμικά ζητώντας από τους απρόθυμους υπουργούς να αλλάξουν τακτική και να βοηθήσουν στην περιστολή των δαπανών.
«Ε»          

 

Υπνηλία και Εγνατία  


Υπήρχε μια λανθασμένη αντίληψη ότι η οδήγηση στην Εγνατία είναι ασφαλής.
Ασφαλής σε μεγάλο ποσοστό ναι, κυρίως στον αποκλεισμό των μετωπικών συγκρούσεων.
Όμως, στις περιπτώσεις υπνηλίας, όπως έγινε προχθές με τον Βούλγαρο οδηγό που τον πήρε ο ύπνος για λίγο, ε, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν θύματα, όπως και έγινε εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας.
Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή στην Εγνατία. Ίσως μεγαλύτερη, γιατί οι ταχύτητες είναι πολύ  μεγαλύτερες.
«Ε»                

 

Η μεταρρύθμιση  


Πρώτος στόχος του πρωθυπουργού είναι η μεταρρύθμιση του κράτους.
Ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει πως θα πρέπει να ξεκινήσει ταχύτατα η αλλαγή του κράτους όπως και η μείωση της δημόσιας διοίκησης με την άμεση μετατροπή της σε έναν ευέλικτο μηχανισμό, ικανό να προσφέρει στους πολίτες.
Διαφορετικά πολύ δύσκολα η χώρα θα βγει από την πολύπλευρη κρίση.
«Ε»    

 

Υπομονή  


Υπομονή σημαίνει αποφασιστική αναμονή καθημερινών θλίψεων. Υπομονητικός σημαίνει αγωνιστής που δεν πίπτει, και που με τις πτώσεις (πτώση νοείται σφάλμα-αμάρτημα) ακόμα δημιουργεί τη νίκη. Υπομονή σημαίνει εκκοπή των προφάσεων και προσοχή επί του εαυτού σου.
Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος
Για την αντιγραφή – Ο Σχολιαστής      

 

4 εκ. ευρώ για  το κανάλι της Βουλής  


Υπάρχει ένα κανάλι που όμοιό του δεν θα βρει κανείς πουθενά στον κόσμο. Μεταδίδει μόνο συνεδριάσεις και ντοκιμαντέρ, το παρακολουθεί λιγότερο από το 0,3% του τηλεοπτικού πληθυσμού, αλλά το πληρώνουν χρυσάφι όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες καθώς το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του φτάνει τα 4 εκατομμύρια. Αυτό είναι το κανάλι της Βουλής!
Στην εποχή της κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, το κανάλι της Βουλής συνεχίζει το δικό του ιδιόρρυθμο έργο. Δηλαδή να μεταδίδει τις συνεδριάσεις της Βουλής, ένα δελτίο ειδήσεων και φυσικά ντοκιμαντέρ και ταινίες, απασχολώντας μάλιστα 82 υπαλλήλους!
Οι δαπάνες του καναλιού, κόντρα στην κρίση, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς, χωρίς να εντάσσει στο πρόγραμμά του καινούριες εκπομπές.
Παρά τις εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία, το κανάλι παραμένει αλώβητο και συνεχίζει να ξοδεύει τα υπερπολύτιμα χρήματα του ελληνικού λαού άσκοπα.
Καιρός είναι ο νέος πρόεδρος της βουλής να δώσει μία λύση και στο ζήτημα αυτό. Και η λύση είναι μία: Η κατάργησή του!    

 

   
Σε ποιο κομμάτι της ΑΤΕ η ΣΕΚΑΠ; Στο «καλό» ή στο «κακό»;


 Οι εξελίξεις στην ΑΤΕ επηρεάζουν άμεσα τη ΣΕΚΑΠ και όπως όλα δείχνουν με δυσμενή τρόπο. Όπως ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει το διαχωρισμό της Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και το μεν υγιές κομμάτι να πωληθεί (όπως ακούσαμε υπάρχει ενδιαφέρον από την Πειραιώς) και το μεν …ασθενές να εξυγιανθεί. Τα ερωτήματα που αφορούν στη ΣΕΚΑΠ είναι τα εξής: Σε ποιο απ’ τα δύο κομμάτια της ΑΤΕ θα ενταχθεί; Στο «καλό» ή στο «κακό»; Κι αν ενταχθεί στο «κακό» (που μάλλον είναι το πιο πιθανό) τι την περιμένει; Εξυγίανση δια της εκκαθάρισης ας πούμε;
Το βέβαιο είναι ότι άμεσα θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις για τη ΣΕΚΑΠ και μάλλον δυσμενείς…
Μ.Ξ.

Δεν λέει να το βάλει κάτω…

 

 


 

ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης σχετικά με την Αναπτυξιακή παρά το γεγονός ότι όπως συμφώνησαν βουλευτές και δήμαρχοι θα προσπαθήσουν να ετοιμάσουν την ΕΠΑ ως διάδοχο σχήμα για να διαχειριστεί τα προγράμματα του Leader και του Leader Αλιείας. Έτσι προχθές είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αντώνη Δαδαλιάρη και βεβαίως το θέμα δεν ήταν άλλο από την Αναπτυξιακή και πως θα βρεθεί τρόπος να συνεχίσει τη λειτουργία της. Θα’ θελα να’ ξερα γιατί τόση επιμονή απ’ τους δυο τους για να αναστήσουν μια καταχρεωμένη αναπτυξιακή;  Αφού μπορεί να βρεθεί τρόπος να μην χαθούν τα λεφτά…
Μ.Ξ.    

Προετοιμασία για τη νέα χρονιά  


Στο στάδιο της προετοιμασίας για τη νέα χρονιά βρίσκονται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης που προσπαθούν να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη νέα σχολική χρονιά. Πάντως, τα πρώτα δείγματα δε δίνουν και πολύ καλ μηνύματα, ενώ στελέχη του χώρου της εκπαίδευσης κάνουν λόγο για μια χρονιά πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με την προηγούμενη. Τα προβλήματα συγκεντρώνονται περισσότερο στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων στην Ξάνθη να είναι μεγαλύτερος από πέρυσι (20 περίπου) και με ραγδαία τη μείωση των αναπληρωτών (σε όλη την Ελλάδα). Τα κενά που δημιουργούνται θα επιχειρηθούν να καλυφθούν με τις αποσπάσεις και στη διοίκηση και στα σχολεία.
Εν τω μεταξύ πάνω από το χώρο της εκπαίδευσης πλανιέται το «φάντασμα» της νέας περικοπής δαπανών, αν και, όπως λένε, το υπουργείο Παιδείας ήταν από αυτά που έδειξε από τα μεγαλύτερα επίπεδα συμμόρφωσης στις επιταγές της τρόικας.
Ε.Δ.  

 

Τις έδωσαν τελικά!  


Με ευχαριστήρια επιστολή του το Δ.Σ. του Γηροκομείου δίνεται τέλος στο «μείζον θέμα» που δημιουργήθηκε για τις περιβόητες αντιμισθίες των δημοτικών συμβούλων του δήμου Τοπείρου, που είχε ανακοινωθεί από τους ίδιους ότι θα αποδοθούν χάρη δωρεάς στην κοινωνική δομή για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.
Το ΔΣ του Γηροκομείου στην επιστολή του αναφέρει ότι: «Η κίνησή τους αυτή είναι μια ακόμη ανάσα στο έντονο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία τρία έτη. Επίσης είναι ένα μικρό δείγμα της κοινωνικής τους προσφοράς ως αιρετών μελών της αυτοδιοίκησης αφού και στο παρελθόν ατομικά έχουν επανειλημμένως βοηθήσει το Γηροκομείο μας» και ιδιαιτέρως ευχαριστεί τους:
1) Μωραϊτη Στυλιανό, για τη δωρεά ποσού  700  €
2) Κοντόλια Γεώργιο, για τη δωρεά ποσού  585,91 €
3) Κουτσομιχάλη Χαράλαμπο, για τη δωρεά ποσού   470 €
4) Ρόιδο Γεώργιο,  για τη δωρεά ποσού   670 €
5) Τσάκαλο Αναστάσιο,  για τη δωρεά ποσού  500 €
Ε.Δ.  

 

Οι ιδέες δεν έχουν τέλος  


Ιδέες και προτάσεις πάμπολλες μπορεί να θέσει κανείς για την τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω της συνεργασίας αρχών και επαγγελματιών. Το τελευταίο παράδειγμα έρχεται από τα Ιωάννινα με την κοινή απόφαση που πάρθηκε για παροχή εκπτώσεων ανά ημέρα κατά επαγγελματικό κλάδο. Πρόκειται για μία δράση που στόχο έχει να προσελκύσει τους καταναλωτές και να τους δώσει κίνητρο να προτιμήσουν την τοπική αγορά.
Άρα αυτό που χρειάζεται είναι δράση. Και βέβαια η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την πρωτοβουλία, το συντονισμό και τον έλεγχο. Ωστόσο τίποτα δε γίνεται αν δεν συμμετέχει η πλειονότητα των επιχειρήσεων της αγοράς, δίνοντας το μήνυμα της κοινής προσπάθειας και της ενότητας στη μάχη ενάντια στην κρίση
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…