Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περιμένουν καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι

Περιμένουν καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι

0
ergazomenoi_003-empros

Κρατούν μικρό καλάθι στις δεσμεύσεις αλλά προσδοκούν να μην ξαναζήσουν άλλα μέτρα λιτότητας

Ανακούφιση από τους δημοσίους υπαλλήλους για τη δέσμευση με τις 150.000 απολύσεις στο δημόσιο

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε σχέση με τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης συνεργασίας που τους αφορούν και όπως έχει λεχθεί προβλέπουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, όχι απολύσεις στο δημόσιο, όχι άλλη μείωση μισθών και κατάργηση της μετενέργειας. Παρ’ όλα αυτά υποβόσκει η προσδοκία για κάτι καλύτερο, καθώς θεωρούν ότι η λαίλαπα που ξέσπασε εναντίον τους και έχει μειώσει το εισόδημά τους, έχει γιγαντώσει την ανεργία και τους αφήνει ανυπεράσπιστους στην ασυδοσία εργοδοτών, τουλάχιστον θα ανασχεθεί.  
Κρατούν μικρό καλάθι αλλά ελπίζουν…
Επιφυλακτικός δηλώνει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης τονίζοντας όμως την αναγκαιότητα να γίνουν διορθωτικές αλλαγές στον αντεργατικό νόμο γιατί δεν πάει άλλο…: «Οι εργαζόμενοι δύο χρόνια τώρα έχουν βιώσει στο πετσί τους τα πιο σκληρά μέτρα. Έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους και οι νεοεισερχόμενοι να πληρώνονται με μισθούς Βουλγαρίας. Έχουν υποστεί απολύσεις με την αύξηση από το 2% στο 5% του ποσοστού απολύσεων, έχουν μείνει άνεργοι που τρέχουν στον ΟΑΕΔ και παίρνουν ένα επίδομα μόνο για ένα χρόνο. Αυτά τα μέτρα πρέπει να σταματήσουν. Ελπίζουμε ότι θα βάλει πλάτη ο Κουβέλης – όπως δεσμεύτηκε – με την μετενέργεια και ελπίζουμε να αυξηθεί στα 2 χρόνια το επίδομα ανεργίας γιατί υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι και σε ηλικίες που δεν μπορούν να βρουν πουθενά δουλειά και πεινάνε…»  
Ανακούφιση για το «Όχι στις απολύσεις»
Σε στάση αναμονής οι δημοτικοί υπάλληλοι και όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συλλόγου Δημοτικών υπάλληλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος. Αυτό που ήταν μια ανακούφιση γι αυτούς είναι ότι  – σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις περί επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν θα γίνουν οι 150.000 απολύσεις στο δημόσιο: «Θα πρέπει να περιμένουμε….Το θετικό είναι ότι είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι  θα υπάρχουν πιέσεις στην υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων. Οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί και ελπίζουν να επανέλθουν οι μισθοί γιατί δεν αντέχουν άλλο…Είναι η κατάλληλη ώρα αφού αλλάζουν τα πράγματα στην Ευρώπη,  η κυβέρνηση να χτυπήσει το χέρι και να θέσει κόκκινες γραμμές ώστε να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και να μη γίνουν άλλες περικοπές, ο δε μισθός να επανέλθει σταδιακά όπως δεσμεύτηκαν. Τα περιμένουμε αυτά ως μάνα εξ ουρανού»!  
Μακάρι να πετύχουν την επαναδιαπραγμάτευση
«Μακάρι» λέει ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου τονίζοντας ότι : «Κάθε έλληνας απ’ όποιο κόμμα προέρχεται δεν μπορεί να μη ν επικροτήσει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Πρόκειται για εθνικό σημείο. Υπάρχει λοιπόν προσδοκία και ελπίδα για κάτι καλύτερο. Μακάρι αυτή η κυβέρνηση να μην αποτύχει γιατί όλοι μας είμαστε σε οριακό σημείο»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…