Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στέρεψαν τα κανάλια σε Άβδηρα – Μυρωδάτο

Στέρεψαν τα κανάλια σε Άβδηρα – Μυρωδάτο

0
ihlianthos-empros

Λόγω βλάβης στο αντλιοστάσιο της ΕΒΖ που τροφοδοτεί τα κανάλια

Οι αγρότες χάνουν ποτίσματα σε μια εποχή κρίσιμη για τη σοδειά τους

«Καίγονται» οι αγρότες του κάμπου και κυρίως στα χωριά Μυρωδάτο και Άβδηρα καθώς τα κανάλια που ποτίζουν τις σοδιές τους έχουν στερέψει από νερό και τα καλαμπόκια και ο ηλίανθος είναι στην πιο κρίσιμη εποχή, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν αλλεπάλληλα ποτίσματα αυτών των καλλιεργειών.  Φοβούνται ότι αν χάσουν ένα – δυο ποτίσματα μέσα στις επόμενες μέρες θα καταστραφεί το 50% της σοδειάς τους!

Βλάβη στο αντλιοστάσιο του εργοστασίου της Ζάχαρης
Η διακοπή νερού στα κανάλια οφείλεται σε βλάβη στο αντλιοστάσιο του εργοστασίου Ζάχαρης που απ’ εκεί αρδεύονται οι εκτάσεις από τα Μάγγανα μέχρι το Μυρωδάτο και τα Άβδηρα. Συγκεκριμένα έχει 3 – 4 μέρες που έχει εντοπιστεί βλάβη στον πίνακα και στον αγωγό και το νερό διασκορπίζεται άσκοπα. Όπως έχουμε πληροφορηθεί από τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών κ. Κώστα Δαλάτση καθώς αρμοδίως με τον κ. Καραλίδη δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία μας, για το θέμα ενημερώθηκε ο δήμαρχος Αβδήρων κ… Τσολακίδης που έθεσε τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου στη διάθεση της υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης. Την ίδια στιγμή οι τεχνικοί της εν λόγω υπηρεσίας προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη βλάβη που όπως φαίνεται είναι μεγάλη: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο αντλιοστάσιο και αν η βλάβη δεν διορθωθεί άμεσα και οι αγρότες χάσουν πότισματα θα «καεί» η μισή σοδειά τους» επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης. Απ’ την άλλη οι τεχνικοί κάνουν ότι μπορούν αλλά ο χρόνος πιέζει …Όμως εδώ τίθεται το ερώτημα αν έγινε σωστή συντήρηση του αντλιοστασίου ώστε να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο και σ’ αυτό πρέπει  να’ απαντήσει ο κ. Καραλίδης 

Ας όψονται οι οικολόγοι…
Να σημειώσουμε ότι ελλείψει του αρδευτικού που αν δεν το μπλόκαραν οι οικολόγοι η πρώτη φάση με το δίκτυο θα ολοκληρωνόταν και που θα άλλαζε τελείως τα δεδομένα στον κάμπο καθώς θα ήταν πιο σωστή και ελεγχόμενη η κατανομή του νερού οι αγρότες αρδεύουν τα χωράφια του είτε από γεωτρήσεις είτε από το αντλιοστάσιο της ΕΒΖ που εμπλουτίζει νερό στα κανάλια. Το δικαίωμα χρήσης του αντλιοστασίου στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ως γνωστό παραχωρήθηκε στην Π.Ε. Ξάνθης από την ΕΒΖ κατόπιν έγγραφου αιτήματος από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη. Η λειτουργία του θεωρείται σημαντική εκτός από τους αυτονόητους και για περιβαλλοντικούς λόγους καθώς συμβάλλει στην αύξηση των ποσοτήτων ύδατος στο Λασπία με θετικές συνέπειες τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τον εμπλουτισμό των γεωτρήσεων στη γύρω περιοχή.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…