Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

Πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

0

Θα πληρώσουν επιπλέον όσοι αμελήσουν να καταθέσουν το έντυπο Ε1 έως τις 16 Ιουλίου

Περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν όσοι καθυστερούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προτίθεται να αποστείλει άμεσα ακόμα και ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους ξεχάσουν ή αμελήσουν να καταθέσουν το έντυπο Ε1 μέχρι και τις 16 Ιουλίου, όπου λήγει η σχετική προθεσμία.
Όσοι ανέβαλλαν την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, μη έχοντας να πληρώσουν ή περιμένοντας ίσως και πως μπορεί κάτι να αλλάξει και να μην πληρώσουν καν φόρους, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν αφού αν το …παρακάνουν, οι επιστολές που θα λάβουν θα τους καλούν να πληρώσουν και πρόστιμο που θα προσαυξάνεται μήνα με το μήνα.
Μετά την προεκλογική χαλάρωση, στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για τους χαμηλούς ρυθμούς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και δρομολογούν διασταυρώσεις για τις 20 Ιουλίου για όσους «ξεχασιάρηδες» εντοπίσει ύστερα από έλεγχο να μην έχουν ακόμα αποστείλει δήλωση. Καθώς η διορία υποβολής τους λήγει στις 16 Ιουλίου, μέχρι την Παρασκευή 20/7 θα πρέπει να έχουν φτάσει και οι τελευταίες δηλώσεις μέσω των ταχυδρομείων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί ποια ΑΦΜ υποβάλουν, έντυπα ή ηλεκτρονικά την φορολογική δήλωση με στόχο να εντοπίσει, όσους αγνοήσουν το κάλεσμα της εφορίας. Όσοι πιαστούν τότε να μην έχουν στείλει τις δηλώσεις τους εγκαίρως, το υπουργείο θα τους υποχρεώνει να υποβάλουν εκπρόθεσμα με πρόστιμο την φορολογική του δήλωση.
Για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης 1% ή τουλάχιστον 117 ευρώ πρόστιμο αν δεν προκύπτει καν φόρος –που μπορεί όμως να μειωθεί αν το ζητήσει ο φορολογούμενος σε 40 ευρώ τελικά.
Επιπλέον όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αρχική τους δήλωση, η εφορία δεν θα τους αναγνωρίσει και τις δαπάνες αποδείξεων που υποχρεούνται να δηλώσουν, πληρώνοντας και άλλο πρόστιμο ίσο με 10% του ποσού αποδείξεων που τους αναλογεί βάσει εισοδήματος.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.180.000 φορολογικές δηλώσεις από τις συνολικά 5,5 εκατομμύρια που αναμένονται, εκ των οποίων οι 195.000 έχουν υποβληθεί έντυπα στις εφορίες και οι 985.000 ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet.
α

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στη σελίδα των φορολογουμένων μπαίνει από τον Οκτώβριο το Eispraxis

Σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα επιδίωξης είσπραξης οφειλών Στην προσωπική θυρίδα όλων …