Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στη γειτονική Λήμνο θα γίνει θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Στη γειτονική Λήμνο θα γίνει θαλάσσιο αιολικό πάρκο

0
aioliko

Επιτέλους ξυπνήσαμε…

Το τρίτο στον κόσμο. Το καλώδιο της διασύνδεσης θα καταλήγει στην Ξάνθη  

Τον δρόμο για τη κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, αποτελούμενο από 81 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 498,15 MW, ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ της RF Energy, με μετόχους την οικογένεια του εφοπλιστή Β. Ρέστη (50%), την εισηγμένη FG Europe συμφερόντων Γ. Φειδάκη (37,5%) και τον ίδιο τον Γ. Φειδάκη (12,5%), που πρόκειται να πάρει άδεια παραγωγής από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η άδεια θα εκδοθεί στο όνομα της City Electric, κατά 100% θυγατρικής της RF Energy.
Το έργο θα εγκατασταθεί στα βορειοανατολικά της Λήμνου (στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ του νησιού και της Ίμβρου) σε απόσταση άνω των 2 χιλιομέτρων από την ακτή προκειμένου να μην προκαλεί οπτική όχληση, και σε βάθος που θα αρχίζει από τα 22 και θα φτάνει στα 45 μέτρα.
Με βάση την ισχύ του (498,15 MW) κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στα υπό κατασκευή offshore πάρκα: τα δύο πρώτα βρίσκονται στη Μ. Βρετανία, και είναι το London Array και το Greater Gabbard με 630 και 504 MW αντίστοιχα, ενώ το τέταρτο, με ισχύ 400 MW, βρίσκεται στη Γερμανία κοντά στο νησί Μπόρκουμ (Trianel Borkum West II) της Βόρειας Θάλασσας. Οσο για τα εν λειτουργία offshore πάρκα, το μεγαλύτερο του κόσμου βρίσκεται και πάλι στη Μ. Βρετανία με ισχύ 367,2 MW.
Ο λόγος που επελέγη η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι επειδή θεωρείται από τα πιο κατάλληλα σημεία του Αιγαίου, καθώς έχει καλό ανεμολογικό δυναμικό και είναι ρηχή (σ.σ.: όσο αυξάνεται το βάθος τόσο αυξάνεται γεωμετρικά και το κόστος για ένα υπεράκτιο πάρκο). Η σύνδεση θα επιτευχθεί μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων μέχρι τα παράλια του Νομού Ξάνθης, και εν συνεχεία με υπόγειο καλώδιο 18 χιλιομέτρων θα ενωθεί με το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση θα είναι αυτή του συνεχούς ρεύματος, που σημαίνει αγωγοί μικρότερου μεγέθους, φιλικότεροι προς το περιβάλλον απ’ ό,τι του εναλλασσόμενου.
Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι εφόσον όλα πάνε καλά, το έργο μπορεί να έχει υλοποιηθεί ύστερα από μια 3ετία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πάρκο θα παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει περίπου 500.000 νοικοκυριά (όλη τη Θράκη!), ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,73 εκατ. τόνους τον χρόνο. Όσο για το οικονομικό σκέλος, πάνω από το 25% του κόστους θα καλυφθεί από τα ίδια κεφάλαια της RF Energy, γύρω στο 10% από επιχορηγήσεις (σ.σ.: Αναπτυξιακός Νόμος) και το υπόλοιπο 65% από τραπεζικό δανεισμό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες

«Κλειδί» η αξία του ακινήτου σε σχέση με την αξία της οφειλής Τη δυνατότητα να αγοράσουν π…