Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η Διαμαντοπούλου στην Ξάνθη με μήνυμα την «Ελλάδα που παράγει»

Η Διαμαντοπούλου στην Ξάνθη με μήνυμα την «Ελλάδα που παράγει»

0
diamadopoulou_06_2012-empros

Επίσκεψη σε Σμίνθη, Μύκη, καλλιεργητές τσαγιού στην Πάχνη και τη ζυθοποιία ‘Βεργίνα’

Πρότεινε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με μίνιμουμ συμφωνία και πρωθυπουργό προσωπικότητα ευρύτερης απήχησης

Προεκλογική επίσκεψη στην Ξάνθη με στοχευμένες επαφές και συμβολικό μήνυμα πραγματοποίησε η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αξιοποίησε συνολικά το χρόνο παραμονής της στην Ξάνθη με επαφές και συζητήσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου βρέθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη Σμίνθη και συνομίλησε με τους κατοίκους, στη συνέχεια επισκέφθηκε καλλιέργειες τσαγιού στην Πάχνη και ολοκλήρωσε την επίσκεψη στην ορεινή περιοχή με επίσκεψη και συζήτηση με τους κατοίκους της Μύκης. Την π. υπουργό συνόδευσε ο π.αν. υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο γραμματέας της Ν.Ε. Αχιλλέας Τσαρτσάρας, οι υποψήφιοι βουλευτές Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος, Μπαράν Μπουρχάν και Φατμέ Καπζά, καθώς και άλλα στελέχη και μέλη του κόμματος και από τη μειονότητα. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας «Βεργίνα» στην Κομοτηνή και στη συνέχεια παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία της Ν.Ε. με παρόντες τους υπ. βουλευτές Σαλτούρο, Σγουρίδη, Μπουρχάν και Καπζά.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε βαρύτητα στην νέα πρωτοβουλία της ζυθοποιίας «Βεργίνα», η οποία μετά τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης λανσάρει στην αγορά μη αλκοολούχο αφέψημα τσαγιού του βουνού, παραγόμενο με συμβολαιακή γεωργία με τους καλλιεργητές της ορεινής Ξάνθης. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο παράδειγμα της σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τη μεταποίηση και επιπλέον με τις εξαγωγές και αυτή την προοπτική θέλησε να αναδείξει κατά την παραμονή της στην Ξάνθη η κ. Διαμαντοπούλου, όπως εξήγησε και κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Η Ελλάδα που παράγει είναι το μήνυμα απέναντι στην κρίση», τόνισε η ίδια.

Η προοπτική στη σύνδεση πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα
«Η ‘Ελλάδα που παράγει’ θα επιτευχθεί με νέες και καινοτόμες προσπάθειες, με συνεργασία με την ΕΕ και με ένα ισχυρό νόμισμα», υπογράμμισε κατά την έναρξη της συνέντευξη Τύπου η Άννα Διαμαντοπούλου, που αναφέρθηκε στην κρισιμότητα δημιουργίας κυβέρνησης μετά από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με το στοίχημα «μεγάλες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ή καταστροφή». Αναγνώρισε το «συντριπτικό κάταγμα» που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου και τόνισε πολλές φορές ότι «πήραμε το μήνυμα της κάλπης που έστειλε ο ελληνικός λαός». Ωστόσο, συμπλήρωσε την παρατήρηση ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε στις πλάτες του τις παθογένειες και τις αμαρτίες των 40 χρόνων της μεταπολίτευσης και βρέθηκε να αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη. Η κ. Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι οι οριζόντιες περικοπές ήταν ένα μέτρο άδικο και τόσο στη Μύκη όσο και στη συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση εξαιτίας της απόλυτης αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα, ικανό να συλλέγει τα έσοδα των δημοσίων ταμείων.

Επαναδιαπραγμάτευση γιατί άλλαξαν οι συνθήκες
«Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ μιλά με ρεαλισμό», πρόσθεσε η π. υπουργός, ασκώντας κριτική αφενός στη Νέα Δημοκρατία χρεώνοντας της την πολιτική μέχρι το 2009 που έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την «εμμονή» Σαμαρά να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και αφετέρου στο ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αφήνει αδιευκρίνιστα σημεία και δεν εξηγεί αν με την καταγγελία του μνημονίου εννοεί ακύρωση του Μνημονίου, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις και τη δανειακή σύμβαση που υπεγράφησαν και του πρόσαψε ψεύδη για τις υποσχέσεις περί επιστροφής μισθών και συντάξεων, αύξηση επιδόματος ανεργίας κλπ.
Ακόμη, η ίδια άσκησε κριτική για στάση Μέρκελ και Σόιμπλε με ευθεία παρέμβαση στην εθνική πολιτική σκηνή, ενώ με έμφαση θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι υπογραφές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το Μνημόνιο περιορίζονται 1. στη μείωση του χρέους κατά 100 δις με το PSI, 2. τη σύναψη του δανείου των 138 δις ευρώ με επιτόκιο 2% (όσο και η Γερμανία) και 3. σε μια σειρά δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2014. «Υπάρχει η πρόβλεψη για αναθεώρηση κάθε 3 μήνες. Σήμερα, εμείς κρίνουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και γι’ αυτό ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση. Η άνοδος Ολάντ στη Γαλλία και η αλλαγή κλίματος όσον αφορά την επικράτηση συντηρητικών καθεστώτων στην ΕΕ, Τα δραματικά δεδομένα Ιταλίας και Ισπανίας που θέτουν άλλες προτεραιότητες στην ΕΕ, το επίπεδο της ύφεσης που είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, η ύφεση που πλήττει όλη την Ευρώπη είναι λόγοι που οδηγούν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, όχι των βασικών στόχων, αλλά των όρων υλοποίησης», ανέφερε.

Πήραμε το μήνυμα της κάλπης
Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τη δυσαρέσκεια που αποτυπώθηκε και στις κάλπες η κ. Διαμαντοπούλου, επεσήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και τα δικά του λάθη και του συστήματος και της κρίσης στην ΕΕ. Την ευθύνη έχουν τώρα οι πολίτες γιατί στη δημοκρατία αδιέξοδα υπάρχουν όταν δεν είναι σαφείς οι εντολές του λαού προς το πολιτικό σύστημα» και αναφορικά με το κατά πόσο επιδίωξε το ΠΑΣΟΚ την επαναδιαπραγμάτευση όταν ήταν στην εξουσία παρέθεσε μια σειρά από καταστάσεις που στένευαν τις δυνατότητες ελιγμών, αλλά και τα βασικά διακυβεύματα για τη χώρα με σημείο απόλυτης προτεραιότητας την εξασφάλιση ρευστότητας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επιλογές αυτές θα κριθούν και από την ιστορία. Ακόμη, σχολίασε ότι: «έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι δεν ακουγόμαστε τώρα, αλλά οφείλουμε να πούμε την αλήθεια γιατί εδώ θα είμαστε και θα ξαναμιλήσουμε και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…», ενώ ξεκαθάρισε ότι: «το ΠΑΣΟΚ θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, αλλά βέβαια θα προχωρήσει και σε μία ιδεολογική και οργανωτική διαπραγμάτευση εκ του μηδενός».
Ωστόσο, η π. υπουργός έδωσε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάγκη η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση της 18η Ιουνίου και πρόταξε την κρισιμότητα της σύστασης κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με απαραίτητη προϋπόθεση την πλειοψηφία του λαού και όχι του κοινοβουλίου και με όρο την επίτευξη μιας μίνιμουμ συμφωνίας για να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα τουλάχιστον δύο χρόνων στη χώρα. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι πρωθυπουργός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι προσωπικότητα με ευρύτερη απήχηση. Άφησε δε, αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε να φύγει ένας πρωθυπουργός που εκλέχθηκε με 46%.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…