Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άμεσα μεγάλες επενδύσεις με τη γεωθερμία

Άμεσα μεγάλες επενδύσεις με τη γεωθερμία

0
thermokipio-empros

Αναμένεται να επικαιροποιηθεί το ενδιαφέρον 4 εταιριών με δεσμευτικές προτάσεις. Άλλη μία πρόκειται να υποβάλει αίτηση

Με εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και παραγωγής ενέργειας θα αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου

Το δρόμο για την πιο σημαντική προοπτική ανάπτυξης στο νομό της Ξάνθης έδωσε η απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περί υποβολής δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης τμημάτων σε μια σειρά από βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, ανάμεσά τους και αυτό του Ν. Ερασμίου_ Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου, έκτασης 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Όπως μας ενημέρωσε ο Μπάμπης Χρυσοχοΐδης από το αρμόδιο τμήμα Φυσικών Πόρων της ΑΔΜΘ, το γεωθερμικό πεδίο Νέας Κεσσάνης θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόθεση ήταν η διαδικασία να προχωρήσει τμηματικά, ώστε αφενός να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και αφετέρου να έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν αίτηση οι επενδυτές που δε θα αξιολογηθούν υψηλά σε αυτή την πρώτη «σειρά» προσκλήσεων ενδιαφέροντος.

Κατατίθενται οι δεσμευτικές προτάσεις
Ο νόμος προβλέπει τουλάχιστον 40ήμερη προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων, αλλά ενδέχεται ο χρόνος να επιμηκυνθεί σε συνεννόηση με τους υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει παλαιότερα ο καθ’ ύλην αρμόδιος τ. αν. υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης κατά την προκαταρκτική διαδικασία αναζήτησης ενδιαφέροντος είχαν προκύψει 4 προτάσεις για το γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου και 5 γι’ αυτό της Κεσσάνης. Σήμερα, που καλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές να επικαιροποιήσουν το ενδιαφέρον τους, οι προθέσεις επενδύσεων φαίνεται να παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», ενώ έχει εκδηλωθεί ήδη και 5η πρόταση για το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου που εντάχθηκε στις αποφάσεις που υπέγραψε ο Θ. Σώκος.
Η κάθε πρόταση μπορεί να αφορά είτε τμήμα, είτε το σύνολο του γεωθερμικού πεδίου, όμως η αξιολόγηση θα γίνει επί ίσιοις όροις, με βάση τα κριτήρια βαθμολόγησης που θέτει η σχετική Υπουργική Απόφαση. Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες πάντως, οι ήδη εκδηλωμένες προτάσεις αφορούν δύο σε τμήματα και τέσσερις στο σύνολο του γεωθερμικού πεδίου Ερασμίου.
Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες αφορούν εγκαταστάσεις θερμοκηπίων (κυρίως) ή παραγωγής ενέργειας, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι αγρότες της περιοχής. Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται ως επί το πλείστον από εταιρίες, με εξαίρεση έναν αγρότη που επίσης προτίθεται να υποβάλει αίτηση.
Οι ενδιαφερόμενοι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υποβάλουν οικονομοτεχνική μελέτη, προϋπολογισμό και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό που κρίνεται ως βασικό σε αυτή τη φάση είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν και δεσμευτικά να είναι σοβαρές, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να δοθεί προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή.

Προχωρά παράλληλα η έρευνα για μη βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία
Ακόμη, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία αυτή διαχωρίζεται από την περαιτέρω έρευνα του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι γνωστό, διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός με πλειοδότη την εταιρία ΙΤΑ-TERNA, η οποία αναλαμβάνει την έρευνα και διαχείριση των μη βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων, δηλαδή όπου δεν έχει κάνει έρευνα το ΙΓΜΕ. Η ανάδοχος εταιρία μπορεί να προβεί σε έρευνες τόσο σε πλάτος, όσο και σε βάθος. Δηλαδή, ακόμη και στα βεβαιωμένα πεδία που φτάνουν μέχρι 700-800 μέτρα, η ITA-TERNA μπορεί να προχωρήσει σε επιπλέον έρευνες, οι οποίες θα είναι σε βάθος 1,5- 3 km και εκεί βέβαια θα μιλάμε για υψηλή ενθαλπία (θερμοκρασία).

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…