Και ξανά… εκλογές!

0
sakoi_06_2012-empros

Ψήφος χωρίς σταυρό στις εκλογές της Κυριακής. Συνεχής ροή αποτελεσμάτων από το ΥΠΕΣ και την ΠΕ Ξάνθης

Σε επανάληψη η εκλογική διαδικασία. Έλαβαν από τους δήμους χθες τους σάκους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Στους 114.500 παραμένουν οι εγγεγραμμένοι του νομού

Η κρίσιμη νέα εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου που διενεργείται σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας καθορίζει την τύχη της Ελλάδας, των πολιτών της, αλλά και των νέων γενεών.
Ωστόσο, επί της διαδικασίας λίγες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ενώ οι επιμέρους πληροφορίες είναι ακόμη «φρέσκες» στη μνήμη των ψηφοφόρων.
Υπενθυμίζεται ότι η ουσιαστικότερη διαφοροποίηση είναι η εκλογή των βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος. Οι σειρά των υποψηφίων δεν θα είναι αλφαβητική, αλλά με βάση τις προτεραιότητες που έθεσε το κάθε κόμμα. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο, με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης, υπέρ των υποψήφιων βουλευτών. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν λαμβάνονται υπόψη ως άκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές εκλέγονται, κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος, δηλαδή στη λίστα (όπως, αντίστοιχα, συμβαίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες. Διατηρείται η εκλογή των 12 βουλευτών Επικρατείας.
Ωστόσο, από το ΥΠΕΣ εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι θα κριθούν ως άκυρα τα ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, όπως είναι και το αυτονόητο, αφού θα υπάρξει διαφοροποίηση.
17 κόμματα διεκδικούν την ψήφο των ξανθιωτών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Νωρίτερα τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής
Τη φορά αυτή, λόγω της μη καταμέτρησης σταυρών για τους υποψηφίους η διαδικασία της καταμέτρησης θα κυλήσει γρηγορότερα. Η Singular Logic εμφανίζεται βέβαιη ότι θα μπορεί να δώσει, έως τις 9.30 το βράδυ, της 17ης Ιουνίου, ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς τα στοιχεία είναι πρόσφατα, με όλα τα νέα δεδομένα που εμφανίστηκαν στις προηγούμενες εκλογές.
Από το γραφείο εκλογών της Π.Ε. Ξάνθης η κ. Μαρία Δερμενούδη σημειώνει ότι διαθέσιμη θα είναι η συνεχής ροή των αποτελεσμάτων και από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.pexanthis.eu και www.xanthi.gr και προσθέτει ότι τα αποτελέσματα θα σταλούν και πάλι από τους δήμους μέσω fax για γρηγορότερη ενημέρωση. Ωστόσο, η ίδια σχολιάζει: «για εμάς μέχρι και σήμερα [Παρασκευή] η διαδικασία ήταν ακριβώς η ίδια, τώρα μόνο διαφοροποιείται εξαιτίας της μη σταυροδοσίας των υποψηφίων».

Όλοι «στο πόδι» για την προετοιμασία
Σχετικά με την προετοιμασία, οι υπάλληλοι του δήμου είχαν την ευκαιρία την Παρασκευή να τοποθετήσουν κάλπες και παραβάν στις αίθουσες των σχολείων που προορίζονται για εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός των τελευταίων παραμένει ίδιος. Συνολικά, τα εκλογικά τμήματα είναι 222 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, συν 1 μικτό ετεροδημοτών, ενώ άλλες 3 κάλπες προορίζονται για τους ετεροδημότες ξανθιώτες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι της Π.Ε. Ξάνθης μετέφεραν από την Παρασκευή το πρωί τους σάκους με τα ψηφοδέλτια στα δημαρχεία του νομού, από όπου και τα παραλάμβαναν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αφού παρουσιάζονταν στις προσδιορισμένες υπηρεσίες.

114.500 οι εκλογείς του νομού Ξάνθης
Ίδιοι παραμένουν με πολύ μικρές διαφορές λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος για στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας, οι εκλογικοί κατάλογοι. Συνολικά, 9.850.802 πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και, από αυτούς σε 359.959 ανέρχονται οι νέοι εκλογείς. Υπενθυμίζεται ότι στην Ξάνθη ψηφίζουν 114.500 άτομα, από τα οποία στις προηγούμενες εκλογές άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα τα 69.032.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) ή να καλέσουν στα τηλέφωνα: 213 136 1500 και 213 136 4500, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή.
Όπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…