Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το βαρόμετρο της Ξανθιώτικης κάλπης

Το βαρόμετρο της Ξανθιώτικης κάλπης

0
ekloges_psifoi-empros

Επιχειρείται συσπείρωση της μειονότητας και κατεύθυνση της ψήφου της στον μειονοτικό υποψήφιο του ΚΚΕ

Στόχος να εκλεγούν δύο μειονοτικοί βουλευτές στην Ξάνθη. Πόσο κινδυνεύει η έδρα του ΠΑΣΟΚ;

Ένα βήμα πριν τις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης και το κλίμα παραμένει «βουβό» αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν καθαρά πιο κόμμα είναι αυτό που θα «κόψει» πρώτο το «νήμα» της εκλογικής αναμέτρησης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει όλα τα «όπλα» τους στη «μάχη» για να κερδίσουν το μπόνους το 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα και τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης αφού το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας είναι σχεδόν ανέφικτο. Σε γενικές γραμμές το κλίμα αυτό επικρατεί και σε τοπικό επίπεδο όμως αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το νομό μας από τους άλλους είναι ο παράγοντας μειονότητα που μετρά περίπου 20.000 – 21.000 ψήφους και όπως έχει αποδειχθεί αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος του νομού.

Η κατανομή και ο «αδύναμος κρίκος»
Επιχειρώντας μια πολιτική βαρομέτρηση με βάση την κατανομή των εδρών της 6ης Μαΐου, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Στο ΣΥΡΙΖΑ ο Χ. Ζεϊμπέκ κρατά γερά την έδρα του που κέρδισε με 11.246 ψήφους το ίδιο και ο κ. Κοντός στην ΝΔ (6.253). Ο πιο «αδύναμος κρίκος» είναι ο Δημήτρης Σαλτούρος  (2056 ψήφους) μόλις 271 ψήφους διαφορά από τον πλειοψηφίσαντα στους Ανεξαρτήτους Έλληνες Χαράλαμπο Ευστρατίου(1.785 ψήφους). Πράγμα που σημαίνει ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρατήσει τις δυνάμεις του στο νομό και οι «Ανεξάρτητοι ¨Έλληνες» καταγράψουν μια άνοδο η έδρα θ’ αλλάξει. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούμε με βεβαιότητα να το αποκλείσουμε.

Κίνδυνος να χάσει την έδρα του το ΠΑΣΟΚ
Όμως κίνδυνος να χάσει την έδρα του έχει το ΠΑΣΟΚ και εξ’ αριστερών και δη από το ΚΚΕ και ο λόγος που μπαίνει μέσα στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης παρά τα χαμηλά ποσοστά του στο νομό,  είναι ότι έθεσε πρώτο στη λίστα τον μειονοτικό υποψήφιο Χασάν Εφέντη. Ο κ. Εφέντη πήρε μόνο 619 ψήφους στις εκλογές της 6ης Μαΐου όμως σ’ αυτές τις εκλογές συντρέχουν οι εξής λόγοι που θεωρείται πιθανό ο Χασάν Εφέντη του ΚΚΕ να «απειλεί» την έδρα του ΠΑΣΟΚ. Έγκυρες και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι στην μειονότητα επειδή έχουν εξασφαλίσει τη μία έδρα επιχειρείται συντονισμένη συσπείρωση για να μην χαθεί ούτε ψήφος και να κατευθυνθεί στον Χασάν Εφέντη με στόχο να κερδηθεί από μειονοτικό υποψήφιο η έδρα του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένο ότι στην Ροδόπη θεωρείται βέβαιη η εκλογή του Αχμέτ Χατζησμάν (ΠΑΣΟΚ) και του Ιλχάν Αχμέτ (ΔΗΜΑΡ) να εκλεγούν 4 μειονοτικοί στη Θράκη, που από μόνοι τους αποτελούν μια ομάδα.

Συντονισμένη κίνηση κατεύθυνσης ψήφων στον μειονοτικό υποψήφιο του ΚΚΕ
Το σενάριο είναι εφικτό καθώς από τις 21.000 ψήφους της μειονότητας, παραμένουν «ανοιχτές» περίπου 9.000 – 10.000 πέραν αυτών που θα πάρει ο Χ. Ζεϊμπέκ και θεωρείται απίθανο να κατευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ αφού ο Μπαράν Μπουρχάν δεν είναι πρώτος στη λίστα ή σε υποψήφιους της ΝΔ της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ έχει αποχωρήσει και ο Χατζημεμίς Τουρκές που πήρε 2800 ψήφους. Δεδομένου δε ότι ο μειονοτικός χώρος μας έχει συνηθίσει σε μεγάλα ποσοστά συσπείρωσης και επιπρόσθετα ότι η μειονότητα όπως έδειξε, «γύρισε πλάτη»  στο ΠΑΣΟΚ, το άλλοτε κατ’ εξοχήν εκφραστή κομματικό φορέα της, οι πιθανότητες να τους «κάτσει» αυτή η πιθανότητα είναι υπολογίσιμη.  Έτσι όλο αυτό τον καιρό τα χωριά του κάμπου και της ορεινής περιοχής δέχονται επισκέπτες από τα ηγετικά στελέχη της μειονότητας που δίνουν αυτές τις κατευθύνσεις όπως και καθημερινή είναι η παρουσία του κρατικού τουρκικού καναλιού ΤRT καθώς και ιδιωτικών καναλιών, όπως και στις εκλογές της 6ης Μαΐου ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι εκλογές της χώρας μας για την Τουρκία. Παράλληλα τουρκόφωνα έντυπα προπαγανδίζουν υπέρ αυτής της προοπτικής με πρωτοσέλιδα επιχειρώντας συσπείρωση του χώρου.

Τρέχουν στο ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ που …το’ χουν πάρει χαμπάρι ότι απειλείται η έδρα του Δ. Σαλτούρου εντείνουν τις προσπάθειες τους για συσπείρωση του χριστιανικού πληθυσμού επιχειρώντας να θέσουν αναχώματα σε άλλες διαρροές προς άλλα κόμματα. Ο Δ. Σαλτούρος όλο αυτό τον καιρό επιδίδεται σ’ ένα αγώνα με καθημερινές επισκέψεις του στα χωριά του νομού, ενώ στις επισκέψεις του στα μειονοτικά χωριά συνοδεύεται από τον Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος μ’ αυτό τον τρόπο αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να στηρίζει και να μάχεται για το ΠΑΣΟΚ.
Εν κατακλείδι: Κυριακή κοντή γιορτή όμως έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις σ’ αυτές τις εκλογές στο νομό μας!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…