Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα “Η ψήφος στη ΔΗΜΑΡ πιάνει τόπο”

“Η ψήφος στη ΔΗΜΑΡ πιάνει τόπο”

0
Mpistis_6_2012empros

Πολιτική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης με εκκεντρικό ομιλητή τον Νίκο Μπίστη

Κυβερνητική πρόταση δύο σημείων θέτει η ΔΗΜΑΡ 1) παραμονή της χώρα στην ευρωζώνη 2) επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και σταδιακή αποδέσμευση

Την κυβερνητική πρόταση της ΔΗΜΑΡ ανέπτυξε το στέλεχός της Νίκος Μπίστης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε  στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας, το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουνίου. Πριν από την ομιλία σε μέλη του κόμματος, ο κ. Μπίστης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο πλαισιωμένος από τους δύο πρώτους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης, κ. Χρήστο Γκαρμπούνη και Τεφήκ Ογλου Αδνάν ενώ παρόντες είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι της Ξάνθης κύριοι Δέλκος και Γούναρης καθώς  και ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο του ν. Ροδόπης κ. Ιχλάν Αχμέτ, ο οποίος προσχώρησε πρόσφατα.

Εμείς θα δώσουμε λύση…η χώρα δεν θα  μείνει ακυβέρνητη…
«Στις 18 του μηνός θα έχουμε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση σ’ ότι μας αφορά η χώρα να μείνει ακυβέρνητη. Και όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, τόσο πιο αποτελεσματική και κυρίως τόσο πιο σταθερή θα είναι η κυβέρνηση»,  ήταν το δια ταύτα της συνέντευξης του κ. Μπίστη που αποτελεί και την πάγια δέσμευση του κόμματος, όπως την εξέφρασε και στην διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής ο πρόεδρός του κ. Φώτης Κουβέλης. Όπως διευκρίνισε οι μόνες προϋποθέσεις  που θέτει η ΔΗΜΑΡ που θα τηρήσει απαρέγκλιτα στη μετεκλογική διαδικασία σχηματισμού κυβέρνηση μιας και απορρίπτει ως ανέφικτο το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας είναι α) η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ β) Η κυβέρνηση που θα προκύψει να διαπραγματευτεί  τους δυσμενείς όρους  του μνημονίου και να προχωρήσει στην σταδιακή αποδέσμευση απ’ αυτό. Για το λόγο αυτό η ΔΗΜΑΡ – όπως σημείωσε ο κ. Μπίστης – ζητά ισχυροποίηση των δυνάμεων της ώστε να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο θέτοντας ως εφικτό το στόχο να είναι το τρίτο κόμμα που θα πάρει την διερευνητική εντολή.

Ο Σαμαράς τράβηξε 2 φορές την πρίζα από κυβερνήσεις…Πώς να τον εμπιστευτούμε;
Στο ερώτημα που έθεσε το «Ε» γιατί απέρριψε την πρόταση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που θα απέτρεπε τις επαναληπτικές εκλογές ο κ. Μπίστης απάντησε: «Δεν είχαμε εμπιστοσύνη να μπούμε σε μια κυβέρνηση μ’ αυτούς που μόλις είχαν βγει από μια συντριβή και  μια συρρίκνωση κα των οποίων οι θέσεις δεν είχαν ακόμη διαφοροποιηθεί και δεν θέλαμε ν’ αφήσουμε χώρο για δημαγωγία
Τώρα έχει αλλάξει το κλίμα…κάποιοι έχουν αλλάξει τις θέσεις τους και  κάποιοι δεν μπορούν να δημαγωγήσουν…». Μάλιστα προσωποποίησε την απάντησή του σημειώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς  τράβηξε 2 φορές την πρίζα από τις κυβέρνησεις του κ. Μητσοτάκη και αλλά και από την κυβέρνηση Παπαδήμου : «Την ώρα που οι  δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ΝΔ έπεφτε αυτός ζητούσε εκλογές και αυτοδυναμία Τι εμπιστοσύνη να του δείξουμε; Αν μας τράβαγε την πρίζα θα βρισκόμασταν  στον αέρα…». Για την αποφυγή αυτού του κινδύνου στο μέλλον ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κουβέλης θα ζητήσει γραπτές εγγυήσεις από  τα κόμματα που θα συνεργαστεί ενώ επεσήμανε με νόημα σ’ ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι δεν εξαρτάται η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση από το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συμπλήρωσε ότι: «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο κάνει λάθος και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πορευτούν με τους ίδιους όρους του μνημονίου, όπως σήμερα, επίσης κάνουν λάθος και με αυτές τις θέσεις θα πάμε το πρωί της επομένης».

Είναι θέμα άποψης…
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αποδοχή στο ψηφοδέλτιο του κ. Ιλχάν αλλά και την απόρριψη του κ. Μάντατζη,  ο κ. Μπίστης είπε ότι ο μεν έχει «θέσεις κοσμικές, προοδευτικές και φιλελεύθερες» και μ’ αυτές μπορεί να υπάρχει συνεννόηση αν όχι ταύτιση ενώ με απόψεις άλλων όχι και ότι στη ΔΗΜΑΡ κρίνουν τους υποψηφίους με βάση τις απόψεις και όχι την προέλευσή τους: «Εμείς τις πολιτικές απόψεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ σ’ ότι αφορά την μειονότητα αλλά και γενικά δεν τις κρίνουμε με βάση την προέλευση αλλά αυτές καθαυτές τις απόψεις. Οι απόψεις του κ. Ιλχάν είναι θέσεις κοσμικές, προοδευτικές και φιλελεύθερες. Μ’ αυτές τις θέσεις μπορούμε να συνεννοηθούμε, μ’ άλλους όποια κι αν ήταν η προέλευσή τους υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην μπορούμε».

Η «χαμηλή» βία οδηγεί στην σκληρή βία
Παράλληλα κ. Μπίστης σημείωσε ότι είναι επικίνδυνος για το δημοκρατικό μας πολίτευμα ο μηδενισμός συλλήβδην του πολιτικού συστήματος και ο λιθοβολισμός της ελληνικής δημοκρατίας της μεταπολίτευσης παρότι παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη που όμως γι αυτά υπάρχει και συνευθύνη όλων των κομμάτων. Η επικινδυνότητα όπως την προσδιόρισε έγκειται στο γεγονός ότι ο μηδενισμός αυτός οδηγεί στα άκρα και ανέφερε το παράδειγμα της ανόδου της Χρυσής Αυγής επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια υπερτροφία αντιδημοκρατικών αντιλήψεων στη χώρα μας. Προέτρεψε δε τους πολίτες αν πρέπει να εκφράσουν  την αγανάκτησή τους να την εκφράσουν με πολιτικό τρόπο διότι αν την εκφράσουν με αντικοινοβουλευτικό τρόπο τ’ αποτελέσματα θα είναι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες.
Επίσης τόνισε με έμφαση, θέτοντας στο «κάδρο» της βίας και άλλα πολιτικά κόμματα και φορείς ότι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου της βίας: « Όσοι εξέθρεψαν στο όνομα της πολιτικής αγανάκτησης τη βία το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να σκεφτούν τι έκαναν διότι τη «χαμηλή» βία με τους προπηλακισμούς των πολιτικών αντιπάλων τη διαδέχεται η σκληρή βία των φασιστών…».

Δεν είναι καιρός για μπλόφες…
Τέλος,  σε σχέση με τις προθέσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα ο Νίκος Μπίστης σημείωσε ότι ο Φώτης Κουβέλης συνάντησε αρκετούς Ευρωπαίους πρόσφατα και ειδικότερα σοσιαλδημοκράτες: «Ναι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι η αίσθηση που υπάρχει. Αν δεν πάμε να διαπραγματευτούμε θα καταρρεύσουμε. Αν παίξουμε μπλόφες, δεν ασπάζομαι την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αναγκαστούν να δεχτούν τους όρους μας. Όλα όσα δεινά συμβαίνουν σήμερα στους πολίτες θα συμβούν στο πολλαπλάσιο, αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη.»    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…