Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Συγυρίζεται» το αλσύλλιο Ευμοίρου

«Συγυρίζεται» το αλσύλλιο Ευμοίρου

0
epitropi_pz_06_2012-empros

Επί της μελέτης του δασαρχείου υπέβαλε παρατηρήσεις η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της επιτροπής για το 2011. Κριτική από Βορίδη και Ανταμπούφη
 
Με το σχόλιο του Παναγιώτη Ταρενίδη ότι πραγματοποιείται άλλη μία τελευταία προεκλογική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το μεσημέρι της Δευτέρας σε κλίμα ήπιο και νωχελικό αφενός λόγω της εκτίναξης της θερμοκρασίας στην πόλη και αφετέρου λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή λίγες μέρες πριν τις νέες κρίσιμες εκλογές. Ωστόσο, και τα υπό συζήτηση θέματα ήταν κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τις προσθήκες και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν επί της μελέτης του δασαρχείου για τον Κανονισμό Λειτουργίας του αλσυλλίου Ευμοίρου.

Παρατηρήσεις στη μελέτη του αλσυλλίου και λόγος για… ευχολόγια
Ο πρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ταρενίδης ενημέρωσε τα μέλη ότι κατατέθηκε στο δήμο η μελέτη του δασαρχείου, που περιλάμβανε αφενός μια σειρά από ενέργειες στις οποίες ζητείται να προβεί ο δήμος και αφετέρου η αίτηση για υποβολή παρατηρήσεων. Ο Μανόλης Φανουράκης έκανε την παρατήρηση ότι «για μια ακόμη φορά το δασαρχείο δημιουργεί προβλήματα» και σχολίασε ότι θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση για ελεύθερη κυκλοφορία κατοικίδιων ζώων και να αντικατασταθεί με την εντολή να ευθύνεται ο ιδιοκτήτης τόσο για την κίνηση όσο και για ακαθαρσίες του ζώου του. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί και η σχετική παράγραφος για την απαγόρευση εγκατάστασης κινητών κυλικείων στο χώρο, καθώς, όπως είπε, η διατήρηση καντίνας και η παρουσία ιδιώτη θα σημαίνει και φροντίδα και προστασία του χώρου. Ο Απόστολος Αγκόρτσας έκανε την παρατήρηση ότι «κανείς δε διαφωνεί με τις προτάσεις του δασαρχείου, αλλά εξαντλείται σε ευχολόγια, αφού δεν υπάρχει κανείς για να διασφαλίσει την τήρηση των απαγορεύσεων». Και ο Νίκος Ανταμπούφης εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά σε αυτό το σημείο και σχολίασε ότι πάντως, πρέπει να προφυλαχθεί ο χώρος, καθώς τον χειμώνα παρατηρήθηκε εκτεταμένη αυθαίρετη κοπή δέντρων από το αλσύλλιο. Επισημάνθηκε ακόμη ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν στέγαστρα και ξύλινα παγκάκια, αν και σχολιάστηκε ότι τα κλέβουν συνεχώς. Πάντως, σε αντιπαραβολή το σχόλιο και από μέλη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ήταν ότι: «δεν είναι λύση συνεχώς το να μην κάνουμε τίποτα επειδή τα κλέβουν!». Επίσης, τονίστηκε η συνδρομή κατοίκων της περιοχής που κάθε δεκαπέντε μέρες εδώ και μήνες βρίσκονται στο χώρο του αλσυλλίου το φροντίζουν και το καθαρίζουν εθελοντικά.
Επίσης, ο Νίκος Ανταμπούφης διαφώνησε στην δυνατότητα εγκατάστασης κινητού κυλικείου, επειδή συχνά εξελίσσονται σε καθόλου… κινητά και πολύ σταθερά με νάιλον, πλαστικές καρέκλες κλπ, αλλά τελικά αποφασίστηκε να δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι κανένα μέλλον δεν έχει το υπάρχον οίκημα, αφού βρίσκεται εντός δασικής έκτασης και άρα θα μένει να ρημάζει.
Χωρίς ουσία εκτίμησε τη δράση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η αντιπολίτευση
Τα πεπραγμένα της Επιτροπής για το 2011 καταψήφισαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» και ο Νίκος Ανταμπούφης. Ο μεν Δημήτρης Βορίδης απαρίθμησε τα 21 θέματα που έθεσε η δημοτική παράταξη, σημειώνοντας ότι σε ελάχιστα από αυτά έγιναν σχετικές ενέργειες και δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Έκανε δε το σχόλιο ότι «λείπει η ουσία» από τη δράση της Επιτροπής, παρατήρησης με την οποία συμφώνησε και ο Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος έκανε λόγο για μία «κατά τα άλλα λεπτομερή υπηρεσιακή περιγραφή που στερείται σαφούς οριοθέτησης των προτεραιοτήτων και του σχεδίου του δήμου». «Η επιτροπή δεν πρέπει να είναι περήφανη για το βαθμό που βελτίωσε την ποιότητα ζωής στην πόλη», κατέληξε ο ίδιος. Ο πρόεδρος απάντησε ότι: «η επιτροπή κινήθηκε μέσα στα πλαίσια του νόμου και στα όρια των δυνατοτήτων της».

Δωρεάν το θεατράκι της πλατείας μόνο για δωρεάν εκδηλώσεις
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επικαιροποιήθηκε επίσης η με αριθμό 487/07 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στον οικισμό Παλιννοστούντων στην Εκτενεπόλ, όπου ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Νίκος Νικολόπουλος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για τακτοποίηση, αλλά για καταγραφή και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης.
Επιπλέον με αφορμή την παραχώρηση του υπαίθρου δημοτικού αμφιθέατρου στην πλατεία σε παιδικό σταθμό, η επιτροπή αποφάσισε ο χώρος να παραχωρείται δωρεάν μόνο για εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, επιπλέον πήρε απόφαση για παραχώρηση μέρος της πλατείας στην ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΟ για την τοποθέτηση ιδιόκτητου ξύλινου περιπτέρου για την πώληση εισιτηρίων διαρκείας της ομάδας έναντι 200 ευρώ και τέλος στο θέμα για την τοποθέτηση σταυρού φαρμακείου σε δρόμο στα Κιμμέρια έγινε η διευκρίνιση ότι αυτός πρέπει να έχει χρώμα διαφορετικό από αυτά του φωτεινού σηματοδότη.

 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…