Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Επιστροφή στις ρίζες…

Επιστροφή στις ρίζες…

0
oikogiorti_1-empros

Η Ξάνθη θα φιλοξενήσει το Σεπτέμβρη την 19η Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα θα παρουσιάζουν στο κοινό προϊόντα τους που παράγονται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο

Την 19η Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει φέτος η Ξάνθη σε μια τριήμερη οικογιορτή το Σεπτέμβρη(13 – 16 Σεπτεμβρίου) και για το λόγο αυτό οι εδώ οργανωτές μέλη της Ομάδας παραγωγών  εξασφάλισαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την παραχώρηση της  περιοχής του Λημνίου ώστε να εκτεθούν τα προϊόντα των παραγωγών της Ξάνθης και όλης της Ελλάδος που συμμετέχουν στην οικογιορτή καθώς επίσης να πραγματοποιηθούν και οι εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια αυτού του τριημέρου

Επιστροφή στην παράδοση…
Όπως μας πληροφορεί το μέλος της Ομάδας παραγωγών από την Ξάνθη κ. Μίλτος Χαραλαμπίδης, στη γιορτή αυτή συμμετέχουν μόνο παραγωγοί που καλλιεργούν και μεταποιούν τα προϊόντα τους με το παλιό παραδοσιακό τρόπο. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου φυτοφάρμακα και έτσι τα προϊόντα τους είναι βιολογικά χωρίς να έχουν την ανάγκη πιστοποίησης αλλά με την άμεση σχέση  που έχουν με τον καταναλωτή οικοδομείται και η σχέση εμπιστοσύνης ότι αυτό που πουλάνε είναι βιολογικό: «Δεν μας αρκούν οι «άψυχες» πιστοποιήσεις και μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα. Ότι το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως η Οικολογική γεωργία δεν είναι μια ευσεβής πιστοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος – αυτό λέμε ότι το κάνουν οι οικοεπιχειρηματίες – αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς», αναφέρεται στο site της οργάνωσης.
Μεταποιούν τα προϊόντα τους (π.χ. μαρμελάδες ) με τον ίδιο τρόπο και με βάση παλιές συνταγές: «Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει και εναλλακτική διαχείριση της φύσης. Έτσι και το περιβάλλον προστατεύουμε αλλά και τα προϊόντα που παράγουμε με τον παραδοσιακό τρόπο είναι άριστης ποιότητας και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Επιπλέον  είναι και ανταγωνιστικά καθώς δεν μας επιβαρύνει το κόστος των φυτοφαρμάκων αλλά και δεν υπάρχουν μεσάζοντες αφού τα προϊόντα διατίθενται από την παραγωγή στην κατανάλωση», επισημάνει ο κ. Χαραλαμπίδης που έχει ελαιώνα στα Πηγάδια και παράγει ελιές και λάδι ενώ παράλληλα καλλιεργεί και οπωροφόρα δέντρα που με τους καρπούς του φτιάχνει παραδοσιακές μαρμελάδες και οπωροκηπευτικά  που τα διαθέτει νωπά ή τουρσί. 

Τοπική ποικιλία ντομάτας και καρπουζιού
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή συνεργάζεται με την Εναλλακτική Κοινότητας «Πελίτης» που έχει ως στόχο τη διάσωση τοπικών ποικιλιών. Έτσι διασώθηκε και η ντόπια ποικιλία της ντομάτας της Θράκης που είναι κίτρινη από σπόρο σε μια γλάστρα κάποιας γιαγιάς! Ο κ. Χαραλαμπίδης καλλιεργεί αυτή την ποικιλία όπως επίσης και μια άλλη τοπική ποικιλία καρπουζιού που είναι κίτρινο από μέσα και πράσινο απ’ έξω!

Ένας άλλος τρόπος ζωής…
Στόχος της γιορτής είναι να επιδεχθεί ένας άλλος τρόπο ζωής που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων. Επίσης να δοθεί οι ευκαιρία στους παραγωγούς να επιδείξουν τα προϊόντας τους στον κόσμο. Στην οικογιορτή εκτίθενται ακόμη και βιοκλιματικά, χειροτεχνήματα (κοσμήματα ξυλόγλυπτα ενώ γίνονται σεμινάρια για τις ήπιες μορφές ενέργειας και συναυλίες.

Ελάτε στη γιορτή μας, για να γνωρίσετε:
* Ανθρώπους που συνεργάζονται με τη φύση χωρίς να τη δηλητηριάζουν και να δοκιμάσετε τα προϊόντα μας.
* Να έρθουν σε επαφή συμβατικοί καλλιεργητές με αυτούς της οικολογικής γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
* Να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
* Να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.
* Μέσα από την οικολογική χειροτεχνία να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται.
* Μέσα από σύντομα σεμινάρια, να μάθουν οι επισκέπτες να φτιάχνουν μόνοι τους με αγνά υλικά και φυσικές διαδικασίες, προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, αλοιφές, κλπ, να μάθουν χρήσιμες παραδοσιακές συνταγές, όπως π.χ. ασουρέ, ψωμί και διάφορα άλλα. Αλλά και κοσμήματα, ιδιοκατασκευές κ.α.
Περισσότερες πληροφορίες: http://oikogiorti2011.gr/

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βυζαντινού Φρουρίου” αναβιώνουν τα χελιδονίσματα

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 09:30, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής θ…