Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Άρχισε ο θερισμός…

Άρχισε ο θερισμός…

0
kompina

Οι τελευταίες βροχές του Μαΐου έσωσαν την παραγωγή

Δεν άνοιξαν ακόμη οι τιμές αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα είναι καλές.
Οι έμποροι και οι κίνδυνοι για τους αγρότες

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον Αλωνάρη ή Θεριστή, έτσι λεγόταν παλιά ο Ιούλιος γιατί άρχιζε ο θερισμός των σιταριών με τα χέρια και ήδη έχει  αρχίσει στο νομό μας η αλωνιστική περίοδος. Οι αλωνιστικές μηχανές  (κομπίνες) έπιασαν δουλειά και εκτιμάται μέχρι τις αρχές του Ιούλη να έχει μαζευτεί η σοδειά.

Καλή παραγωγή αν και δεν ξεκίνησε καλά…
Στραβά ξεκίνησε η χρόνια για τους καλλιεργητές σιταριών καθώς από τον Νοέμβριο που έγινε η σπορά μέχρι αρχές του Γενάρη δεν έπεσε σταγόνα βροχής. Έτσι τα σιτάρια δεν φύτρωσαν και μερικοί αγρότες του νομού μας τα χάλασαν , όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, φοβούμενοι ότι δεν θα έχουν καθόλου παραγωγή. Όμως οι άλλοι που επέμεναν βγήκαν κερδισμένοι αφού τους αποζημίωσαν οι πολλές βροχοπτώσεις του Μαΐου που αν και σε περασμένο στάδιο η καλλιέργεια τελικά την ευνόησε και  την «ψώμωσε» όπως λένε οι αγρότες. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας κυρίαρχη καλλιέργεια είναι το μαλακό σιτάρι που προορίζεται για αλεύρι ενώ υπάρχει και περιορισμένος αριθμός  στρεμμάτων με σκληρό σιτάρι που προορίζεται για ζυμαρικά και εξάγεται συνήθως στην Ιταλία. Η διαφορά στην τιμή μεταξύ σκληρού και μαλακού σιταριού είναι από 4 – 5 λεπτά περισσότερο για το σκληρό σιτάρι

Οι τιμές δεν άνοιξαν ακόμη…
Πέρσι οι τιμές που πούλησαν οι αγρότες ήταν 18 – 20 λεπτά το κιλό – τιμές που θεωρούνται καλές. Για φέτος, όπως εκτιμά ο κ. Δαλάτσης αλλά και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε και λίγο πιο πάνω. Κι αυτό γιατί η τιμή των σιτηρών είναι χρηματιστηριακή και εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε διεθνές επίπεδο σε συσχέτιση με τα αποθέματα και την ζήτηση. Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει αυτάρκεια και κάνει εισαγωγές σιτηρών ενώ τα ακριβή στοιχεία για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στο νομό μας αλλά και τη στρεμματική απόδοση δεν υπάρχουν προς στιγμήν καθώς τώρα οι αγρότες καταθέτουν δηλώσεις ΟΣΔΕ. Το μόνο που γνωρίζουμε – σύμφωνα με τον κ. Χατζηελευθεριάδη –  είναι ότι η σοδειά είναι καλύτερη στα πεδινά και όχι στα υψώματα καθώς εκεί υπάρχουν χώματα τέτοιας σύστασης (σαπόπετρες) που τα πείραξε η παρατεταμένη ανομβρία.

Οι έμποροι και οι κίνδυνοι για τους αγρότες
Η χρηματοοικονομική δυσχέρεια στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα των εμπόρων να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Πλέον τίθεται και θέμα φερεγγυότητας στην αγορά, καθώς οι τράπεζες δεν παρέχουν την ίδια υποστήριξη με τα προηγούμενα χρόνια και επομένως οι αγρότες συνυπολογίζουν το ρίσκο της έγκαιρης πληρωμής. Την ίδια ώρα, η γειτονική Ιταλία, που αποτελεί τον κατεξοχήν πελάτη μας στο σκληρό σιτάρι, δεν προσφέρει ακόμα καλές τιμές. Φέτος δεν έχουν γίνει προπωλήσεις όπως πέρυσι, ενώ τις τελευταίες μέρες υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον στα επίπεδα των 240 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε ελληνικό λιμάνι, το οποίο δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των πωλητών. Οι πιο πρόσφατες τιμές από τη λίστα της Φότζια είναι για τα καλής ποιότητας στα 260-265 ευρώ/τόνο παράδοση σε ιταλικό λιμάνι. Παράλληλα, στη Γαλλία η σοδειά είναι σε καλή κατάσταση και οι προσφερόμενες τιμές κυμαίνονται στα 265-270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιμάνι (Port La Nouvelle).
Η περίπτωση να ανέβουν οι τιμές λόγω αυξημένης εσωτερικής ζήτησης και ανταγωνισμού, όπως έχει συμβεί σε παλιότερες σεζόν, θεωρείται λιγότερο πιθανή από τους αναλυτές. Βέβαια, η άνοδος θα μπορούσε να επέλθει από αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής και των εμπορευμάτων εν γένει.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…